yigitasker
Arkadaşlar sübap ayarı ile ilgili bir sorum olacak.
4
413
Konuyu Okuyanlar:1 Ziyaretçi
Şuan Offine!
Şuan Offine!
yigitasker YİĞİT
  • Konular73
  • Mesajlar2,470

  • İsim: Yiğit
    Şehir: İzmir
    Yaşınız: 29
    Araç Serisi: 2001 ŞAHİN 1.4 İE
Değerli arkadaşlar forumda birçok kez muhabbeti yapıldı illaki ancak daha güncel bir bilgi almak ve diğer arkadaşların bilgilenmesi için konu açtım;
1-Sübap ayarındaki sıkılık ve gevşeklik nedir?
2-Sıkı veya gevşek olmasının araçtaki gözle görülür etkileri nelerdir ? 
3-Hangisinin (sıkı veya gevşek) araçta çekişin düşmesi ve yakıt sarfiyatını diğerine göre daha fazla arttırır ?
Şuan Offine!
Şuan Offine!
kazım28 BAĞIŞÇI Üye
BAĞIŞÇI Üye

  • Konular68
  • Mesajlar4,742

  • İsim: kazim
    Şehir: İstanbul
    Yaşınız: 41
    Araç Serisi: Şahin S
    Model Yılı: 1998
  • Rep puanı 18
bildim kadarıyla yazayım 1 gevşek olursa şıkır şıkır ses yapar 2 sıkı olursa motor aptal calışır sarsıntılı calışır cekış düşer yakıt artar araba gıtsın dıye gaza abanırsın gıtmez haralet yukselır sevk almazsın aractan
Şuan Offine!
Şuan Offine!
s1lverstone TofasTeam Üye
TofasTeam Üye

  • Konular28
  • Mesajlar849

  • İsim: Sami
    Şehir: Balıkesir
    Yaşınız: 28
    Araç Serisi: Şahin
    Model Yılı: 1995
(02.08.2018, 01:51)yigitasker yazdı: Değerli arkadaşlar forumda birçok kez muhabbeti yapıldı illaki ancak daha güncel bir bilgi almak ve diğer arkadaşların bilgilenmesi için konu açtım;
1-Sübap ayarındaki sıkılık ve gevşeklik nedir?
2-Sıkı veya gevşek olmasının araçtaki gözle görülür etkileri nelerdir ? 
3-Hangisinin (sıkı veya gevşek) araçta çekişin düşmesi ve yakıt sarfiyatını diğerine göre daha fazla arttırır ?

1-olması gereken toleranstan daha fazla boşluk olursa gevşek daha az boşluk olursa sıkı anlamına gelir.
2-Gözle görülür etki sıkı subaplarda olur.Ama 25 olması gereken ayarı 20 yaptığın zaman aşırı bir sıkılık olmaz.Eğer subaplar dengesiz sıkılaştıysa yani standart ayarı 25 30 diyelim,1.silindir 20 20 olmuş 2.silindir 25 25 3.silindir 15 e kadar sıkmış o zaman rölantide ve gaza çok ufak dokunarak hareket ederken motorda gözle görülür sallantı olur ve düşük hızlarda araba sanki ileri geri kerkinir gibi yapar.Gevşek subaplarda tam tersi belirgin bi sallantı olmaz.Motor sesi artar ve dip gazda çekiş istenilen kadar olmaz.
3-Aşırı sıkmış subaplar yakıtı arttırır kompresyon güzel olmayacağı için.Gevşek kalan ayarlarda ise gaza yüklenilmeyip sakin kullanılırsa yakıt artışı pek gözlenmez ama araba gitsin istediğinde daha fazla gaza basmak gerekeceği için yine yakıt tüketimi artabilir.

Ama bence önemli olan subap ayarını motorun aşınma durumuna göre ayarlamak.Örneğin 200 binde bir araba geliyor egzantrik aşınmış iticiler subaplar vs aşınmış bu motorda olması gerekenden fazla boşluk olacağı için standart ayardan az bişey daha sıkı yapılabilir ki yüksek kilometreden dolayı artan boşluklar kısmen kapatılabilsin.Ama sıfır ya da sıfır ayarında motora sıkı yapmanın bi anlamı yok.Kendim defalarca subap ayarı yaptım.Bizim motorun standart ayarı 25 30.Standart ayarı yaptığım zaman çekiş istediğim gibi olmuyor hafif sıktığımdada muhtemelen ayarı tutturamıyorum rölantide hafif silkeleme olayı oluyor.Birazda usta işi
95 Şahin  Benzinli Nar Çiçeği.  93 SLX İnci kırmızı
Şuan Offine!
Şuan Offine!
yigitasker YİĞİT
  • Konular73
  • Mesajlar2,470

  • İsim: Yiğit
    Şehir: İzmir
    Yaşınız: 29
    Araç Serisi: 2001 ŞAHİN 1.4 İE
(02.08.2018, 07:34)Majesteleri yazdı: Öncelikle subap nedir onu aciklamak lazim aslinda...
Subap:Gerekli zaman araliğinda silindir içerisine hava/yakit karisiminin emilmesi için ve yanmiş egzoz gazinin tahliyesi için  açilip kapanan parçadir.

Subap sıkı olursa ne olur?
İcten yanmali motorun verimli calisabilmesi için 3 ana gereksinim vardir,
1.Zamaninda ateşleme
2.Doğru subap zaman aralığı
3.Silindir içindeki basincin tutusma gerceklesene kadar,yani sıkıştırma esnasinda muhafaza edilmesi.
Bu kriterler sağlandiğinda motor pistonlari senkronize olarak hareket edip çalişma sağlanir.

Subap sıkı olduğunda 3.şık devre dışı kalır.Yanma öncesi silindire emilen karisim subap tam olarak yuvasina oturmadiği icin pistonun karisimi sıkıstırmak üzere yukarı hareketi basladiğinda emilen hava/yakit miktarinin bir kısmı bahsi geçen subap ve yuva arasi bosluktan tekrar emme manifolduna kaçar. Balonun ağzini bağlarken acemice davranip icindeki havanin bir kismini tekrar disari kacirmak gibi...

Geri kacma olayi hem çekiş kaybina hem de atesleme ile beraber manifold icerisinde silindirlere gitmeyi bekleyen diğer karisimi da tutusturup karburatörde patlatmalara neden olur.*Kapı altından oda içine sizan gazı atesleyince yasanacak patlama gibi**
Bu sebeple subaplarin sıkı olmamasi motor çalisma düzeni ve sarfiyat icin kesinlikle elzemdir.

Ancak,motordan tam güç alabilmek için silindir icerisine yeterli oranda hava/yakit karisimi da girmesi gerekli.
Yani subaplar neden gevşek olmamalı? Onu aciklayayim...
Her pistonun ait olduğu bir silindir var,pistonun itilip doğrusal güç alinabilmesi için yeterli miktarda karisim emilip sıkıştırma ve atesleme yapılmasi şart.Emilen karisim yetersiz olduğunda* pistonun atesleme sonrasi itilmesinin ardindan beklenen gücün alinamamasina sebep olacaktir. 

Gereken zaman araliğinda silindir icini yani hacimi doldurabilmek için subap yeterli süre boyunca açık kalmali,bu olay motor performansi acisindan cok önemlidir.Çoğu egzantrik oynamalarinda tam da bu zaman araliği uzatilir.Egzantrik itiş başlarinin uc kisimlari mikron bazinda genisletilerek subap açık kalma süresi artırılır.Bu zaman artışı ile silindire daha fazla karisim girmesi sağlanıp atesleme sonrasi basinc daha yüksek olacağindan piston daha siddetli bir sekilde itilir...Yani motordan daha fazla güç alinir.

Ayni zamanda subaplar gevsek olduğunda egzantrik itiş ucunun veya itiş horozu ucunun subap sapına temas süresi uzayacaği için arada bir rötar oluşur,subap gereken zaman diliminden daha gec acılır.Bu rötar sonucunda piston hem iniş yapip emme evresini gerceklestirmekte zorlanir (nefes alirken burun deliğini salise araliklarla kapattiğini düşün) hem de emme sirasinda subap ve itici arasindaki boşluk sebepli kaynaklanan rötar nedeniyle birim zamanda silindire daha az miktarda karisim emilmesi ile sonuclanir.Doğal olarak silindire daha az karisim gireceği için motor güçten düşer,çekiş kaybı ve beraberinde tüketim artışı yaşanir.
.

Yani subapların sıkı olmasi da,gevşek olmasi da iyi bir durum değildir.Her iki durumda da çekiş kaybi,rolanti düzensizliği ve yakit artişi gözlemlersin.
Subap ayari denilen uygulamanin yapiliş sebebi de tam olarak bu...
Motor soğukken subap sapı ile itici arasina belirli oranda bosluk verilerek ayar yapilir.Bu ayarı yapmaktaki amaç;
Motor ısındığında genleşip uzayan subap sapı iticiye temas edip subap başının yuvaya oturmama durumu yaşanmasin...
Subap yuvaya oturmazsa neler yaşanir yukarida anlattim.


Özetle motor sicakken cok az miktarda subap şıkırtısı duymak iyidir,subabın yuvaya oturduğunun ve emilen karisimin manifolda kacmadiginin göstergesidir.
Motor soğukken ses duyulup sicakken ses tamamen kesiliyorsa eğer,subap sapı ile itici arasindaki bosluk genleşme sonucu kapanmış ve subap başı yuvaya tam oturmuyor diyebiliriz.

Kisaca subap ayarinin sıkı veya gevşek olmasi iyi bir durum değil.Ayarin doğru yapılmasi ve silindir içini tam besleyip motordan tam güc alinmasi tüketim sarfiyatini azaltiyor.
Subapların sıkı mı yoksa gevşekmi olduğunu anlayabilmek için en belirgin fark subap sesidir.
Ses arttiysa ayar gevşemiş,ses azalip yok olduysa ayar sıkılaşmış demektir.

Aracım trigeri sıyırıp sübap eğmeden önce ne sıcak nede soğukken hiç ses yoktu,şimdi ise soğukken az buçuk ses geliyor ısındımı tamamen kesiliyor, birçok kişi buna normal diyor,sübaplar yenilendikten 1000km sonra değilde 700-800km sonra ayara gitmiştim burda bir sıkıntı olmuş olabilir mi ?
Şuan Offine!
Şuan Offine!
yigitasker YİĞİT
  • Konular73
  • Mesajlar2,470

  • İsim: Yiğit
    Şehir: İzmir
    Yaşınız: 29
    Araç Serisi: 2001 ŞAHİN 1.4 İE
(03.08.2018, 04:47)Majesteleri yazdı: Sorun teskil etmez 200 km fark fark değil.800 km de subap yuvaya alismistir.
Suan olan durum ise gayet normal.İsindikca ses azalir tamamen yok olmaz.
Eğer isininca cekiş kaybi yasiyorsan o zaman subap sapi egzantrige temas edip acik kaliyordur. Bu durum kompresyon kacirip aracin sogukken daha iyi çekip,sicakken yığılmasindan kolayca anlasilir.
Sicakken yığılma,güç kaybi,cekis farki yasiyorsan ayari kontrol ettir.

Normalde üstten egzantrikli motorda subap üzerine konan şim'ler aşınır,bu aşınma ile arac gücten düşer.Tekrar ayara gittiğinde uygun kalinlikta şim kullanilip sorun çözülür.
Ancak senin ayarin düzgün yapilmadiysa sogukken ses olup sicakken ses tamamen kesilir,subap yuvaya oturmaz.Arac isindikça hantallaşır.
.

Anladım kardeşim teşekkür ederim,sıcakkende soğukkende güç aynı herhangi bir kayıp yok,bir tek oda bazı zamanlar diyebilirim 2dklık bir şıkırdama var soğukken o kadar .


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Vakumlu kapış otomatiği ayarı nedir ? s1lverstone 15 1,096 08.06.2024, 00:05
Son Yorum: Karco
  Subap ve conta Dgnslx 6 50 20.05.2024, 14:41
Son Yorum: Falcon417
  Gaz ayarı ve jikle matthew 7 57 18.05.2024, 15:55
Son Yorum: Falcon417
  Sente ayarı Ege Canbaz 1 33 20.04.2024, 13:02
Son Yorum: Falcon417
  Subap ayarı kaç olmalı apocinyo 1 48 04.03.2024, 14:16
Son Yorum: Falcon417
  Sibob ayari olmuyor Kapak açılacak Ozkan4343 4 67 03.03.2024, 19:51
Son Yorum: Falcon417
  Yüksek devirde subap sesi suleyman.sadioglu 22 357 25.02.2024, 23:24
Son Yorum: Teğmen