Tofas Team

Tam Versiyon: Lpgdeki gariplik..
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Merhaba arkadaşlar bugun Tekirdağa gittim geldim aracım 1.3 eski kasa lpgsi yeni takıldı atiker marka gaz ayarını ve bakımları yakın zamanda yaptırdım.gösterge kırmızı yanalı yaklasık 20 km filan olmuştu depoyu fulle dedım 65 tl aldı attı pompa.neyse yola cıktık ısıklar tek tek sonmeye basladı tekırdaga vardıgımda duz yolda 2 sarı ısık yanıyordu.dönüşte yaklasık 20 km gıttıkten sonra 30 tllik tekrar aldım 3 sarı ısık yandı ıstanbula geldıgımde 1 ısık yanıyor 2. ısık arada yanıp sonuyor deponun 65 tlde dolması fılan garıp geldı sımıt tup var. araç çokmu yakıyor yada baska bırsey mı var ? 5. viteste 2.500 3.000 arası kullandım hız gostergemın telı cıkmıstı hızımı tam bilemiyorum =)

[Resim: 5640IMG_0557.JPG]
Böyle yorum yapmak biraz zor olur, kırmızı ışık sarı ışık falan.
Net olarak yapılan km ve litre falan bilsek bişeler diyebiliriz de Confused
Toplam 250 km yol ama litre için birşey diyemiycem henüz depoyu doldurmadım.sabah 65 tl ye fullenmişti depo =)
takılan tankın kaç litrelik olduğu hakkında bi fikrin var mı? bir de lpg yeni demişsin, her seferinde aynı miktarda gaz almaz tank içinde gaz birikeceği için. Aldığı litre üzerinden hesap yapmak en mantıklısı, ışık işi yanlış çıkarır
45 lt tank ben tekrar gaz ayarına gideyim kontrol ettireyim ondan sonra tekrar bir ortalama değer çıkar ortaya.içnde gaz birikeceği için derken ne anlamda yani ??
45 lik simit var mı ki ben yok diye biliyorum.35 lik var diye biliyorum.Tankınız 35likse 65lirada fullenmesi normal.Işıklara pek aldanmayın km hesabı tutarsanız daha iyi olur.
bu ölçüm tam sağlıklı olmaz.
çünkü her lpg istasyonunun pompa dolum basıncı aynı değildir.
atıyorum birisi 3 bar basınçla depoyu doldurur 30 litrelik boş depo 50 tlye full olur ama 25 litre gaz almıştır depo içindeki basınçla dolum ağzındaki basınç eşitlenir ve depo doldu der.
diğer lpg istasyonu ise 6 bar basınçla doldurur 30 litrelik depo biraz kaçakla basınçtan dolayı 31-32 litre lpg alır misal 70 tlye dolar.

yakıtı doğru ölçmek için
1- aynı güzergahta kullanımla karşılaştırılmalı

2- aynı kişi kullanmalı aracı farklı kişilerin kullanımı yakıtı etkiler,( baba-oğul, 30 yaş üstü abi-18 yaşında kardeş vsvs)

3- aynı istasyondan günün aynı saatlerinde aynı pompadan alınmalı ve tam dolu depodan tam dolu depoya ölçüm yapılmalıdır.

4- alternatif olarak araç giderken lpg bitirilir. benzine alınır ilk istasyondan atıyorum 50 tl lik lpg alınır km sayacı sıfırlanır, araba stop edince 50 tl çıkan km ye bölünür ve km deki yakıt hesaplanır.

5- gece gündüz arasında sıcaklık farkından dolayı yanılma olabilir bazı lpg istasyonları her hava koşulunda doğru hacimde doğru miktarda yakıt vermeyi sağlayan sistemlerini kapatarak hile yaparak haksız kazanç sağlamaktadırlar bu nedenle yakıt ölçümlerindede sapmalar yanlışlıklar olmaktadır.

6- depo hacminin %85 ine kadar maximum dolmalıdır bunun üstü tehilkelidir. lpg sistemine şamandıraya zarar verebilir.

7- yakıt alırken 5 tl lik 10 tl lik veya 20 tl lik değilde bu % 85 maximum limite göre almak daha ekonomiktir. çünkü her depoya yakıt alındığında pompa ağzı çıkarılırken havaya tıssss diye giden gazın parası sizin cebinizden çıkmaktadır. ortalamama 200 ml gaz her seferinde depo dolum ağzından kaçsa 5 tl lik lpg 2 litre gelse kaba taslak alınan gaz 1.8 litreye düşmektedir.yani ortalama 50 ykr kaybınız olmakta.bunuda göz önüne almakta fayda var.
Teşekkürler bilgileriniz için tekrar gittiğimde yazıcam km telini taktırıp ortalama bir hesabı burada paylasırım..