Şimdi her yerde bu ayarın nasıl yapılacağı yazıyor ama bu vidaların tam olarak ne işe yaradığı anlatılmıyor. Böyle olunca da işin mantığı anlaşılmadığından hep ezbere iş yapılıyor ezbere yapıldığında da bir aracın ayarı diğerine uymadığından herkes aynı performansı alamıyor.
1) Rölanti ve sürekli sabit gaz ayar vidası (LPG regülatörü üzerindeki pirinç vida
2) Regülatör diyafram basınç ayar vidası (LPG regülatörü üzerindeki genelde altta olan mavi veya siyah plastik elle çevrilen vida)
3) Üst limit ayar vidası - (Karbüratöre giren hortumun üstündeki)
1 numaralı vidanın görevi sürekli sabit gaz akışı sağlamaktır. Buradan geçen gaz, gaza basıp basmamanızdan etkilenmez. Dolayısıyla aracın ilk çalışmasında emilecek ilk gaz + aracın rölantide durmasını sağlayacak sabit akış bu vida ile ayarlanır.
2 numaralı vidanın görevi LPG regülatörü içindeki diyaframa dolacak olan gaz miktarını ayarlamaktır. Bu vida diyaframın esnekliğini ayarladığı için ne miktarda gazın buharlaşarak sevk edileceğini ayarlar. Peki bu ne demek ? Aslında gaza bastığınızda ne kadar gaz gönderileceğini bu vida ayarlar.
3 numaralı vida, 2 numaralı vida ile ayarladığınız hazır gazın ne kadar çekileceğini ayarlar, bu yüzden üst limiti belirler. Yani 3 ve 2 numaralı vida aslında kombine ve senkron çalışırlar.
İşlevi ve mantığı anladıktan sonra ayar kolay.
LPG ayarının düzgün olabilmesi için aracın benzinde düzgün çalışıyor olması gerekir. Karbüratörün dağdan soldan hava almaması gerekir. Eğer karbüratör girişi bant vs. ile kapatılmış da bu zaten sizin karbüratörünüzde bir sorun olduğunu gösterir.
Aracı LPG de çalıştırıyoruz
Araç fan çalıştırıncaya kadar bekliyoruz, fan çalışıp kapandıktan sonra
3 numaralı üst limit ayar vidasını açıyoruz
2 numaralı diyafram basınç ayar vidasını da iki tur (saat yönünün tersine) açıyoruz
1 numaralı pirinç rölanti vidasını sona kadar sıkıyoruz (kapatıyoruz)
Araç hala çalışmaya devam ediyor olmalıdır (rölanti yüksek olacaktır önemli değil)
2 numaralı diyafram basınç ayar vidasını yavaş yavaş kısmaya başlıyoruz (saat yönünde) araç teklemeye başlayıp stop edecek gibi olduğunda sıktığımız 1 nolu pirinç vidayı yavaş yavaş açıyoruz. Rölanti 900-1000 RPM 'e geldiğinde ve motor rahat çalıştığında ayar tamamdır bırakıyoruz.
Aracı 3000 devire getiriyoruz (jikle varsa jikleyi de çekebilirsiniz) 3 nolu ğst limit ayar vidasını kısmaya (saat yönüne) başlıyoruz. Aracın devri düşmeye başladığında tekrar yavaşça açıyoruz (saat yönünün tersine) belli bir seviyede açınca rölanti yine düşecek o zamanda çok hafifçe yine kısıyoruz. Yani motorun en çok bağırdığı noktayı bulup orada bırakıyoruz.
Ayar bu kadar.
Bundan sonraki küçük ayarlamaları 1 ve 2 nolu vidalar San yapıyoruz. Püf noktası şu; 1 numarayı kısarsak 2 numarayı açıyoruz. 2 numarayı kısarsak 1 numarayı açarak rölantiyi dengeliyoruz.
Çalışma prensibini bildiğimizde her zaman kendi ayrımızı yapabiliriz.