Tofas Team

Tam Versiyon: yarım şasi olayı
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Eskiden arka salıncak ve diferansiyel sisteminin bağlantısına göre denge kolu kullanılırdı, denge kolu arabanın arkasının gezmemesini sağlardı. Diferansiyele sağdan bağlı, soldan da kasaya bağlı olurdu bu denge kolu.

Veya arka dingil üzerine helezon ve amortisörler bağlanırdı böyle araçlara da yarım şase denirdi. Mesela kuş serisi gibi..
Arka bağımsız süspansiyonsa yarım şase olamaz.
Arka denge kolu, dingil veya salıncak ön şaseye bağlıysa yarım diyebiliriz. Süspansiyon sistemi ve diferansiyel şaseye bağlı ise tam şasedir.
Bu bir yarı monokok şase değil midir?[Resim: jon_1961_Ragtop_Beetle_02.jpg]


bide işin terimlerle olan kısmı var
5 Mart 2010; 0:20:57


Araçların şaseleri eskiden CARRIAGE (ARABA) ve BODY (GÖVDE) olarak ayrılıyordu. Gövde arabaya civatalarla tutturulmuştu, sökülüp tamir edilebiliyordu. Araç imalat teknikleri geliştikçe SELF CARRYING (Almancası SELBSTTRAGEND, Türkçesi KENDİ KENDİNİ TAŞIYAN) yapı tarzları ortaya çıkmaya, kamyonete benzer bir yapıdan günümüzden tanıdığımız otomobil yapısına geçmiş oldu.

YARIM ŞASE ve TAM ŞASE'yi şayet piyasa müdavimleri

Yarım Şase = SELF CARRYING, KENDİ KENDİNİ TAŞIYAN
Tam Şase = CARRIAGE & BODY, ARABA VE GÖVDE

şeklinde ifade ediyorlarsa bu 2 kapılı bir araca TEK KAPI, 4 kapılı bir arac da DÖRT KAPI demekten daha tezat bir durum oluşturamaz. Gerçekten de Türk otomobil sektörü, piyasası, tamircileri, satıcıları ve diğer oyuncuları ile birlikte NE OLDUĞUNU BİLDİKLERİ ama NASIL ANLATABİLECEKLERİNİ BİLMEDİKLERİ bir ortamdalar. Otomotivde birçok ifade yabancı kökenli. Türkçe teknik bir dil değil. Fakat bulunan çözümler çok fazla tabandan. 110 yıllık otomobil tarihini YARIM ŞASE ve TAM ŞASE olarak yarım yağlı süt ve tam yağlı süt pazarlama ifadesi gibi tanımlamak kulağa belki hoş gelebilir ama otomotiv mühendisliği ve otomobil bilgisine hiç ama hiç de uygun ve uyumlu değildir.
Tam şase: Aracın kupasının altında iki tampon arasında tamamen tek parça olan şase türü. Genellikle full-size (malesef tam boy gibi kötü bir çeviri olmuyor)
[Resim: advert38-1.jpg]
Yarım şase: Bu da "muscle car" olarak bilinen half-size Amerikan araçlarının çoğunun sahip olduğu şase türü. Ön ve arka dingil ayrı iki parça üzerinde oturur. Hatta araçlarının stabilitesini arttırmak isteyen yarım şase araç sahipleri "subframe connector" olarak bilinen şase tümleyicilerini sıklıkla kullanır. Alttaki resimde normal bir tam şaseden farkını bu şase tümleyicilerinin görevi ile anlayabilirsiniz;
[Resim: SFC-Installed.jpg]
Monokok: Modern araçlarda sıklıkla kullanılan platform türü. Kupa ve şase ayrı olarak değerlendirilemez, akuple vaziyettedir.
[Resim: mercedes_sls_amg_chassis1.jpg]
herşey ali abinin onlar yarım şase bunlar tam demesiyle başladı ve ikisi arasındaki farklara baktım yarım şase araba tamşaseye dönüştürülebiliyormuş
bizim arabalarda kesinlikle böyle bişey yapılmalı
[Resim: SFC-Installed.jpg]
güçlendirilmeli bir şekilde önden arkaya kadar
bu tür bir destek varsa helal olsun
peki resim varmı abi veya kendi arabanın altınının resmini çekebilirimisin gerçekten çok merak ettim şimdi
evet abi bugün çok şey öğrendim ilk defa gaz beyni görmüş oldumBig Grin
ve kara düzen motordaki boşluğu görmüş oldun Smile
Anadol da tam şase. Zaten fiberden yapılan arabaya yarım şase olmaz. Big Grin