Tofas Team

Tam Versiyon: Bugünkü macera ve boya durumu
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Bugün çiğli mevkiindeki büyük bir tamirhaneye uğradım bosch servisi ve her türlü tamir temizlik bölümü olan bir çoklu tamirhane..

Aracı tamamen toparlayacağım için eski tofaşçı olan ustayla bir ekspertiz yaptık listeledik ve tecrübe ettik.

Kaporta - boya, değişecekler, mekanik, jant - lastik, elektrik, döşeme, defransiyel ve karter yağ terleme v.s. ..

Aracın boyası ustanın dikkatini çekti ve mikrometre mi adını tam hatırlamıyorum dijital boya saptama aletiyle boyanın çeşitli yerlerindeki mikron kalınlığını ölçtü. Cihazı önceden de biliyorum boyanın orjinalmi sonradan boyamı olduğunu saptıyor.

Ve resimde görülen arka yan direk ile tavan boyası arasında fark gördü. Tavanın yanından geçen siyah kuşağın altı ile üstü bir değil cihazda.. Gerçekten de gündüz bakınca direk boyası daha açık kırmızı tavan da koyu görünüyor.

http://i.imgur.com/BULp3lu.jpg

Usta ''burada boya var'' dedi. Ancak 12 yıldır sahibiyiz araba orjinal boyasıyla duruyor. Ve bizden başka birinin de boyatmış olması imkansız. Yani araba sonradan boyanmadı.

resim scripti bende çalışmadı niyeyse düzeltilebilirmi?
cihazda çıkan değerleri yazarsanız daha anlamlı olur.

tofaşın fabrikasında genelde atılan boya kalınlığı 70 - 90 micron aralığındadır. yani arka yan panel 90 tavan 70 ise normaldir. hiçbir usta o kısma macun atıp elle boyasa 120 microndan daha düşük sonuç çıkaramaz. genelde boyanan parçalar 150- 200 micron bandında oluyor.

fabrikada bazı parçalar kalite kontroldan geçemez robot tarafından yeniden boyanır.böyle bir şeyde olabilir.

tavanı baz olarak almayın güneş kar vsvs dış etmenler en çok tavana etki eder. aynı düzlemdeki kapı ile karşılaştırın sonuçlar +-10 micron gibi birbirine yakınsa sorun yoktur. arada 30-40 micron fark varsa boyalıdır.
Çıkan değerleri söylerseniz ona göre yorum yapabiliriz.
Tavan 69 direk 48 civarıydı. yani tavan daha çok boyalı. daha koyu görünüyor zaten. Araç boya istiyor boyanacak iyice gitti boya. Tam hatırlamıyorum değerleri 49 - 58 - 72 arası gidip geliyordu



Birde: aracı çapraz şekilde yüksek biryerden indirirsem yada çıkarırsam çeşitli yerlerden çıtırdamalar geliyor. Araç esnediği için. Örnekse: direkler göğüs gibi çok eklem yeri vida yeri olan yerlerden. Sizde bu durum nedir sorun yaşayan varmı?
Sanırım o değerler boyanın aşınmasıyla o hale geldi .

Ufak tefek esneme normaldir illaki de acayip sesler geliyorsa direk bağlantı noktalarına, panel vidalarına bakmakta fayda var, dengesiz bi noktada sorun açmasını istemezsiniz
(01.03.2013, 02:07)06Onur yazdı: [ -> ]Tavan 69 direk 48 civarıydı. yani tavan daha çok boyalı. daha koyu görünüyor zaten. Araç boya istiyor boyanacak iyice gitti boya. Tam hatırlamıyorum değerleri 49 - 58 - 72 arası gidip geliyordu



Birde: aracı çapraz şekilde yüksek biryerden indirirsem yada çıkarırsam çeşitli yerlerden çıtırdamalar geliyor. Araç esnediği için. Örnekse: direkler göğüs gibi çok eklem yeri vida yeri olan yerlerden. Sizde bu durum nedir sorun yaşayan varmı?

O kısma pasta atılmış olabilir bi yere sürtmeden çizikten vs.
o bu değil de o ismini söylediğiniz servisin hiç bir bayiisini tavsiye etmem ne işçilikleri işçiliktir ne de elemanları .Duvarlara bilmem ne sertifikası asmayı biliyorlar ama bi tofaşı 6 ay da toplayamadılar,burdaki bayiileriyle kavga ettik adamlar bizi dukkandan kovaladı o kadar da esnaf olamayacak kişiler var aralarında.Bence onlara itimat etmeyin başka bi yerde daha ölçtürün.
araç üzerindeki toz bile etkiliyor o cihazları, araçtan eminseniz (ki ilk sahibisiniz) pek itimat etmeyin derim.pasta,cila uygulamaları da farkettiriyor ki vernik kalınlığında olan nano cilalar var uzun ömürlü yani faktör çok.bir de bu araçların boyanın en çok aşındığı yer tavan kısmıdır beyaz arabada bile bende tavan boyasında seyrelme gözüküyor dikkatli bakınca.
(01.03.2013, 23:33)umuttuner yazdı: [ -> ]o bu değil de o ismini söylediğiniz servisin hiç bir bayiisini tavsiye etmem ne işçilikleri işçiliktir ne de elemanları .Duvarlara bilmem ne sertifikası asmayı biliyorlar ama bi tofaşı 6 ay da toplayamadılar,burdaki bayiileriyle kavga ettik adamlar bizi dukkandan kovaladı o kadar da esnaf olamayacak kişiler var aralarında.Bence onlara itimat etmeyin başka bi yerde daha ölçtürün.

Birader bende çok şikayet duydum soğudum o servislerden. Buradaki sanayide bir usta söyledi eski tofaşçılarmış sonradan bayiliğini alıp bu servisi açmışlar. Sadece piyasa yapmak için gittim konuştum zaten fiyatları sallayarak söylüyorlar. 2500 boya kaporta 500 aracın soyulması??? Aracın soyulması zaten boyanın bir parçası ona ayrı fiyat istiyor. Ön farlar 100 tl.. Mako orjinal farların çifti en fazla 70 tl... Yani şişiriyorlar. Ama boya fırınlarını ve boya karıştırıcılarını ham maddeleri gidip gördüm kaliteli malzeme fırın profesyonel.

Zaten parçaları Ankaradan kargolatacam. Adamlarla sadece konuştum. Saf ayağına yattım onlarda şişirdi.. (en sevdiğim stratejimdir Smile )

yalnız aracı sanayide kalitesiz yerlerde ortalama bi boyacıda boyatmak istemiyorum kaliteli yer istiyorum daha araltırma sürecindeyim.. Bakalım hayırlısı.

(02.03.2013, 02:26)yasin06 yazdı: [ -> ]araç üzerindeki toz bile etkiliyor o cihazları, araçtan eminseniz (ki ilk sahibisiniz) pek itimat etmeyin derim.pasta,cila uygulamaları da farkettiriyor ki vernik kalınlığında olan nano cilalar var uzun ömürlü yani faktör çok.bir de bu araçların boyanın en çok aşındığı yer tavan kısmıdır beyaz arabada bile bende tavan boyasında seyrelme gözüküyor dikkatli bakınca.

Bende cihaza itimat etmedim. Yıllarca yağmur çamur güneş. Boyalar farklı yerlerde farklı aşınıyor tabi. 4-5 defa pasta cila gördü. Cihaz tam bilemez tabi ortalama rakamlar veriyor. Ustaya boya yok arabada diyorum ısrarla direklerde boya var diyor. Yav bizden başkası da boyatamaz. lokal boyalı olsa sırıtır boya zaten arabanın herhangi biyerinde boya yok. Fabrikada kadife kırmızı boyanın sonuna mı denk geldi bizim araba acaba direkler erken soldu? Smile ilginç birşey var kaput ve bagajda çok solma ve güneş yanığı var ama tavanda çok az..ilginç...

(01.03.2013, 13:45)B.TT.L yazdı: [ -> ]Sanırım o değerler boyanın aşınmasıyla o hale geldi .

Ufak tefek esneme normaldir illaki de acayip sesler geliyorsa direk bağlantı noktalarına, panel vidalarına bakmakta fayda var, dengesiz bi noktada sorun açmasını istemezsiniz

o çıtırdamalar eklemlerden geliyor evet birader. yani göğüs direk plastik bakalit bağlantılarından sac da bir miktar esniyor tabi. Ben bu durumu ilerleyen ve uzun süre sonra bundan kaynaklı bir sorun varmı diye merak ettim. mesela çoğu yerden duyduğum arka cam altı sacları hoperlör için kestirildiğinde yıllar sonra araç bagajı yukarı doğru yamuluyor yani aracın arkasının şekli değişime uğruyor yolda da gördüm böyle tofaşlar.