Tofas Team

Tam Versiyon: Tofaş şahin 1.6 1994 model motor rektefiye yaptırıyorum (2024) (piç motor)
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Herkese merhaba, uzun zamandır aracımın egzantrik mili arızalıydı. Motor çalışırken tak tak vurma sesi geliyordu. Ancak bu şekilde kullanmaya devam ediyordum. Maalesef 2 gün önce iş çıkışı aracıma binip marşa bastığımda aracı bir türlü çalıştıramadım. Benzine aldım araç çalıştı o şekilde eve gidebildim ama yolda giderken rölanti çok yüksekti. Hatta yolda giderken evime çok az bir yol kalmışken bir kez stop etti araç ve tekrardan çalıştırmak zorunda kaldım. Işıkta beklerken sanki ayağım gazdaymış gibi tepki veriyordu motor. Bu durumu aracın karbüratörünün LPG için ayarlanmış olabileceğine yordum ve ertesi gün iş yerine geçmeden önce bir gazcıya uğrayıp hem aracın LPG sisteminde olduğunu düşündüğüm arızayı çözdürmek hem de rölanti ayarını yaptırmak istedim. Gazcı LPG ve karbüratör sisteminde bir kaç ayar yaptı bu ayarlamalar sonucunda artık araç benzinde de çalışmaz oldu. Usta marşa basarak karbüratörünü kontrol etti ve bu araçta emiş yok diyerek beni mekanik ustama gitmem yönünde tavsiye verdi. Maalesef aracı yürütemediğimiz için çekici çağırmak zorunda kaldım. 

Çekici vasıtasıyla aracı mekanik ustamın dükkanına götürdük. Ustamızın yaptığı ilk inceleme sonucu motorda gerçekten emiş olmadığı ancak bu sorunun egzantrik milinin çok fazla bozulmasından kaynaklı olabileceğini söyledi. Fakat yine de bu motor tipinde (PİÇ MOTOR) egzantrik mili bloğun içerisinde olduğu için motorun sökülmesi gerektiğini söyledi ve benim onayım sonucunda motor komple söküldü. Yapılan detaylı incelemeler sonrasında gerçekten egzantrik mili ve yuvasının ve subapların arka kısmının çok ciddi bir şekilde bozulduğu ve ekstra üst silindir kapağının tamamen bitmiş olduğu söylendi. Motorun pistonları için yapılan incelemelerde ölçülerin vs. hatalı olduğu ve değiştirilmesinin çok daha iyi olacağı yönünde tavsiye aldım.

Böylelikle motor komple rektefiye sürecine girmiş oldu. Şu anda yapılan ilk incelemeler doğrultusunda çıkarılan malzeme listesi şöyle:
  1. Nural 0.8 Piston ve Sekman
  2. SMY Ana Yatak
  3. SMY Kol Yatak
  4. SMY Kol Burcu (Takım)
  5. SMY Ekstantrik Yatağı (Takım)
  6. ESTAŞ Ekstantrik Mili (1 Adet)
  7. SMY Kenar Ay Yatağı
  8. Güneş Emme Eksoz Subap (Takım)
  9. CFW Subap Lastiği (Takım)
  10. ÖZGAYD Silindir Kapağı (1 Adet)

Özetle son 2 gündür başımdan geçen olaylar bunlar. Bu konu altında 2024 yılının ilk aylarında ANKARA ŞAŞMAZ sanayisinde TOFAŞ ŞAHİN 1.6 (PİÇ MOTOR) 1994 model aracımın rektefiye süreci ile alakalı belki rektefiye yaptırmayı düşünen ve/veya yaptıracak olan bazı arkadaşlar için fikir verebilir düşüncesiyle tüm gelişmeleri ve yaptığım tüm harcamaları paylaşacağım.

Bu arada genellikle bana Şaşmaz'da Şahin tamir eden ustayı nereden buldun diye sorular geliyor. Big Grin  Gerçekten maalesef artık Şaşmaz sanayisinde ki ustaların büyük bir bölümü Tofaş araçlar ile uğraşmak istemiyor. Bizim motoru rektefiye edecek ustamız aileminiz neredeyse 20 yıllık mekanik ustası. Ağırlıklı olarak BMW ve/veya genellikle belirli bir yıl üzerindeki araçların tamiri ve servisi ile ilgileniyor. Normalde dışarıdan gelen işleri kabul etmiyor. Sağ olsun yıllara dayanan bir tanışıklığımızın olması sebebiyle aracı aldığımdan beri Tofaş'ın bakımı ve tamiri ile o ilgileniyor. Ama tabii yoğun olduğu için benden biraz daha fazla zaman istedi. Ben de aceleye gelsin istemedim ve zaman konusunda bir sıkıntım olmadığını söyledim.

Herkese iyi forumlar dilerim.

GÜNCELLEMELER
12.01.2024 tarihine kadar yaptığım harcamalar (TOPLAM: 350 TL):
  1. 2KM MESAFE İÇİN ÇEKİCİ ÜCRETİ: 350 TL
Şimdiden hayırlı olsun güle güle binin. Gelişmeleri takip ediyor olacağız Smile