Tofas Team

Tam Versiyon: Hararet-i uygulama (başarılı)
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2
Arkadaşlar malum yaz dayız. Deniz kum güneş üçlüsünün tadını çıkarırken sahip olduğumuz Tofaşlarda hararet le bu güzel günlerde bizim canımızı çıkartıyor.

Yaz olduğu için kalorifer peteğini iptal yada musluk kapama yapıyoruz. Yanmayalım içerde diye. Ama hararet sıktı canımı.

Cumartesi günü aracımın termostatını değiştirdim. Mita marka taktım. 131 kalorifer peteği aldım. Akünün alt kısmına sabitledim ve önceden kaloriferi iptal edip düz bağladığım boruyu çıkarıp yeni bir boru alıp akünün altına bağladığım petekle bağlantı yaptım. Radyatörün sağ kısmını kapatan metal parçayı somunu gevşeterek çıkardım direk hava içeriye de girsin diye. Yaptığım uygulama bu.

 Sonuç şuan 150 km yol yaptım gayet başarılı 90 ı azcık geçtimi 80 kadar neredeyse iniyor artı aracın hemen ısınıp devirdaim yapmasını geciktirdi.
Sonuç başka bir yönden de başarılı. Araçta klimamı açamıyordum harareti tapan yaptırıyor ( biara yakmayıda düşündüm) neredeyse 130 a dayıcaktı bir kaç kez denedim. bu çalışmadan sonra 70 km yolu klima açık gittim bir sıkıntı olmadı. Ama klimayı açınca hararet 90 ı geçiyor kapatınca düşüyor. Basınçtan dolayı tahminen çünki kaynama yok suda bir sıkıntıda olmadı.
Şimdi bir adet daha radyatör alıp bir ek daha yapıcam sürekli dolaşımdaki su miktarını arttırcam soğutmalı olarak.
25.00 TL termostat
30.00TL radyatör.
İşçilik bana ait takım taklavat az olduğundan belki 1 saatlik iş baya uzun sürdü. Özellikle termostatı sökmesi kaynayan sonumlardan dolayı tam bir çin işkencesi gibiydi. Bana çok yardımcı oldu buca-foça arası trafikte dün denedim ve sonunda kurtuldum dedim hararet olayından
İşallah size de yardımcı olur bu uygulama.
Klima radtatör fanı her zaman devreye girmiyor gaz cevrimiyle alakalı bir durum.
Bende kendimce çözüm olarak komprsör devreye girince klima radyatör fanını devreye alacak röle bağlantısı yaptım.
Klima açık hararet çıkmadı hiç buna orta boyutta rampada dahil. yani kısaca hem soğutma performansı arttı hemde hararetten kurtulmuş oldum bu durumda.

Klima radyatörü normal radyatörden daha da ısınıyor bu sıcak hava normal radyaötrü mahvediyor.Öndeki fanın devamlı çalışması gerekli. Aam bu şarj dinamosuna yük bindirir buda yakıt sarfiyatı olarak geri dönecek bizeBig Grin ama fazla olacağını düşünmüyorum.

Birde klima sisteminde kompresör+klima radyatör fanı ve soğutma radyatör fanı kapuutaki sigorta kutusundan tek bir sigortadan geçiyor sistem güzel düşünülmüş fakat her iki fan ve kompresör devrede olunca fanlara giden gerilimde düşme meydana geliyor bu fanlar doğru akım fanları ve devir sayılarıyla uygulanan gerilim doğru orantılıdır. Yani herhangi iki fandan birini bu sistemden ayırıp direk aküden alırsak  bu yığılma olmayacak. fanlar daha hızlı çalışacak. Ben hem voltaj olarak ölçtüm hemde gözlemledim. klima fanının soketini ayırınca normal fanın daha hızlı döndüğünü sesinden anlıyorsunuz zaten.

Yani şimdilik hararet sorunu  bu şekilde çözüdüm normal düşüncem 2 adet röle ile klima fanını soğutma amaçlıda kullanmaktı yani klima kapalı ikende soğutma fanı devreye girince klima radyatör fanıda devreye girmesini istemiştim. Ama sistemin elektrik bağlantısını çözemedim farklı olasılık ve durumları var tesisata zarar vermemek için tek röle ile işi şimdilik çözdük.
Anlattığın şekildeki gibi klima bakımı esnasında klima fanını tetikleme sıkıntı varmış radyatör fanı klima açılınca devreye giriyor, o devreye girince klimacı klima fanı tetiklemeyi diğer fana bağladı oda  şekilde devreye giriyor. 1 fan daha alıp ek olarak radyatör fanına destek amaçlı takılabilir röle ile. Uçak gibi olacak o zaman da 3 pervane Smile
Şükür şimdilik sıkıntı yok gibi 1 destek daha yapcam by-pass a yazları bu şekilde rahat rahat geçer artık.
Tamam=)) Yalnız dikkatlı olmanız gerek bu uygulamayı yaparken. Yani hepsi tek sigortadan geçiyorya Eğer o sigorta atarsa hararet tavan yapar müşürü kısa devre yapmakta kurtarmaz. Benim araçta sağ tarafta sigortası (klima için olan kutudan bahsetmiyorum, amortisör kulesinin arkasında 40A sigorta) Röle ile daha sağlıklı bu 30-40A lik korna rolesi işi çözüyor.

Araçta en az 6mm² kablo bulundurun. sigorta atması durumunda yuvayı by-pass yaparsanız başıma geldi de bu sistemi denerken.  Hafızama güvenmiştim bazı şeyleri yanlış yapmışım yakıyorduk motoru.
kulenin arkasında 2x30 amper sigorta var klima devresinin üstünde. Klimacılar çekerken baktılar kablo durumuna iyi dediler kendileri ayarladı bende karışmadım ama tabi incelemekte fayda var dediğin şekilde bakarım kablo hattına ve durumuna. Daha tadını çıkarmaya yeni başladım istemem sıkıntı olsun. Zaten camlar kapalı olduğundan garip garip bakıyorlar trafikte :Smile Cumartesi tesmostatla uğraşırken biri geldi orijinal klimayı duyunca tutturdu sat diye Tofaş hastası yarım saat başımda bekledi sat sat diye :Smile
Yakıt konusunu merak ediyom dün doldurdum gitmeden bakalım aç kapa larda ne kadar yakacak. Valla çok ta önemsemiyorum bikaç ay fazla yaksın rahat yolculuk yapıyım.
Klima fanın + ucunu normal radyatör fanının + ucundan aldılar ise. Normal radyatör kablolarını elinizle bir yoklayın aku tarafından çok ısınma yoksa sistemde sıkıntı yok demektir.

Şimdi asıl sorun şu, fanlardan herhangi birisinde kısa devre olursa bütün sistem devre dışı kalıyor elektriksel anlamda. Bir elektrikçi olarak bu benim işime gelmez. Tabi fan kolay kolay bozulmaz ama zamanla olacak bunlar. Dikkatli olunmaz ise iş contaya kadar gidiyor. Klima radyatör fanıda mesela zamanında çalışmaz ise bu sefer kompresör sıkışıyor o yanıyor.

Neyse. Şimdilik keyfini çıkartın hayırlı olsun. =))
senle bir ara buluşup kontrol edelim. Keyfimiz gursagımız da kalmasın. İçerde soket var fan çalıştığında ışık yanıyor. belli de oluyor azcık kasma yapıyor fan çalışınca. Tofaş kullanın ca gözler aynaları kontrol ederken göstergeleri de süzüyor.
(11.07.2016, 12:05)nefret_35 yazdı: [ -> ]senle bir ara buluşup kontrol edelim. Keyfimiz gursagımız da kalmasın. İçerde soket var fan çalıştığında ışık yanıyor. belli de oluyor azcık kasma yapıyor fan çalışınca. Tofaş kullanın ca gözler aynaları kontrol ederken göstergeleri de süzüyor.

hahaha =))) Olur.
Bizim termostatlar malesef geç açıyor 80e kadar bekliyor çok önceleri reno termostatı takılırdı halende vardır belki onun tipi değişik biraz boru içine yerleştiriliyor ama 70te açıyor işlem slx motorda yapılırken boş termostat takılıyor ya da içi boşaltılıyor termostata giden borunun içine reno termostatı geçirilip borunun üzerine kablo bağı atılarak yapılıyordu kayma yapmasın diye
[Resim: eu4wes.jpg]
[Resim: eb1db0f8-0805-4cc4-83c7-a8941d60948a.jpg]
Bunu ben düz motora düşünüyorum açıkcası sıkıldım bu termostat işlerinden yaz sıcağı zaten cehennem gibi bi de bunu çekiyoruz,ayrıca 4lt radyatör vardı birinde görmüştüm ondan bulunsa harika olurdu
(11.07.2016, 14:57)Falcon417 yazdı: [ -> ]Bizim termostatlar malesef geç açıyor 80e kadar bekliyor çok önceleri reno termostatı takılırdı halende vardır belki onun tipi değişik biraz boru içine yerleştiriliyor ama 70te açıyor işlem slx motorda yapılırken boş termostat takılıyor ya da içi boşaltılıyor termostata giden borunun içine reno termostatı geçirilip borunun üzerine kablo bağı atılarak yapılıyordu kayma yapmasın diye
[Resim: eu4wes.jpg]
[Resim: eb1db0f8-0805-4cc4-83c7-a8941d60948a.jpg]
Bunu ben düz motora düşünüyorum açıkcası sıkıldım bu termostat işlerinden yaz sıcağı zaten cehennem gibi bi de bunu çekiyoruz,ayrıca 4lt radyatör vardı birinde görmüştüm ondan bulunsa harika olurdu

Ben de bi ara bunu düşündüm. Bu olay randıman vermez se bu termostat olayını yap cam. 3 lü bakır süper radyatör var araç üzerinde bir tanede 2 kanal kale marka alüminyum marka radyatör aldım. Şuan iyi ama problem devam ederse 2 radyatör yapacağım termosta dı reno termostat bağlayacağım. Yok yani trafikte zaten sıcak tan ne hale geldiğimiz belli birde sıcaklığı takip et sağa çek  dur bekle de soğusun. Giderken hararet yapar mı düşüncesi bunalttı açıkçası. Şimdilik kalorifer radyatörü çözdü gibi olayı. Sonuçta motorda dönen suya 1 lt ek su ve küçük soğutucu ekledim 1 tane ek düşünüyom.
Sayfalar: 1 2