Tofas Team

Tam Versiyon: Radyatör katkısı sonrası hararet
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2
Öncelikle selamınaleyküm aracım 1997 model doğan slx ie modeli aracımda 3-4 gündür kaputtan buhar çıkıyordu ısınınca biyerde sızıntı olduğunu anlamıştım bugün incelediğimde radyatör yüzeyinde ıslaklık olduğunu farkettim radyatörümün alüminyum olduğundan tamiri olmadığı söylendi e haliyle sıfırını almakta maliyetli geldi biraz bende ‘HOLTİS’ markası adında bir radyator çatlak ilacı alıp radyatöre koydum normalde aracımda yazlık müşür var 87 civarında fan açıyordu hiç 90 a yaklaştığını görmedim hararet göstergesinin fakat ilacı koyduktan sonra aniden hararet yükseliyor ve 88-92 arası sabit kalıyor fan da açmıyor açsa bile soğumuyor kapanmıyor fan stop etmeden kattığım katkı ilacı acaba radyatorun içinimi tıkadı zararmı verdi ? Birde önerebileceğiniz bi yöndem yada radyatör markası varmı
Sn @Yclfurkannn Furkan bey geçmiş olsun. Öncelikle belirtmek istiyorum; araçlarımızda 88/92 santigrat derece motor ısısı oldukça ideal ısı aralığıdır.  Konuya dönecek olur isek; motor blok çatlak önleyici ya da radyatör sızıntı önleyici gibi isimler ile satılan ürünleri asla almadım, kullanmadım, tavsiye de etmedim.

Genel Bilgi;
Araçlarımız oldukça eski, ciddi metal yorgunluğuna sahip ve fiziki ömrünü tamamlamış durumda. Uzun yıllar su/antifriz karışımlı soğutma sıvısı ile etkileşimde bulunan motor su kanalları, antifriz kullanılsa dahi zaman içerisinde pas, tortu ve korozyona maruz kalabiliyor. Maalesef su yollarında oluşan pas+tortu, kanalı belirli bir miktar da olsa daraltıyor, soğutma sıvısının akış hızını ve hareket alanını düşürüyor. Bu sürecin sonunda ise ortaya hararet sorunları çıkabiliyor. 

Konu Bağlamında;
Radyatör ya da motor blok çatlak sorunu ortaya çıktığında, kullanıcıların aklına maliyeti daha düşük ürünler gelebiliyor. Bu tarz ürünler soğutma sıvısı ile temasa geçtiğinde belirli bir hacim oluşturduğu için, zaten zaman içerisinde daralan su yollarını daha da tıkayabiliyor. 

Sn Furkan bey, size "sorununuz radyatöre eklediğiniz çatlak tıkayıcı ürün!" demiyorum. "Bu tarz ürünler faydadan çok zarar yaratabilir" diyorum.  Radyatör tamircileri "alüminyum radyatör tamir olmaz" diyorlar. Youtube'de izlediğim bir kaç videoda alüminyum radyatör tamiri yapılıyor. Bulunduğunuz şehirde bu tamiri yapabilecek usta var mı? Onu bilemiyorum.

Toparlarsak;
Aracınızın motor ısısı 88/92 santigrat derece arası değişiyor ise bir sorun görünmemektedir. Ancak fan motoru devreye girmiyor ise, öncelikle fan müşürü kontrolü yapılabilir. 
Geçmiş olsun. Esen kalın.
@mesdogru verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim bugün pazar sanayii kapalı olduğu için yarın tüm radyatörcüleri dolaşığ bakacağım son çare yenisini almak
Biryerleri tıkamış olabilir kücüj kanalları buda hararete yol acmistir hararet sorunun varsa termostadi boşalttirsaydin keske bu tarz katkilar coğu zaman zarar veriyor
Bu tarz ürünleri kesinlikle arabana koymam gerekirse durumum yoksa toplayana kadar binmem sıfır parça alır takarım sonuçta eski arabalar eski parçalar veya bozulan parça olduysa değiştirmek en mantıklısı ucuza kaçtıkça daha çok masraf çıkıyor ne demişler ucuz etin yahnisi yenmez
Çıkma bakır radyatör bak sıfırları tabi ki pahalı ama bakırın hiç değilse temizlenebilme durumu var geçmiş olsun
dostum sana bir tavsiyede bulunacağım antalya da murat power var onlar alüminyum üstündeki plastiği söküyorlar yerine tekrar alüminyumdan komple kapak koyuyorlar. ve radyatörü tekrar kullanıyorlar. videoyu bulursam buraya ateşlerim  Big Grin
Muhtemelen Zaten Tıkalı Olan Radyatöre Katkı Atınca İyice Tıkatmış Gibi Duruyor. Bakır Radyatör İse Şişletip Kullanacaksın Tamıre 300-600 Tl Arası İsterler Yine. Sııfırı 1.500 Tl Cıvarı Sanırım
(19.02.2023, 20:03)DarkredBlue61 yazdı: [ -> ]Muhtemelen Zaten Tıkalı Olan Radyatöre Katkı Atınca İyice Tıkatmış Gibi Duruyor. Bakır Radyatör İse Şişletip Kullanacaksın Tamıre 300-600 Tl Arası İsterler Yine. Sııfırı 1.500 Tl Cıvarı Sanırım

Sn Ahmet bey, Sn üyemizin sorunu biraz ilginç. Sn üyemiz, yüksek hararetten şikayet etmiyor.

Bakınız şikayet konusu nedir? 
"aracımda yazlık müşür var 87 civarında fan açıyordu hiç 90 a yaklaştığını görmedim hararet göstergesinin fakat ilacı koyduktan sonra aniden hararet yükseliyor ve 88-92 arası sabit kalıyor"

Şu durumda aracın motor ısısı 88/92 santigrat derece arası sabit kalıyor, araç su da eksiltmiyor ise aslında sorun geçici de olsa giderilmiş oluyor. Ancak, radyatör fanı 92 santigrat derece hala devreye girmiyor ise fan müşürüne bakılması gereklidir diye düşünüyorum.

Sn Yclfurkannn Furkan bey, dilerseniz şöyle bir çalışma yapalım. Aracınız soğuk iken radyatör kapağını açın. Aracınızı çalıştırın. Termostat devreye girip, soğutma sıvısı devir/daim olana kadar bekleyin. Motor yeri kadar ısınıp termostat açıldığında, radyatör kapak değiline bakın, suyun akış hızını görün, mümkün ise bu anı video kayıt yapın.

Bu işlemi neden yapmalıyız?
Su kanalları ya da radyatör tıkalı ise, devir/daim pompası ne kadar su basarsa bassın su yeterli hızda radyatörü tahliye edecemeyecektir. Radyatördeki su akış hızından sistemde tıkanıklık olup olmadığını bir nebze olsun anlayabiliriz. 

Dikkat;
Termostat devreye girdiğinde motor içinde ısınan soğutma sıvısı (kaynar seviye) ile temastan kaçının. Aksi durumda el ve yüzde ciddi yanık meydana gelebilir.

Esen kalın.
@mesdogru @DarkredBlue61 @mstfclk07 @Falcon417 öncelikle hepinize cevaplarınız için çok teşekkür ederim aracım dediğim gibi 87 de fan açarken şuan 92 civarlarında dahi fan devreye girmiyor artık uzun mesafe gitmeyese korkuyorum hiç denemedim daha yükselecekmi diye ama 3-5 km gidince zaten kış ayı şuan burada hava -15 derece bu soğukta bile 3 km dolmadan hararet 92 oluyor tahminimce kattığım radyatör ilacı radyatör içindeki su kanallarını tıkadı motora giden suyu devirdaim yapmıyor diye düşünüyorum bunu teyit etmem için herhangi bi yöntem varmı ?
Sayfalar: 1 2