Ertugrul42
Düz Motor Dereceli Eksantrik/ Atmosferik / Turbo/ Bilgilendirme
15
542
Konuyu Okuyanlar:2 Ziyaretçi
Şuan Offine!
Şuan Offine!
Ertugrul42 Swapcı ÜYE
BAĞIŞÇI Üye

  • Konular28
  • Mesajlar404

  • İsim: Ertuğrul
    Şehir: Konya
    Yaşınız: 25
    Araç Serisi: Doğan L
    Model Yılı: 1991
  • Rep puanı 0
Cümleten selamın aleyküm,  modifiyenin baş kenti konya dan herkese iyi günler iyi pazarlar diliyorum. 

Bu konuyu açma sebebim, forumumuzda bulunan ve forumumuza aramıza yeni gelecek olan arkadaşlarım , abilerim ve kardeşlerim için açtım. 

Daha önceleri doğan s ( alt üst dolu )  , doğan slx ( alt üst dolu , serçe SLX ( alt üst dolu ) doğan L ( düz motor turbo ) olarak bir kaç çeşit Tofaş grubu aracım oldu.

Yaz aylarına geliyor olmamız sebebiyle de bir çok arkadaşımız motor modifiye işlerine başlamak istiyor, tabi ki görünce mutlu oluyorum .

Lakin , düz motor olarak en son doğan L ( alt üst komple dolu ) araç hazırladım. İsim vermeyeceğim usta ismini, bu motordan olmaz , gel etme eyleme turbo kalsın tadını çıkar demesine rağmen, riske girdim ve en iyi ithal malzemelerle paradan kaçmayarak setup hazırladık. 

Setup içeriği :

Hitech 286 dereceli eksantrik
Forced tepeli yüksek sıkıştırma ojinalden 5mm kısa piston
5.5 stronk krank
Komple işli, büyük sübaplı portlu polishli kapak
Ayarlı SLX karbüratör
Slx elektronik ateşleme
İridyum buji
Harici benzin pompası
Buji kabloları vs vs 

​​​​​​Liste bu şekilde devam ediyor,
şimdi gelelim en güzel yerine, paradan kaçmadık, malzemeden kaçmadık, zamandan vakit kaydından kaçmadık, ayardan vesayreden kaçmadık, peki ne oldu ? 

Koskoca bir hüsran.. orjinal motor gibi yürüyen bir araba, peki vazgeçtik mi ? hayır .
Bir kaç usta daha gezdikten sonra , yine hep hüsran alınca, en son eksantrik sökme kararı aldık, orjinal eksantrik e döndük, araba kendine geldi ve verim almaya başladık. 

Bu ne kadar bir verim derseniz eğer, düz motordan iyi, s motordan kötü bir performans.

Yok ben motor değişmem, bu arabayı yapacağım diyorsanız, düz motor turbo yapın keyfinize bakın pısır pısır binin. Ama onun haricinde harcadığınız bütün para emek vakit hepsiiii çöpp.

Hayat artık eskisi gibi değil, paranızı harcarken, tek seferde arzuladığınız güçlere ulaşmaya çalışın, düz motor için bu sadece turbo ile başlatabilirsiniz. Onun dışında boşuna uğraşmayın der müsadenizi isterim .

İyi forumlar iyi hafta sonları  Smile
[+] 5 üye bu paylaşımı beğendi
Şuan Offine!
Şuan Offine!
H.İ.Ö TofasTeam Üye
TofasTeam Üye

  • Konular33
  • Mesajlar237

  • İsim: Halil
    Şehir: İzmir
    Yaşınız: 23
    Araç Serisi: Şahin
    Model Yılı: 1993
Düz motora turbolu sistem yapılsa maliyeti ne olur
  • Türk ata bindiğinde Alparslan’dır, Yavuz’dur… Attan indiğinde ise Mevlana’dır, Yunustur…
Şuan Offine!
Şuan Offine!
trzpro SL
TofasTeam Üye

  • Konular7
  • Mesajlar60

  • İsim: Emir
    Şehir: İstanbul
    Yaşınız: 21
    Araç Serisi: Doğan SL
    Model Yılı: 1993
Çok gördüm düz motoru atmosferik doldurup güzel performans alamayanı ama turbolular çok memnun
Şuan Offine!
Şuan Offine!
Ertugrul42 Swapcı ÜYE
BAĞIŞÇI Üye

  • Konular28
  • Mesajlar404

  • İsim: Ertuğrul
    Şehir: Konya
    Yaşınız: 25
    Araç Serisi: Doğan L
    Model Yılı: 1991
  • Rep puanı 0
Maliyet şuan bilmiyorum. Yaklaşık 1 yıldır dizel polo kullanıyorum o yüzden uzağım camiaya, 

Atmosferik olmuyor evet, turbo iyi ama dediğin gibi tavsiye ederim bende
[+] 1 üye bu paylaşımı beğendi
Şuan Offine!
Şuan Offine!
Falcon417 Genel Sorumlu
*****
Genel Sorumlu

  • Konular223
  • Mesajlar83,303

  • İsim: Mustafa
    Şehir: Adana
    Yaşınız: 36
    Araç Serisi: Şahin
    Model Yılı: 1989
  • Rep puanı 553
Sende mi duman spec şimdi  Smile

Tofaşta zaten normalde de turbo olmalıydı ufaktan
Atmosferik mi turbo mu desek turbo derim bende
[+] 1 üye bu paylaşımı beğendi
Forum yönetimiyle alakalı sorunların dışında tarafıma özel mesaj gönderimi yapmayınız
[Resim: kkDld9.jpg]
"Ne çok gezen bilir, ne çok okuyan bilir.. En çok cahil bilir, o her şeyi bilir..."
Şuan Offine!
Şuan Offine!
ahmtakskl15 TofasTeam Üye
TofasTeam Üye

  • Konular7
  • Mesajlar53

  • İsim: ahmet
    Şehir: Burdur
    Yaşınız: 40
    Araç Serisi: Şahin
    Model Yılı: 1992
Cümleten merhaba, bende ufaktan turboya göz kırpıyorum fakat piston gömleklerinde çizikler oluşmaya başlamış rektefe yapılsa daha da canlı olur dediler.
Merak ettiğim konu şu düz motora ileride turbo için nasıl piston, krank, vs. Nasıl bir yol izlemeliyim? Fikir verebilir misiniz? Teşekkürler
[+] 1 üye bu paylaşımı beğendi
Şuan Offine!
Şuan Offine!
Ertugrul42 Swapcı ÜYE
BAĞIŞÇI Üye

  • Konular28
  • Mesajlar404

  • İsim: Ertuğrul
    Şehir: Konya
    Yaşınız: 25
    Araç Serisi: Doğan L
    Model Yılı: 1991
  • Rep puanı 0
İyi bayramlar abi kusura bakma yeni görüyorum yorumunu, piston olarak m40 3.18 piston olacak, krank konusunda standart krankı kullanabilirsin ya da ayku marka 5 stronk krank işini görür alt devirlerin gelir. Eksantrik orjinal kalır, silindir kapağın yapılır emme ve subap büyütülür. Kapak eğer daha önceden çok taşlandıysa o kapak iptal edilir sıfıra yakın kapak alman gerekir avans vurmaması için. Bu şekilde devam ediyor abi. LPG turbo olursa maliyet biraz daha azalıyor. Benzin turbo olacaksa maliyet biraz daha artıyor
Şuan Offine!
Şuan Offine!
gs4114 TofasTeam Üye
TofasTeam Üye

  • Konular36
  • Mesajlar213

  • İsim: Gökmen
    Şehir: Kocaeli
    Yaşınız: 25
    Araç Serisi: Şahin
    Model Yılı: 1994
@Falcon417 reis araca küçük bir turbo taksam nasıl olur çok büyük değil 0.5 0.6 bar
Şuan Offine!
Şuan Offine!
muhammed_baskan 1.8 TURBO ŞAHİN
TofasTeam Üye

  • Konular57
  • Mesajlar1,412

  • İsim: MUHAMMED
    Şehir: Aksaray
    Yaşınız: 28
    Araç Serisi: Şahin
    Model Yılı: 1992
Bende düz motora maliyet olarak değilde emek olarak çok uğraştım ilk hedefim turbo idi bilmeden görmeden bu işlere girmek istemedim bunun için 3 senelik araştırma ile turboya hazırlandıktan sonra başladım unutmayın marifet turbo takmakta değil turboda sıkıntısız yürütebilmekte bunun için bazı parçaların pahalı olmasından dolayı kendim yaparak maliyet düşürdüm ilk turboyu orjinal motora takarak başladım 0.5 barda yürüterek 2 ay bindim ufak tefek sorunlarla karşılaştım sonrun ları hallettikten sonra segmanlar turboya dayanamayıp kendini saldı ve yağ yakmaya başladı gömleğide çizmişler zaten anladıkki orjinal motor turboda zayıf kalıyor 
2. İşlem olan motoru turboya göre doldurmaya geldi motorun pistonları büyük olmasından dolayı en çok kullanılan piston olan m40 pstonu ufak geldi bizde bu s2000 e benzeyen BMW X3 ün m43 b19 pstonunu uzun araştırmalar sonucunda bulduk ve aldım bloğa taktığımda piston 8mm aşağıda kaldığı için 5.5 strong krank taktık ve 268 dereceli ekzantrik taktım motoru çalıştırdık ve ortaya dehşet bir motor çıktı motor kadar sıkı ve o kadar güçlüki kullandığımız turbo dayanamadı ve kısa zamanda ömrü bitti ve yine araştırmalarımla Iveco Eurocargo nun olan Garret GT22 turbo taktım uzun kullanımdan sonra evlilik borçlar iş değişikliği yer değişikliği ve en son olarak kriz de gazın 12 TL ye çıkması sonucu turboyu sökmek zorunda kaldım ama yakında Allah'ın izniyle tekrar takacağımm
[+] 1 üye bu paylaşımı beğendi
ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNİKERİ
AKSARAY İL TEMSİLCİSİ
Şuan Offine!
Şuan Offine!
Bursaa16 TofasTeam Üye
TofasTeam Üye

  • Konular2
  • Mesajlar12

  • İsim: İlkay
    Şehir: Bursa
    Yaşınız: 26
    Araç Serisi: Şahin
    Model Yılı: 1993
@Ertugrul42
Şimdi arkadaşa çoğu yerde katılıyorum fakat ben önce turbo sonra atmosferik değil de tam tersi önce atmosferik sonra turbo ya geçtim aynı malzemeleri kullanıyoruz sadece benim aracımda krank yok ve pistonlarım 1.0 mirafiori pistonu yani sen ustalardan dolayı yürütememişsin diyeceğim muallakta kalacak. Bursa’da yaşıyorum belki başına gelmiştir bu soruma cevap verirsen de sevinirim belki 20 tane yerle görüştüm kara motora derecelik egzantrik kasnağı yapan 1 kişi yok Yasin Altan’lada görüştüm Metin Doğanla’da görüştüm hatta bana olmaz o iş düz motor iticiyle çalışır dediler bende Hitech 286 kullandım evet dediğin gibi Orjinal kasnakla araç normal düz motordan sadece üst devirlerinde biraz canlı ve normal olarak rolanti tutmuyor benzinde kullanıyorum o zamanlar İzmir de Best Service var büyük ihtimal egzantriği oradan temin ettin çünkü sadece onlar satıyordu bu egzanteiği aradım Best servisi anlattım derdimi bana bir Timing kartı yolladı ve aracın kasnağını ayarlanabilir yapmamı söyledi bende kendi imkanlarımla Slx için olan ayarlı kasnağı alıp bir tane de Orjinal düz motor kasnağını önce cncde ortasını kestirdim sonra kendi kasnağının içerisine slx kasnağın iç kısmını kullanarak oturttum gönderdiği timing kartına göre ayarları yaptım inanamazsın o rolanti dalgalanmaları istop etme falan herşey kesildi ve araç 800devirde bile çalışabiliyordu fan açmasına rağmen ama bu seferde alt devirler öldü aracın devir yükselme hızı inanılmaz arttı 4-2-1 headers 51 boru Konya egzoz kullandım Birgün Yolu bilenler bilir İnegöl’de yaşıyorum Bursa İnegöl arası Ümitalan rampası var 2 kez rapma var ilk rampadan sonra yaklaşık 1 kilometre aşağı iner tekrar çıkarsın rampa aşağı 215-220 çivarı yatak sesiyle çekiciye bindim 1 ay öncesi şüphelendiğim gerekçesiyle ben biraz pimpirikliyim yedek su deposu fokurduyor diye kapak açtım 2.5 yıldır benzinle biniyordum herhangi bir kaçak yok sorun termostat çatladığı için di ben araca 10/60 yağ kullanıyordum tamircim 20/50 koymuş ve araca biraz avans vermiş çekiciden indirdiğimde direkt ustamla beraber karteri söktüğünüzde araç yatak çevirmişti sadece krank akıp devam edebilirdim kardeşimin ve ustamın ikna çabalarıyla LPG turbo ya çevirip komple m40 3.18 piston custom egzoz manifoldu 3.ü Daily turbo transit intercooler bronz baskı balata Orjinal egzantrik eski kapağım çok fazla portlandığı için sorun olmasın diye sıfır kapak alıp turboya uygun tekrar port polish yaptım araç rektefiyesi bittiğinde hemen kapağı toplayıp önce 20 gün kadar 4-1 headers la atmosferik şeklinde gezdim sonra turbonun montajını yaptık 3 saat sonra aracın motor bloğunun arkasındaki altıgen tapa ve aynı taraftan silindir kapağı ayrıldı tekrar toplarlardır bu turbolama serüveni tam 8 ay sürdü bu arada yapacak arkadaşlara da 20 günde araç biter diyen hiçbir ustaya kanmasın (sadece performans işi yapan yerler hariç ben arkadaşım abim gibi sevdiğim insanla topladım bu arabayı) tekrar toparladık aklıma 286 egzantriği takmak geldi ama çoktan kapağı topladık 2-3 gün çok sakin gezdim afr saati bağlayıp gaz ayarı yaparken 4 de oturdum araç prizdirek bilyası sıyıtdı baskı balata işlevsiz hale geldi yani vites geçiremiyordum araca debriyaja bastığımda geri tepiyor taktırdıyordu şanjımanı indirirken ustama egzantriği geri taksak ne olur 3.0 Daily turbo kullananlar bilir 2.3 yada herhangi bir turbo gibi erken gelmez üst devirleri dolu dolu olur e o egzantrik de üst devirlerde aracı açıyordu kasnağı egzantriğin montajını yaptık ama kırmadan patlatmadan sağlıklı ayar tutturmamız 2 ay aldı Sonuç: şunu söyliyeyim araç 2.800-3.100 devirlere kadar evde yok Orjinal egzantrikde biraz daha erken geliyor gibiydi ama 4000 sonrası çoğunuz aracınızı tek el kullanırsınız 4000 devirden sonra o direksiyonu tek elle tutta göreyim aracım 93 model a den z ye kupaya kadar soyulup 1.5 yıl kaporta ve boyası için uğraşılmış 93 model bir sedefli S2000 beyazı Şahin fazla çürüğü olmasada dediğim gibi ben biraz pimpirikli insanın aracımda değişen değilde değişmeyen incik boncuk dahil 3 parça var koltuklar Torpido ve güneşlikleri geriye kalan tüm trimler plastik parça ve yürüyen yenilendi şimdi böyle anlatınca hala kendime rüya gibi geliyor ama ilk araban yaklaşık 5 Yıldır bende ve 2-2.5 yıl kadar bu işemlerden dolayı kullanamadım yazımı okuyan arkadaşlara tavsiyemdir ya benim araba biraz yürüsün hani yokladığımda atmosferik yapayım falan diyorsanız düz motor için konuşuyorum atmosferik yürür yürüyor yürüttüm çok üstten dolu slx civic üzdüm ama turbo yapın benim kullandığım setup ki konuyu açan arkadaşta hakim düz motor turbo denince en sağlıklı setup he maliyetli mi ben 24000 lira harcadım geçen yıl Kasımda tüm parçalarını aldım işçilikler hariç çok maliyetli olabilir şuan lpg turbo yapmak ama yapın 0.5 açın zaten tatmin edecek sizi sonra diyeceksiniz ki 0.7 mi yapsak 0.7 de yapacaksınız aradan bir süre geçecek 1.4-1.5 bara kadar basabildiğiniz setup var aracın üzerinde basınç 1.0 olduktan sonra günlük kullanımı falan unutacaksınız çünkü ciddi yürüyecek araç bu setupla 0.5 barda iddia ediyorum bakımlarını eksiksiz yapın standart halinden sağlıklı olacak ve basmazsanız standart halinden daha az yakacak tabi altınızdaki gücün farkında olup sakin kullanabilirseniz Smile herkese iyi forumlar Smile

(24.06.2023, 21:06)ahmtakskl15 yazdı: Cümleten merhaba, bende ufaktan turboya göz kırpıyorum fakat piston gömleklerinde çizikler oluşmaya başlamış rektefe yapılsa daha da canlı olur dediler.
Merak ettiğim konu şu düz motora ileride turbo için nasıl piston, krank, vs. Nasıl bir yol izlemeliyim? Fikir verebilir misiniz? Teşekkürler
opel kullanan var peugeot kullanan var ama bu zamana kadar en sağlıklı ve kendim de kullandığım m40 3.18 ileride turbo yapacağım diyorsan rektefiyeyi şimdi yaptırmamanı öneririm turboda aracın sıkıştırması biraz düşer aracın turboya göre yapılır atmosferik kullanırsan hem çok yakar hemde gitmez yani bu işe başladığında bitirmeni tavsiye ederim

S motor diye tabir ettiğimiz SLX motoru olanlar üstten doldurup gerçekten tatmin edici güç alabilirler ama bilen bilir atmosferik yürütebilmek turbo gibi 1 manifold 2 boru 1 intercooler  bağlayıp arabayı çarpı 2 yapmaya benzemez daha sağlıklı mıdır turboya göre bence çokta bir farkı yok turboda basıncı düşük tutarsanız tabiki ve kaliteli malzeme kullanırsanız çok bir sorun yaşamazsınız polis kaputunuzu açmazsa bir sorun yaşamazsınız tek farkı turboluyken basınçtan dolayı bir kelepçenin bir hortumun bir tapanın atma patlama ihtimalinin olduğunu bilerek sürmeniz turbolunun artısı kimine göre eksisi ne egzoz sesi şuan aracımda konya var gel dinle kurt gibi basınç gelince turbonun manifold çıkışından direksiyon kutusunun üzerine kadar 50cm boruyla belki 1 hafta ayar için gezdim şuan soruyorum size 4-1 headers bağlayın gerisini bağlamayın çıkabilecek sesi düşünün turboda o sesin %30anca hatta o kadarı bile çıkmıyordur hadi diyelim polis durdurdu basıncınız 0.5 civarı zaten turbolu araçla öyle atmosferik gibi her dakika gazlayamazsınız araç biraz bas çek yapıp yolda akmazsanız ne kadar kaliteli bir soğutmanız olursa olsun hararet yapar yani biraz efendi kullanmak zorundasınız bir süre hadi diyelim gazlarken denk getirdi birazcık insaflı bir polise gelirseniz ki ben en az 6-7 çevirmeye 0.5 bar açıkken girdim basınç düşük olduğu için hem egzozundan ses çıkmıyor hemde çaf çuf etmediği için var ama basmıyorum söktürme maliyeti çok yüksek kıstırdım komple gördün sende bak ses seda yok güçte çok eklemiyor arabaya diyip yırtabilirsiniz baksana abi gözüm gibi bakıyorum nasıl basıyım ben bu arabayla diyip çok yırttım ki turbolu araçla çevirmeye girip turbolu olduğunu görmeleri kesinlikle ciddi para cezası ve trafikten men atmosferikte de aracın rahat yürümesin egzoz şart e oda ses yapıyor e oda men yani burda karar her türlü sizin benim tavsiyem 2.3 daily turbo yok ben biraz daha geç gelsin istiyorum(benim gibi) şehir içide rahat gezeyim otobana çıkınca biraz daha güçlü olsun diyorsanı 3.0daily turbo yapın pısır pısır gezin Aslında yaşadığım tecrübe ettiğim en büyük şey ise yapılan iş performansı arttırmak iste '' UCUZA KAÇMAYIN, KALİTELİ MALZEME KULLANIN, MÜMKÜN OLDUĞUNCA 2. EL MALZEME KULLANMAYIN'' bu işi yapmanın 3 yolu 1. PARA 2. ZAMAN 3. SABIR bunlar varsa ister tecrübeli insanları dinleyin isterseniz de kendiniz tecrübe ederek biraz fazla harcayarak(maalesef ki böyle) kendiniz yapmayı öğrenin ben şahsen bu aracı bir yandanda yapma isteğim iş yaptıramamak bir yere aracın herhangi bir yerini yaptırdıktan yada yaptıramadıktan sonra kirkoyu alıp altına yatıyorsunuz Allah kaza bela vermesin kimseye ne kadar kaliteli malzeme kullansak da ne kadar toparlasak temizlesekte bindiğimiz araçlar belli frenlerin bir o kadar sağlam olması gerekiyor bu tarz güçlendirilmiş araçlarda bu benim kendi kanaatim tavsiyemdir fren için sadece disk balata değiştirip geçmeyin hortumunu da değiştirin illaki bir yerlerin bozulmasını beklemeyin kontrol etmek için Mal canın yongasıdır ama can gittimi mal gelse ne olur gelmese ne olur
[+] 1 üye bu paylaşımı beğendi