Tofas Team

Tam Versiyon: Gaz ayarı nasıl yapılır?
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
@Majesteleri bugün triger kiti değişti. tamirci ilk başta sente kontrolü yaptı. bujinin oraya tornavida sokup üst dişliyi çevirdi, sentesi iyi dedi. sorun gözükmüyor dedi. sonra krank kasnağını söktü, çizgileri inceledi. eksantrik dişlisini hizaya getirip krank kasnağını taktı. bnm triger muhafaza kapağında işaretler olmadığı için, dükkandaki tiponun kapağına göre kontrol etti. tevzi makarasının ucu sol tekerin oradaki su deposuna baktığı için dispiritörü söküp tevzi marasının ucunu radyatör bakacak şekilde (ki hiza böyle olmalıymış) tekrar taktı. bu şekilde dispiritör üzerindeki soğutucu bobine bakıyordu. sonra çalıştırdık, dispiritör saat yönünün tersine çevirip soğutucu ön göğüse bakana kadar çevirdi. rölantide çalışan motor inanılmaz sessizdi. çünkü V kayışını takmamıştık. böylece anladık ki ses şarj dinamosundan geliyormuş.

mavi gaz vanasını bn kıstığımda araba bayır çıkmıyordu. ama avans değiştiğinden sanırım, tamirci gaz teline asılıp gaz vanasını 1-2 tur kıstı. pirinç vidayı da tamamen kıstı. frene basınca rölanti artmıyor, çekiş normal, bayır çıkıyor Smile

yakıt fazlalığıyla ilgili tamircinin görüşü; ''siboplar erimiştir. üst kapağın sökülüp rektifiyeciye gitmesi lazım. siboplar değişmeli. bende 2000 doğan var, yakıt dayanmıyordu. enjeksiyonludan karbüratörlüye çevirdim, yakıt düşmeyince üst kapağı söküp rektifiyeciye verdim. siboplar değişince yakıt düştü''
@erdem2680 Sök üst kapağı gönder deli metine sana yapıp yollasın başka türlü olmayacak Smile
(02.06.2018, 16:36)Falcon417 yazdı: [ -> ]@erdem2680 Sök üst kapağı gönder deli metine sana yapıp yollasın başka türlü olmayacak Smile

Deli Metin nerede bulunuyor? ve ne kadar ücret alıyor Smile
üst kapağı sökmek için triger kayışı sökülüyor ve eksantrik dişlisi ile beraber oluyor dimi? 10'luk civataları sökersem çıkarabilirim sanırım. tek sıkıntı tekrar takarken sente getirmek sanki.

(02.06.2018, 11:44)Majesteleri yazdı: [ -> ]Sorun kalmadiysa senin adina sevindim abi,ben pirinc vidanin tam kapatilmasindan yana değilim malesef.
Pirinc vidayi tam kapatirsan diyaframin fazlasiyla gevsek olmasi gerek ki rolantideki vakuma tepki verebilsin.Ve diyafram ne kadar gevşek olursa o kadar fazla gaz gönderiyor.O nedenle yakit durumun ne olacak merak ediyorum acikcasi.
Benim 4.piston yağ yakiyor mesela ama subaplari yenilemistik üst kapaği actiğimda.1 lt=10-12 km gidiyor.
Üst vana tam dipte,gaz pedalina basinca abartmak gibi olmasin ama yirtiniyor.En çok egzozdan cikardiği sese hastayim o an  Big Grin  ne ince ne kalın tam ayarinda orjinal ses...
Demekki sen avansi fazla düşürmüssün abi,atesleme cok gec olduğundan pistona etki edip itmiyormuş.Saat yönü tersine cevirip ateslemeyi erkene alip sorunu çözmüşsünüz.

Böyle yazdim diye yanlis anlama sakin abi,hani gaz gayet kısık olduğu halde çekiş sorunum yok demek istiyorum.
Yoksa aracimi övme niyetinde degilim kesinlikle,87 model 3 bin liralik bir arac benimki oyuncağim gibi birsey Big Grin  
Hafta başinda komşum almış bir tane bundan eski kasa dogan 4750'ye,bana sormustu kaca aldin falan filan diye 2800 dedim inanmadi herif.Dönüp dönüp bakiyo simdi,çokta külüstür değil yani onu demek istedim. 
Alta resim ekliyorum,
Vanayi tam köküne kadar kapatinca
Kirmiziyla isaretlediğim yeri şişiriyor ya?İşte o şekil tam kapatip o şişkinliği geri alana kadar tekrar gevsettim ben.Vananin ucu dibe temas ediyor yani suan.
Sonra diyaframi gevsettim,yerinden oynayacak kadar gevseyince arac boşta gaz yiyor mesela ama 2-3 bin devirin üzerine cikamiyordu.Milim milim diyaframi biraz daha gevsetip boştayken 4-5 bin devire cikmasini sağladim.Deneme turu attim,ilk kalkış falan iyiydi ama dur kalk yaparken diyafram sert geliyor anlık olarak gaz yemiyordu ve hortum vanasi icindaki mesafe dar olduğundan karburatör vakumu o ani gaz vermede diyaframi çekip gaz gelmesini sağlayamiyordu.Kaputu actim hemen yol kenarinda,hem hortum vanasini hem diyafram vidasini düz tornavida ucunun kalinliği kadar tahmini 1,5-2 mm gevsettim.Tekrar araca binip bastım pedala,kerkinme sona erip koltuğa yapistirmaya basladi.Tamam dedim ayar işi cözüldü.
Yani benim yöntemim önce tam kısıyorum,sonra az az gevsetip gaz yemesine bakiyorum.Deneme turu atip olayi sonlandiriyorum.
​​​​​​beyindeki plastik vida da hayli kısık,gevşek değil.



[Resim: 40_thumb.jpg]

vallah kardeşim pirinç vidayı adam sıkmıştı ama bn 1 tur felan açtım. anlamadığım taraf sabahları marşa uzun süre basmak gerekiyor. birde; hani marşa basarsın çevirirken durur tıkanır ya, öyle bir sorun vardı. triger takıldıktan sonra bir kez olmuştu. tamirci ''birkaç gün dene, sorun tekrarlarsa avansı azcık çevirirsin, demişti. bir iki gündür baktım sık sık marş tıkanıyor dönmüyor, bugün uğradım kendi görsün diye. tamirci avansı biraz arttırdı, sonra azcık geri kıstı. eve gelince biraz gaz ayarı yapayım dedim Smile fakat plastik vidayı kısarken öksürmeye başladı, sonra 1-2 mm açtım, düzgün çalışırken bir anda gaz kesmiş gibi stop etti. aslında triger değişiminden öncede yolda giderken gaz kesmişti. benzine alıp yola devam etmiştim. sence bu gaz valflerinden biri bozuk olabilir mi?
Antalyada deli metin facebookta ara profilini görürsün başka bişey dememe gerek yok sanırım Big Grin
Üst kapak sökmek takmak kolay değil yine de bir ustaya montajlattırman gerekir
(05.06.2018, 12:53)Falcon417 yazdı: [ -> ]Antalyada deli metin facebookta ara profilini görürsün başka bişey dememe gerek yok sanırım Big Grin
Üst kapak sökmek takmak kolay değil yine de bir ustaya montajlattırman gerekir

Yani sökemez miyim diyorsun? O zaman niye sök diyorsun usta Smile

Metin Doğan dimi? 0532 547 48 92 D metin performans yazıyor. Mesajlaştık, dedimki; söküp göndersem sibop değişimi ücreti ne olur? 400 TL dedi
(05.06.2018, 19:30)erdem2680 yazdı: [ -> ]Yani sökemez miyim diyorsun? O zaman niye sök diyorsun usta Smile
Metin Doğan dimi? 0532 547 48 92 D metin performans yazıyor. Mesajlaştık, dedimki; söküp göndersem sibop değişimi ücreti ne olur? 400 TL dedi


O kadar kolay değil yahu kapak sökmek takmak ben belki sök tak yaptıracağın birileri vardır diye yazdım
Metin doğan ortalama bir fiyat vermiş sanki istanbulda 400e aynı işi yaptıramayabilirsin yeni subap takımı 130tl diyor tabi bu işin kargosu nasıl olacak sök tak işçilik parası vereceksin yani hayal olur senin için.Ama antalyaya tatile gidersin gitmişken motoru elden geçirir gelirsin o ayrı Big Grin ne diyecem bak o videoyu dinletsene ona ne diyecek
@Majesteleri kardeşim hortum vanasını daha fazla kısarsam, araba nasıl çekiş sağlayacak. mesela bak bu akşam gaz telini çekip (2000-3000 devir civarı) hortum vanasını kısayım dedim, hemen çalışması azaldı. hem o plastik vidayı biraz daha kıstığımda araba çalışmıyor. bu akşam denerken; pirinç vidayı açtım açtım motor boğuldu, bnd kısarak güzel çalıştığı halde bıraktım.

peki senin tarif ettiğin şekle göre;
1. hortum vanasını tamamen sıkıcam. ama vana vidası dibine değiyor mu diye hortum vanasını söküp bakıcam. görerek sonuna kadar sıkıp 1 tur açıcam. inşallah araba çalışır.
2. pirinç vidayı gevşetip motorun güzel çalıştığı yeri bulmaya ve rölantiyi sabitlemeye çalışıcam. frene pompalayıp bakıcam.
3. plastik vidayı önce tamamen kısıcam. sonra gaz telini yoklayıp gaz yediği yere kadar açıcam. (yalnız onu biraz daha kıstığımda araba çalışmıyor) Smile

bence senin arabada bu şekilde güzel ayar tutmasının, bende ise durumun farklı olmasının nedenleri şöyle;
1. senin arabada üst mikser var, yan hava girişi KAPALI. bende ise karbüratör dibinde çift rekor var ve yan hava girişi AÇIK.
2. sen motoru daha geçenlerde elden geçirdin, sibop felan değiştin. tabi sende birde horozlar vardı. benim motor ise yorgun emektar. siboplar erimiş bitmiş bilmem ne..
3. birde araçlarımızın hem karbüratörleri, hemde motorları farklı. hatta mevcut hava kazanları ve hava girişleri bile aynı değil.

NOT: sen şu Deli Metin'in 400 TL sibop değişim ücretine ne diyorsun? ama üst kapağı bn sökersem tabi :ok
@Falcon417 ustam aslında sökmeye sökerim, mekanik bilgim iyidir. eskiden pres makinaları dükkanımız vardı. ama montajda sente ayarı için tamirci çağırmak gerek. Antalya kargo yerine, söküp burada rektifiyeciye versem daha uygun olmuş olur sanırım. ama haftaya memlekete gidicem, yetişmez. memlekette tatil sürecinde bu işe bakarım inşallah.

triger takıldıktan sonra yeni V kayışını takmadan önce çalıştırdık, motorun sesi yoktu neredeyse Smile inanamadım bu motor bnm arabanın motoru mu diye Big Grin tamirci sesin şarj dinamosunun içinden geldiğini söyledi. adam tornavida dayadı dinamoya, kulağıyla dinledi ve banada dinlettirdi. şimdi sırada dinamonun içini açıp rulmanı değiştirmek var 1-2 gün içinde :ok ama ilk defa sökücem, bakalım neler görücez.
Orası istanbul olunca söküp göndermek bana daha mantıklı geliyor çünkü işini gerçekten yapan çok para isteyecektir onuda bulursan tabi.Fakat ben orjinal yerine subap büyütme falan filan yapılsın babında demiştim Big Grin
@Majesteleri s.a kardeşim. bu akşam senin yönteme göre gazı ayarladım. şuan rölanti sabit, arabanın gidişi iyi. motor bağırmıyor. soğukken kontağı açıp birkaç saniye sonra çevirince anında çalışıyor. sadece ilk 500 metrede devir düşük oluyor, ama stop etmiyor. Allah senden razı olsun Smile

1. hortum üzerindeki vanayı söküp sonuna kadar sıkıp kontrol ettim. beyaz renkli işaretimden tam BİR tur açtım. 2. pirinç vidayı İKİ tur açıp arabayı çalıştırdım. frene bastım, rölanti artıyordu. azıcık sık-fren yap derken, birkaç sefer sonra frene basınca rölanti azaldı, 1-2 mm açtım, frene bastım, artık rölanti sabit oldu.
3. plastik vidayı sonuna kadar sıkıp gaz telini yoklayarak milim milim açtım. fakat vida 1 cm dışarı çıkınca motor boğulmaya başladı.
4. plastik vidayı sıkıp hortum vanasını çeyrek tur açtım. plastik vidayı gevşet, gaz ver derken, vida 1 cm dışarı çıkınca motor tekrar boğulmaya başladı.
5. tekrar plastik vidayı sıkıp hortum vanasını çeyrek tur daha açtım. plastik vidayı gevşet, gaz ver derken, vida 1 cm dışarı çıkınca motor yeniden boğulmaya başladı.
aynı işlemleri tekrar tekrar uyguladıktan sonra nihayet hortum vanası 2-2 buçuk tur civarı açıkken plastik vida yarım cm dışarı çıkınca gaz yemesi düzeldi. plastik vidayı birkaç milim daha açtığımda ise motor boğuldu. o yüzden plastik vidayı birkaç milim sıktım. doğru noktayı bulunca arabanın içine geçip gaz verdim sıkıntı yoktu.
6. deneme turuna çıktım; bayır çıkıyordu, kalkışta titreme yoktu.
yarın sadece karbüratör rölanti vidasından bir tık arttırcam, çünkü fan açıkken devir 5'e düşüyor. (akşam park ederken bu işlemi yapmayı unuttum :ok )

bnm sibop konusunda çok bilgim yok. ama kardeşim ve arkadaşım eski BMW nin üst kapak, sente ayarı sibop eğme falan filan motorcuyla haşir neşir oldular. yapılış işlemleri, yedek parça araştırması, zincir triger, eksantrik gergi parçası, manifold, akış metre bilmem ne baya teorik ve pratik bilgi sahibi oldular. kendileri de uğraştılar. hem onların teknik ve makina bilgisi var hem bnm makina bilgim var. bu akşam konuştuk; kısmetse eğer yaz tatilinde kapağı söküp bakıcaz Smile
Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19