Tofas Team

Tam Versiyon: Marş basmıyor!!!
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
merhaba dostlar. acil yardımınıza ihtiyacım var. daha dün gece arabayı garaj içinde çalıştırıp, rolantide yarım saat ısıttım binmiyorum kış günü yatmasın diye. bugün öğlen iş icabı binmek için arabaya bindim tık yok arabada çalışmadı. voltmetre ile aküyü ölçtüm 13,8 volt(1 aylık sıfır akü), kontağı çevirince ışıklar güçlü yanıyor ve marja geçince hafif söngünleşiyor ama motor bölümünden ve marş motorundan tık ses gelmiyor. marş kablolarına baktım sağlam. marş motoru donmuş olabilir dediler, üzerine sıcak su döktüm aynı. ben kontak  termiğinden şüpheleniyorum. sizin görüşlerinizi alabilirmiyim?
@safir42 akünün 13.8v olmasi normal değil diye biliyorum
@yasin0678 akü full şarjlı şu anda, marş bassa 12 volt civarlarına düşeceğini biliyorum. akü sorunu yok yani şu an. kontak yada marş motorundan birisi sıkıntılı gibi.
Sn @safir42 Ahmet bey, sizin benzer sorunuza bir sorun da ben yaşamıştım.

Kısaca paylaşayım;

"Maalesef aracımla gece vakti yolda kaldım. İş çıkışı aracıma bindim ve çalıştırdım. Motorun bir kaç dakika çalışıp ısınmasını bir nedenden dolayı aracı stop ettim.

2 dakika sonra çalıştırmak için kontak bastığımda aracım kontağa hiç tepki vermedi. En ufak bir ses yok.
Tamircim Abdullah ustayı aradım durum ile ilgili tavsiye istedim. 

Yaptıklarım;
1-) Sigorta kutusunu kontrol ettim. Yanık sigorta yok.
2-) Aküden marş otomatiğine direk elektrik verdim. Tepki yok.
3-) Araçta gizli kontak vardı. İptal edip direk bağladım. Marş bastım, tepki yok.
4-) Marş otomatiğinin üstünden çıkıp sağ kulenin arkasında bulunan röleye giren siyah kablo kablo ucu soketinden çıkmış vaziyette idi. Kablo ucu soketini söktüm, kabloyu sağlam olarak montaj yaptım ve yerine taktım. Marş bastım, tepki yok.
5-) Aynı röleyi kontrol etik. Kontak bastığımda röle çalışıyor, ancak marş motoru tepki vermiyor.

Araç gün içerisinde gayet iyi bir şekilde kontak basmakta idi. Ancak ara ara çakmaklık, saat ve teyp kendi kendine elektrik kesip yine kendi kendine düzelmekte idi. Bu akşam fark ettiğim şey şu ki, aracı akşam ilk çalıştırdığımda geri vites lambalarının yanmıyordu. 

Aracı stop ettim, vitesi geri taktım, yarım konta yapıp lambaların tekrar yanıp yanmadığını kontrol ettim. Geri vites lambaları yanmıyordu. Aracı tekrar çalıştırmak istediğimde maalesef sanki marş motoru yokmuş gibi hiç tepki vermedi.
Akü tam olarak dolu. Farlar, sinyal vs yanmakta."

Sorunu nasıl çözdüm;
"marş motorunu söktüm. Şu an dinamocudayım. Bakım bittikten sonra arızanın nedenini paylaşırım.
Arıza belli oldu. Kömürler bitmiş. Ek olarak kolektör de zamanla hasar almış. Otomatik sağlam dendi. Kömürler ve kolektör değişiyor."

Sn Ahmet bey, sizin sorununuz aynısı olmayabilir. Bazen marş otomatiği arıza yapabiliyor. Bazen de bende olduğu gibi, marş motoru içten arıza verebiliyor. 

Umarım sorunu en kısa zamanda çözersiniz. Esen kalın.
@mesdogru çok teşekkür ederim ek bilgilendirmeniz için. marş motorundan ise; sanayiye götürmek için vurdurma yöntemi ilemi çalıştırıp götüreceğiz arabayı?
(10.02.2023, 20:52)safir42 yazdı: [ -> ]@mesdogru çok teşekkür ederim ek bilgilendirmeniz için. marş motorundan ise; sanayiye götürmek için vurdurma yöntemi ilemi çalıştırıp götüreceğiz arabayı?

Sn Ahmet bey, prensip olarak araç vurdurma yöntemini benimsemiyorum. Ancak çaresiz kalındığında mecburen başvurduğumuz bir yöntem.

Dilerseniz, araç vurdurmadan önce şöyle bir deneme yapalım. Marş motorunun üzerinde marş otomatiği var. Bazen marş otomatiği takılı kalır, siz kontağı çevirseniz dahi motora hareket veremez. 

Küçük bir çekiç yardımı ile marş otomatiğinin üzerine bir kaç defa hafif şekilde vurun. Bu sayede otomatik takılı ise serbest kalabilir. Ardından aracı çalıştırmayı deneyin. Şayet araç yine çalışmaz ise, aracı vurdurmak sureti ile çalıştırıp, oto elektrikçiye götürün.

Geçmiş olsun. Esen kalın.
Kutup Başları Kontrol Edildimi Akü Voltajı Normal? Belki Kontak Elektriği İletmiyordur. Eğer Yapabilirseniz İnternette Fiilan Videoları Var Marş Dinamosuınu Kısa Devre Yaptırarak Motoru Çalıştırıyorlar.Bence Sizin Marş Motoruna Elektrik Gitmiyor. Eğer Kutup Başları Kötüyse Ondanda Yapar Bunu
@DarkredBlue61 hocam. akü 1 aylık sıfır. haliyle; başlıkları tertemiz. başlıklara geçen soketlerde zımparalı ve sıkı vaziyette. oksitlenme vb yok.dediğiniz gibi marş motorunda tık ses olmuyor kontağı açınca. ben kontak içinden şüpheleniyorum. teşekkürler.

@mesdogru ilginize çok teşekkür ederim. deneyeceğim tavsiyelerinizi.
Kontağa basınca ışıklar kısılıyorsa bence kontakta sorun olmayabilir marş motoru akım çekiyor ancak işlevini yerine getirmiyordur ışıkların kısılması da bu sebepten olabilir. Marş motoru kömürü veya üzerindeki otomatikte sorun olabilir.

Tüm kabloları kontrol edin akünün araca bağlanan şase kablosu marşa giren kablolar vs eğer sorun yoksa marş motoru üzerine sopa vs bir cisimde ufaktan bir iki kez tıklatın çok yavaş veya çok hızlı olmadan tekrar deneyin basit ama etkili çözümdür marş arızalı ise vurduktan sonra basabilir hemen bir elektrikçiye gidin basması tamamen düzeldiği anlamına gelmez bir sonraki marşı yapmayabilir veya 5 10 kez düzgün çalışıp tekrar bozulabilir.
@kadireren hiçbir şekilde çalışmadı. tüm kontrolleri yaptığım halde. sanayi, oto elektrikçi yolu gözüktü mecburen. tavsiyeleriniz için teşekkür ederim hepinize.

dostlar. şu an sanayideyim. kontroller yapıldı. kontak sağlam, kablolar sağlam,akü full dolu.marş dinamosu çekiçlendi ve çalıştı araba. hemen sanayiye geldim. söküldü ve kömürleri bitmiş dedi usta. otomatik ve dişlileri sağlam şu an. 1 saate yapılıp takılırmış.