Tofas Team

Tam Versiyon: Marş soğuk havada baygın basıyor
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sabah soğukta marşa bastığımda araba 1 sn aralıkla gıv diyip kalıyor marşa basarken tüp düğmesini ortaya alınca birden marş hızlanıyor ve araba çalışıyor. Aküm daha 3 aylık marş dinamosunu usta daha yeni tamir etti kömürlerini felan değişmiş. Sorun ne olabilir?
Araç ie mi karbüratörlümü?
Karbüratörlü
Sn @Ömer51 bey, öncelikle bir sorum olacak. Aracınızı sabah ilk çalıştırmada benzinde de aynı sorunu yaşıyor musunuz? 

Bu soruyu şu nedenle sordum. Aracınız benzinde iken sabah ilk çalıştırmada gayet rahat çalışıyor ise, LPG sisteminde bulunan bobinlere bakılması gerekebilir. 

LPG regülatörü ve gaz kesicilerin üzerinde bobin bulunmakta. Siz kontağı çevirdiğinizde, bu bobinler gaz valflerini açar, LPG'nin regülatör üzerinden yanma odasına gönderilmesine izin verir.

Siz şikayetinize baktığımda; "Sabah soğukta marşa bastığımda araba 1 sn aralıkla gıv diyip kalıyor marşa basarken tüp düğmesini ortaya alınca birden marş hızlanıyor ve araba çalışıyor" demişsiniz. 

LPG regülatörü ve gaz kesicilerin üzerinde bulunan bobin, kontak çevrildiğinde belirli miktarda akım da çeker. Bu akım yüksek olduğunda, marş motoru aracı çalıştırmak için yeterli akımı alamaz, bu nedenle de motoru çevirmekte zorlanıyor olabilir.

Siz LPG düğmesini ortaya aldığınızda bobinlere giden akımı kestiğiniz için marş motoru aküden tam randımanlı olarak akım alır ve aracı çalıştırır. Bu tür durumlarda bobinlere röle bağlanır ve akım röle üzerinden kontrol edilir. 

Sn Ömer  bey, anlattığım konu üzerinde uzmanlığım bulunmamakta. Bu bilgileri, bu forumda okuduğum şikayet/çözüm = mantık (!) üzerine yorumladım ve sizinle paylaştım.

Ezcümle; Detaylı bir muayene yapılmadan "arıza şu dur (!)" demek oldukça zor. Aracınızı oto elektrik ustasına götürüp muayene yaptırmanız, şu durumda en doğru yol olarak gözükmektedir. 

Geçmiş olsun. Esen kalın.
@Ömer51  akü kaç amper ? Son zamanda avans ayarı yaptirdinmi ? Akü amperin düşükse bu soğuklarda dolu olmasına ragmen yapabilir öyle
Avans ayarını yaptırdım bu sabah tekrar deneyeceğim
@Ömer51  sonucu yazarsin buraya
Sonuc olarak bilgi verirmisin benimde boyle bi sorunum var aku yeni mars komurleride yeni degisti eger avans ile duzelicek birseyse avans ayari yptirmak istiyorum
(12.02.2023, 23:51)Ömer51 yazdı: [ -> ]Avans ayarını yaptırdım bu sabah tekrar deneyeceğim