Tofas Team

Tam Versiyon: Ekonominizi En Çok Koruyacak Olan Araba
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2
Merhaba arkadaşlar daha “sıfır araba almanın mantıklı açıklaması” başlığında sıfır araba almanın çok da mantıklı olmadığını değer kaybının aylık 3500 liralara kadar çıktığını anlatmıştım. Bu konu altında daha geniş bir inceleme yaparak hangi paraya hangi araba ekonomik olur ve cebinizi korur mantığı ile öznel bir irdeleme yapacağım. Öncelikle yatırım tavsiyesi olmayıp veriler sarı sitenin araç değerleme uygulaması baz alınarak hazırlanmıştır. Doğacak zararlardan sorumlu olmadığımı bildirmek isterim.


Ortalama fiyat araştırmasına göre hazırladığım tabloda tablonun üst kısmında bulunan araba marka modellerini inceledim ve yanda yıllara göre aracın değerlerini not ettim. 7 yıllık periyotlar halinde fiyat listeledim ve 1 yaşında arabada 13 bin kilometre, 8 yaşında araçta 104.000 km, 15 yaşında arabada 195.000 km ve 22 yaşında araçta ise 289.000 km yapmış olmalarından kabulü ile araçları sıraladım.

2. tabloda araçların 7 yıl ve belirtilen kilometrelerde kullanılması durumunda bu günkü piyasayı baz alarak kaç bin lira değer kaybına uğradığını belirledim. 

3. tabloda ise 2022 model bir arabayı 7 yıl ve 21 yıl kullanmanız durumunda aldığınız fiyatın yüzde kaçına geri satabileceğinize dair ortalama bir fiyat listesi hazırladım. 

Tabloda belirtilen Fiat grubunda 22 model egea 15 model egea 2008 model linea ve 2001 model siena fiyatlarını baz aldım.

Tablodaki tüm araçlarda yılının en dolu paketini ve manuel şanzımanı tercih olarak kullandım.

 


[Resim: 6070195-B-6-BDD-496-C-89-B6-7-B624946-D5-A6.jpg]


Bu vereler ışığında baktığımızda sıfır araç aldığımızda 7 yıl 101.000 km de aracımızın değer kaybı en fazla Honda civic te olmakta ve bu kayıp 619.000 lirayı bulmaktadır. En az kayıp egea da yaşanmakta ve sadece 130.000 lira ile sınırlı kalmaktadır.

8 yaşında bir araç alıp 7 yıl kullandığımızda ise en az değer kaybı civic te karşımıza çıkmaktadır. En büyük değer kaybını ise passat da yaşamaktayız.

15 yaşında araç alıp aracı 22 yaşında satmak istediğimizde en az değer kaybı passatta yaşanmakta en büyük değer kaybı civic te yaşanmaktadır. 

1 yaşında aldığımız arabayı 21 yıl boyunca kullanmak istersek satarken paramızın %33 lük kısmını megane ile tekrar bütçemize katabiliyoruz. Polo’da ise ancak %20 sini muhafaza edebiliyoruz.

Sonuç olarak ekonomi odaklı düşündüğümüzde 1 yaşında aracı 7 yıl kullanacaksak egea, 21 yıl kullanacaksak megane bizim bütçemize dost olmakta.

Eğer 15 yaşında bir araba alacaksak en mantıklı tercih passat olurken 8 yaşında bir araba alırken en mantıklı tercih civic olmakta.

Kıyaslamalar yazıda belirtilen kriterlere göre oluşturulan tabloya göre yapılmış olup yatırım tavsiyesi değildir. İkicnfi el yaşı küçük araçların kasko masrafı, yaşça büyük araçların bakım masrafı hesaba katılmamıştır. Her yaşta her şekilde 2.el araçlar beklenmedik problemler ile bütçeye ek masraf bildirebilir. 

Esen kalın.
Kardeşim boşuna hesap falan yapıp kafa yoruyorsun.

Gayet basit yani ekonomisi bozuk ve her geçen gün daha kötüye giden bir ülkede yaşayan komple sahtekar uyanık olduğunu sanan bir milletiz. Normal insanlar için sadece bir araç olan otomobil bizim için bir yatırım aracı. Daha ne kadar kötü olabilir ki durum.

Depremde çatır çatır ezildi o paha biçilmez her gün değeri ikiye katlanan arabalar. Konserve kutusu gibi üst üste istiflediler. Aklı olan insanlar için bundan alınacak ibretler vardır ama ne gezer bizim millette o ahlak.
İkinci el alınca yapacağın masrafları, çıkaracağı arızaları vs. neden bu konuya dahil etmiyorsunuz?
Sıfır araç içinde kasko ödemelerini dahil etmedim.
Sn @Cadde_yapalim Altan bey, çalışmanız için teşekkür ediyorum. Güncel istatistik veri açısından oldukça faydalı bir çalışma ortaya koymuşsunuz. Araç almak isteyen bir çok kullanıcı bu farkındalığa pek sahip değil. 

Alım kararı, sürece göre anlık ve ihtiyaca binaen verilir. Zira araç alınırken genel olarak temel ihtiyaçlar baz alınır. İşin içine heyecan da girdiğinde kullanılacak aracın kısa-orta-uzun vade getiri/götürü pek hesaplanmaz.

Yakıt tüketimi, yedek parça temini, yedek parça fiyatları, bakım maliyetleri, satış sürecinde elde edilecek kar/zarar oranı gibi ekonomik anlamda etkili olan bir çok kalem pek dikkate alınmaz. Otomobil alımlarında daha çok piyasa ön kabulü baz alınır.

Ör; Fiat Egea günümüzde oldukça popüler bir marka/model. 1.3 Multijet motorlu araçlar son kullanıcılarda oldukça kabul görmüştür. Yakıt tüketimi, yedek parça temini, yedek parça fiyatları, bakım maliyeti muadil marka araçlara oranla oldukça iyidir. Ancak aynı aracın 1.4 Fire motorları oldukça sıkıntılı. Bir çok kullanıcı ciddi yağ tüketiminden bahsetmekte.

Toparlar isek; Yaptığınız çalışma, araç alımında değerlendirilmek adına  oldukça kıymetli. Tekrar teşekkür ediyorum. Esen kalın.
Ülkede petrol düştüğü halde devamlı zam gelen bir ortamda ekonomik arac yoktur diye düşünüyorum Smile yerli mali yurdun malı tofas hem zevkli kullanisli hem parcasi cok mevcut avrupa arac alacaksan 2015 üstü alacaksın oda zaten servis bakik vs adamin caninı olur cok fazla yorulmaya gerek yok bence
Tofaş değer kaybı en az olan araçlardan diğerlerinde 150-200 bini bulan kayıplar Tofaş’ta 50-60 bin ile sınırlı.
(22.03.2023, 10:09)Cadde_yapalim yazdı: [ -> ]Tofaş değer kaybı en az olan araçlardan diğerlerinde 150-200 bini bulan kayıplar Tofaş’ta 50-60 bin ile sınırlı.

Kayıpa bakarsak işin içinden çıkılmaz 👍

2019 yılında salt örnek 30 bine 95-97 toros alırken suan 150 binlerde klasik olarak baktığımız 124-131 ler 250 300 binlerde peki beş sene sonra bunlarda değer kaybı olur mu garantisi varmı? Bugün aldığın bir şeyi değer kaybı yaşarsın bunun en azı çoğu yok sonuçta aldığın ikinci el. Bende eski kasa kartal var bugün sadece yağ bakımı için cebimden çıkan para parçası işçiliği 500-600 TL ben buna değer kaybı olarak bakarsam benim arabaya binmemem lazım telefon İnternet elektrik su nasıl ihtiyacsa araçta ihtiyac listedeki araçların değer kaybı yerine parça bakım işçilik parasına bakarsak vay halimize deriz. 2019 yılında Honda civic aldım vteclerden o zamanın parası ile 45 bine aldım suan o araç 250 bin.


Aldığın ikinci el araçta kar zarar marjına bakarsan 200 bine aldığın x marka aracı jant lastik kaporta boya motor vs aksamlarına ekledim satayım derken bunları ekleyip satarsın 300 bin sence değer mi? Bence değmez. Bindiğin araca bu gözle bakma bugün en basit bir depreme bakar bina üstüne çöktümü değer kaybını mı düşünceksin? 🤔

İkinci elde km önemli bugün 300-400 bin lerde bir araç almak demek yarın öbür gün sanayide seni üzmedi demek kimse ne parça kullandı veya ne denli bakım yapıldı bilinmiyor kapalı kutu.
Sürpriz masraflar ayrı bir şey rutin değer kayıpları ayrı. Her gün simit yemekle her gün restoranda yemenin uzun vadede bütçeye etkisi kestirebilir.
2. el araç her zaman risklidir. evveliyatını bilerek almak lazım yoksa iş sıkıntı. togg varkende başka araç almazdım açıkcası. geri kalanınada parça bulunurluğu ve kasa tipi çekiş tipi şeylere dikkat ederim
Sayfalar: 1 2