Tofas Team

Tam Versiyon: Egzoz Muayane Sorunu (!)
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Merhaba

Sevgili forumdaşlar, bugün ilginç bir sorunla karşılaştım.

Aracımın egzoz muayenesi 19 Nisan 2023 tarihinde bitiyor. Muayene tarihini geciktirip ceza almamak için, bugün Sanko sanayideki egzoz muayenesi yapan yetkili servislere gittim.

Egzoz muayenesine yetkili hiç bir servis araç benzinli olduğu için muayene yapmadı. Sadece dizel araçların egzoz muayenesinin yapıldığı, benzinli araçlar için gerekli donanımın (!) olmadığı ifade edildi.

Daha da ilginç olan ise, olumsuz cevap sadece Tofaş marka araçlara değil, Mercedes gibi lüks araç sahiplerine de verildi. 4-5 servis dolaşıp olumsuz cevap aldıktan sonra, sadece bir servis bizi kabul etti ve egzoz muayenesi gerçekleştirildi.

Servisteki memur beye "neden benzinli araçları kabul etmiyorlar?" diye sordum. Aldığım cevap çok ilginç. "Uğraşmak istemiyorlar (!)".  Sadece dizel motorlu araçlara egzoz muayenesi yapılması akıllara bazı sorular (DPF temizliği, EGR bakımı vb gibi) getirmekte.

Acaba dizel araç sahiplerine egzoz muayenesi dışında, muayene uzantılı bakım hizmeti de mi satılmakta? Benzinli araçlar ile bu nedenle mi uğraşmak istemiyorlar? Bu sorular maalesef şu an cevapsız.

Toparlar isek; Zorlu bir süreçten sonra egzoz muayenesi yapıldı. Sizin bulunduğunuz illerde durum nedir? Siz de bu sorunu yaşadınız mı?

Esen kalın.
hiç böyle birşey diyene denk gelmedim açıkcası. kolayı var arayıp bilgi alın şayet doğru ise şikayet edersiniz yapmayan yerleri. normalde belirli zamanlarda belirli kişilere veriliyor diye biliyorum bu yetki. ona görede firmalar emisyona bakıyor
Uğraşmak istememis olabilir ilginc bir karşılama olmus
İstanbul sıkıntılı bir şehir keyfiyetle iş yapıyorlar yetkili ölçüm servisiyse benzinliye de dizele de bakmak zorunda işi yaparken farlı bir teknik ya da ekipman kullanmıyorlar eksozun ağzına ölçüm cihazını takıp ölçüp işi bitiriyorlar
Daha kötüsü eğer bunu tüve paslamak isterlerse tüvden sıkıntısız geçmek çok zor illa ki bişeyleri bahane edip yaptır gel diyor orası nasıl bir sistemleri varsa karın ağrısı oluyor neyseki yaptırmışsın 2 sene böyle bir sorunun olmayacak yaptıracak arkadaşlarda araştırma yaparak gitsinler bir sürü servis var bu işi yapan 
@mesdogru Mesut Bey, ben muayene istasyonunu tercih ediyorum egzoz için muayene önce hızlıca hallediliyor, ayrımda yok, Dacia safkan benzinli hiç red yemedim.

Sanko demişssiniz, sanırım yakınız bir birimize Smile
abi bende sorun yoktu yaptırdım bu yaz gene var bakalım geçicek bizim ihtiyar delikanlı (:
(17.04.2023, 14:23)mirafiori131 yazdı: [ -> ]@mesdogru Mesut Bey, ben muayene istasyonunu tercih ediyorum egzoz için muayene önce hızlıca hallediliyor, ayrımda yok, Dacia safkan benzinli hiç red yemedim.

Sanko demişssiniz, sanırım yakınız bir birimize Smile

Sn Arda bey ben de çok şaşırdım. 2 yıl önce Sanko sanayi sitesi Bosch Car'da egzoz muayenesi yaptırmıştım. Bu yıl maalesef Bosch Car Servis'i de yapmadı, bir başka servise yönlendirdi. İşin ilginç yanı, yönlendirildiğim servis de yapmadı, o da başka bir servise yönlendirdi. 

Sn Arda bey Sanko'ya oldukça yakınım. Hürriyet Mahallesinde ikamet etmekteyim.
Esen kalın.

(17.04.2023, 14:14)Falcon417 yazdı: [ -> ]İstanbul sıkıntılı bir şehir keyfiyetle iş yapıyorlar yetkili ölçüm servisiyse benzinliye de dizele de bakmak zorunda işi yaparken farlı bir teknik ya da ekipman kullanmıyorlar eksozun ağzına ölçüm cihazını takıp ölçüp işi bitiriyorlar
Daha kötüsü eğer bunu tüve paslamak isterlerse tüvden sıkıntısız geçmek çok zor illa ki bişeyleri bahane edip yaptır gel diyor orası nasıl bir sistemleri varsa karın ağrısı oluyor neyseki yaptırmışsın 2 sene böyle bir sorunun olmayacak yaptıracak arkadaşlarda araştırma yaparak gitsinler bir sürü servis var bu işi yapan 

Sn Mustafa bey, gittiğim bütün servisler "benzinli araç için uygun cihaz!" yok dediler. Sanayi esnafını bildiğim için uğraşmak istemedim. Bu noktada asıl dikkatimi çeken şey ise, sadece dizel araçlara ölçüm yapılması. Marka/model fark etmeksizin benzinli araçları kabul etmediler (3 farklı marka benzinli araç, muayene için birlikte servis aradık).

Hangi gerekçe ile kabul edilmedik? bunu bilemiyorum. Ancak ölçüm yaptırdığım servis, tek bir soru dahil sormadan hemen kabul etti. Muayene işlemi ortalama 5 dakika sürüyor. 5 dakikalık işlem için "uğraşamayız!" denmesini mantıklı bulmuyorum. Zira muayeneyi genel olarak 16 yaşlarında çıraklar yapmakta. 

Ön yargıda bulunmayı asla kabul etmedim. Ancak, bu servislerin benzinli araç müşterilerini kabul etmemesini "iyi niyet" ya da "donanımsızlık" ile bağdaştıramıyorum.

Esen kalın.

(17.04.2023, 12:18)DarkredBlue61 yazdı: [ -> ]hiç böyle birşey diyene denk gelmedim açıkcası. kolayı var arayıp bilgi alın şayet doğru ise şikayet edersiniz yapmayan yerleri. normalde belirli zamanlarda belirli kişilere veriliyor diye biliyorum bu yetki. ona görede firmalar emisyona bakıyor

Sn Ahmet bey, şikayet etmek gerçekten kolay. Ancak mevcut şartlar altında sonuç alabileceğime inanmıyorum.

Benim asıl endişelendiğim nokta başka.

1-) Benzinli (fosil yakıtlı) araçlara bir kısıtlama mı geliyor? Egzoz muayenesinde yaşadığım bu sorun, ileride yaşanacak asıl sorunun görünen kısmı  mı?
2-) Sadece servislerin o anki yoğunluğuna göre aldıkları bir karar mı? (Servisler oldukça boştu). 
3-) Dizel araçların egzoz muayenesine ek olarak başka (zorunlu) hizmetler de mi (DPF-EGR temzliği vb gibi) satılıyor?

Hangi gerekçe olur ise olsun, orta büyüklükteki oto sanayi sitesinde, benzinli otomobile egzoz muayenesi yaptıramamak, ya da servis servis dolaşarak yaptırmaya çalışmak gerçekten büyük bir soruna işaret etmekte.

Esen kalın.