Tofas Team

Tam Versiyon: Arabadan gelen patırtı sesi
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Arabanın eksozundan patırtı geliyor duman yok manifolt contasından biraz kaçırıyor oradan biraz beyaz duman çıkıyor, rolantide sarsıntılı çalışıyor gaza basınca ses normal gibi acaba sebebi nedir, sübapların sıkışık olmasından yapar mı...
cep telefonum iyi olmadığından video ses ve görüntü biraz bozuk
Avans sibop gaz ayarı yada ateşlemede sorun var
arabanın altını vurdunuzmu son zamanlarda ? egzoz yarılmış olabilir.. egzozcuya göstermeniz tavsiyemdir.
evet tamda düzeltilmesi gereken yerler,karbüratör ve lpg beynini temizlik için sökmüştüm (sökmeden önce arabada gaza basmayınca stop etme gibi problemler vardı) temizledikten sonra taktım lpg beynini iç kısmında küçük plastik tıpayı ters takdığımdan biraz problem yaşadım sonra tekrar söküp taktım. Ayarlar sıfırlandığı için kendimce ayar yaptım. en azından şimdilik lpg beyni almama gerek yok o parayla diğer arızalarını yaptırayım...

(12.08.2013, 11:43)buraksank yazdı: [ -> ]arabanın altını vurdunuzmu son zamanlarda ? egzoz yarılmış olabilir.. egzozcuya göstermeniz tavsiyemdir.

yok arabanın altını vurmadım eksoz sağlam sadece manifolt contasından kaçırma yapıyor conta değişmesi lazım

Şu bilgiler işimize yarayabilir tamda benim arabadaki sorunlar,
SUBAP ARIZALARI
- Subap yüzeyi yanması.
- Subap sıkışması.
- Subap kırılması.
- Subap aşınması.
- Subap yüzeyinin çukurlaşması, çanaklaşması.
- Subap yarlarının bozulması.
- Subap zamanlama ayarlarının bozulması.

SUBAP ARIZALARININ BELİRTİLERİ
Subap arızaları motor revizyon yada başka bir işlem içim söküldüğünde tespiti kolaydır. Fakat bazı belirtiler meydana gelen, gelebilecek arızaları önceden tespit etme imkanı sağlar.
1- YAĞ SARFİYATININ ARTMASI
Üstten sübaplı motorlarda aşınmış subap mili ve kılavuzları fazla miktarda yağın veya egsoz manifoltuna sızmasını önleyemez ve motor yağ yakma tabir edilen olayı gerçekleştirir.
2- MOTORUN SESLİ ÇALIŞMASI
Subap iteceklerinde oluşan aşırı boşluk veya subap milinin aşınmasından oluşur. Motor şakırtılı bir sesle çalışır.
3- EKSOZ GAZININ DUMANLI OLMASI
Egsoz gazının mavi dumanlı olması subapları aşınmasından oluşur.
4- MOTOR GÜCÜNÜN AZALMASI
Subap yanmaları veya ykarda ki diğer sebepler ( kaçırmalar, sızmalar ) nedeni ile motorda güç azalması görülür.
5- RÖLANTİDE DÜZENSİZ ÇALIŞMA
Kaçıran, sızdıran subaplar silindirlerde balanssız bir çalışmaya sebep olurlar. Bu her silindirden eşit güç alınmaması nedeni ile oluşur. Arıza rölantide düzensizlik şeklinde fark edilir. Çünkü üst devirlerde anlaşılmaz.
6- EMME MANİFOLTUNDA GERİ ATEŞLEME
Kaçıran veya sıkışa, sızdıran emme subapı ateşlemenin emme manifoltuna geçmesine sebep olur.
7- SUSTURUCU İÇERİSİDE YANMA VE PATLAMA
Kaçıran, sıkışık, sızdıran egsoz subapları yanmanın sustucuda devam etmesine sebep olur. Bu susturcu içerisinde patlama sesleri ve susturucudan çıkan mavi renkli alevle anlaşılır.
8- MOTORDA KOMPRESYONUN DÜŞMESİ
Arızalı subap sistemi motorda kompresyonun düşmesine sebep olur. Normalde kompresyona bıraktığımız motor kendini devrini ayarlayamaz ve kendini salar.
SUBAP AYARININ YAPILMASI
Motor bloğu yan yüzeyindeki supap kapağı sökülür. Bazı motorlarda ayarın yapılmasını kolaylaştırmak amacı ile emme ve egzoz manifoltlarının komple sökülmesi gerekmektedir.

Önce 1. silindirin pistonu (Ü.Ö.N.) ateşleme zamanına getirilir. Bu iş için kardeş çalışan silindirlerin supap bindirme konumlarından yararlanılır. Dört silindirli bir motorun birinci silindir pistonunun ateşleme zamanına getirilmesi için kardeş çalışan 4. silindirin supapları bindirme konumunda olmalı. Yani egzoz supabının kapanıp emme supabının açılacağı ana getirilir.

Bu durumda 1. silindirin supap boşlukları bir yaprak sentille ölçülür. Normal boşlukta hareket ettirilen sentilin yüzeylere sürtündüğü hissedilmeli ve 0.001inç (0.025mm) den daha büyük sentil boşluğa girmemelidir.

Eğer boşluğun ayarlanması gerekiyorsa L tipinde iki adet yassı açık ağızlı anahtar kullanılarak ayarlama gerçekleştirilir. Ayar iticinin üst ucuna yerleştirilen ayar vidasının döndürülmesi ile sağlanır. Bunun için anahtarın biri ile itici tutulur diğeri ile de ayar vidası döndürülür. Bu sırada sentil boşlukta hareket ettirilirken vida döndürülerek ayarlama yapılır. Vida kendini sikan tiptir .Anahtar kullanılmadığı sürece dönme yapamaz.

Birinci silindirin supapları bu şekilde ayarlandıktan sonra ateşleme sırası izlenerek diğer silindirlerin supapları da aynı şekilde ayarlanır.

Ayarlar tamamlandıktan sonra motor çalıştırılır ve sesler dinlenir bunun için özel dinleyici cihazları veya pratik olarak 40-50 cm uzunluğunda bir su hortum parçası kullanılabilir gerekirse motor çalışırken supap boşlukları kontrol edilir.
Ozanan gaz ayari yaptır duzelir
Sorun emme manifoltundan kaynaklanıyor gibi geldi.Bi arkadaşımın skodasından tecübe edindim.Arabasına tasarruf için hidrojen bağlatmıştı emme manifoltuna direk bağlanıyor delinerek.Delikteki aparatı çıkarttığımızda aynı böyle bi ses çıkıyordu headerslı gibi.Motor yakıtı vakumlayamıyordu. http://imageshack.us/clip/my-videos/27/p9qjhiowgsbqokbuyffjnr.mp4/ bu bahsettiğim araç.biz biraz şekil olsun diye aragazı vermiştik Big Grin manifolta su serpiyor sanırım kaçak kontrol etmek için bi deneyin derim
Arkadaşlar araba hiç hararet yaptırmadım ama contası yanmış 2.ve 3. silindirler karıştırma yapıyormuş hiç çalışmıyor. Buji kablolarını çıkardığımızda motorun sesinde hiç değişiklik olmuyor usta bide bujiyi söküp buji yerine bi gösterge taktı gösterge hiç çalışmadı velhasıl motoru komple yapalım dedi masraf sordum 1500 tl deyince başım döner gibi oldu Smile (RAbbim önce sağlık versin) sonra sadece conta kaça değişir dedim 400-450 tl falan dedi (200 işçilik + 100 taşlama+ 100-150tl malzeme) arabayı bu haliyle 4000 tl ye satışa çıkardım ( http://www.sahibinden.com/ilan/vasita-otomobil-tofas-acil-1990-model-lpg-li-dogan-133963890/detay ) alan olursa satacam olmazsa yaptırıp binecem..