Tofas Team

Tam Versiyon: Kadranda Görülen Gerçek Hız Değildir
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2
Böyle bir topik daha önce açıldı mı bilmiyorum, açıldıysa affola, iyi anlaşılması gerektiğini düşündüğüm için açıldıysa bile, bir kez de benim tarafımdan açılmış ıolmasında bir beis görmüyorum.

Konu önemli. Fabrika son hızları bilinen araçlarla yapılmış aşırı hızlar sık sık telaffuz ediliyor bu forumda...
Peki, böyle bir şey olabilir mi? Bir araç fabrika son hızını ne kadar aşabilir? Teleffuz edilen rakamların ne kadarı gerçek, ne kadarı abartı veya ölçüm hatasıdır?..

Fabrika son hızı 146 Kms olan bir araçla 180 kms hız yapmak mümkün müdür örneğin?..
Hız göstergeniz o an 180 Kms hız gösteriyor olsa bile, gerçekten o hızda mı gidiyorsunuz?..
Bu konuda önce bildiklerimi, ardından görüşlerimi aktarmak istiyorum:
Fabrika son hızları, deniz seviyesinde (@ rho max.), görece düz bir pistte, radar ya da 5. Tekerlek denilen hız ölçme bilgisayarıyla ölçülür. Ölçümler iki yönlü yapılır. Araç önce pistin bir yönünde koşulur, elde edilen maksimum hız değeri, diğer yönde (1 saat içinde) yapılan 2. Koşuda elde edilen değerle toplanarak ortalamasının alınmasıyla “fabrika son hızı” bulunur ( Vmax = (V1 + V2)/2).
Böyle yapılarak arkadan alınan rüzgar ve yol eğimi gibi son hızı ciddi biçimde etkileyen 2 faktör sıfırlanır. Örneğin bir yönde 197 Kms hız yapan bir aracın aksi yöndeki hızı 174 Kms ise, fabrika son hızı (197+174)/2 = 186 Kms olarak tescil edilir.
Diğer mecralarda (dergi testleri, oto karşılaştırmalar vb.) da hız ölçümleri bu şekilde yapılır. Tek yönde yapılan hız ölçümleri geçerli değildir çünkü yol eğimi ve arkadan alınan rüzgarın hıza olan katkısı tek yönde koşuılarak sıfırlanamaz.

[Resim: 33mx4kl.jpg]

Yorum

Dümdüz yolda, 2 dakika boyunca, hız cruise control'le 100 km/h sabitlenmişken, GPS'in gösterdiği hızı 94 km/h'ydi.

185 km/h'da ise 177,5 km/h.

Sapma mutlaka ki var, tabi spor araçlarda bu rakam çok çok daha küçük. Bir dergide okumuştum, Lamborghini Gallardo 300 km/h hızla ilerlerken sapma yaklaşık 2 km/h civarında oluyormuş.

ALINTIDIR
yani rahat rahat basabiliriz bu mudur yaniBig Grin nasıl olsa eksik gidiyoruzCool:
paylaşım çok güzel ama benim bunlara pek inanasım gelmiyor gerçekten güzel kanıtlarla anlatılmış ama geçen ay yaklaşık 5 hafta önce manisaya gidiyorduk ailemle bilenleriniz vardır sabuncu belini devirince bir radar gibi sistem koymuşlar led tabelaylada ''hızınız şu kadardır yavaş gidiniz'' veya teşekkür ederiz''' gibi bir sistem çok hoş olmuş,ordan geçerken ibreye çok dikkatli biçimde baktım tam tamına 125km/h in çok az altıdaydı ve tabelada ''hızınız 123km/h yavaş gidiniz'' şeklinde yazdı kendi kendime vay be tamıtamına doğru gösteriyor ibre diyip böbürlenmiştim Smile ben buna dayanarak inanmıyorum ama o sistem yanlış ama benim ibre az gösteriyor buda gerçek hıza tekabül ediyor bilmiyorum
bizim arabada da tam tersi bi durum var.göstergede 100 yazıyor.yol boyu öyle gittik ama radara 116 ile yakalandık.
sonra şu buyuk sarı sarı yanıp sönen tablo var ya hızınızı gösteren orda da hep 10 km falan fazla yazıyo göstergeye göre
benim bildiğim %10 bir sapma var göstergelerde + veya - yönde
Kusura bakmayın geç cevap oldu illa sapma olacak değil ama illada doğru olacakda değil duruma göre sapma oluyodur belki okuduğum yerdeki yorumdanda ekledim.

Paylaşım konusunda ben Gökhana gösterge kağıdı ararken buldum ve tamamını okudum yani okunmayacak gibi uzun ve sıkıcı değildi paylaşmak istedim.
Elimdeki dokümanların birinde açıklaması vardı. Standardını unuttum ama %5 gibi fazla gösterecek şekilde ayarlanıyor. Tabi günümüzde geçerli olup olmadığını bilmiyorum.
çok güzel bir konuya deyinmişsiniz hocam teşekkür ediyorum...ben iki farklı araçta cep telefonunun gps programı ile hız denemesi yaptım seat toledo da 100km/h gösterirken gps 95 gösteriyordu tofaş şahin aracımdada 100km/h ile giderken gps 90km/h gösteriyordu acaba bu hızlardan hangisi bizim gerçek hızımız?
Öncelikle sitemize hoşgeldiniz aşağıdaki kısıma kendinizi tanıtın ;

http://www.tofasteam.com/forum-uye-tanitim-bilgileri

Sorunuza gelince araçlar farklı, yollarda farklı ise gpsnin çekim kuvvetide değişlik sebebi olabilir kesin olmasada araçlarıda %3 - %10 arası sapma olabiliyor denemelerde sonuç bunu gösteriyor sanırım.
aracın jant lastik ebatları da sonradan değiştirilince kadranda gösterilen hızdan sapma olur bu da göz önünde bulundurulmalı
Sayfalar: 1 2