Tofas Team

Tam Versiyon: Silindir Kapak Revizyon
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2 3
Merhaba

Daha önce de yazdığım gibi, son 2 haftadır su eksiltme sorunu ile karşı karşıya kalmıştım. Son 2 gün ciddi su eksiltme yaşanınca, motoru açmak şart oldu. Ancak bu aşamada dahil, ilk çalıştırmada zorluk, hararet, borularda şişme ya da yağ eksiltme olmadı. Bu sabah için ustam ile randevulaştık, birlikte motoru açtık.

Sonuç (!)...
[Resim: supap.jpg]

Kapakçı çağırıldı. Kapakçı ustamızın tespitlerine göre, kapakta (çok şükür) her hangi bir çürüme söz konusu değil. Supaplar da oldukça iyi durumda. Kırmızı ok ile işaretlenen yerde yaklaşık 1 Cm uzunluğunda bir çatlak tespit edildi.

Kapak revizyon yapılmak üzere kapakçıya teslim edildi. Ben her ihtimale karşı (tamir edilemez derece hasar vb gibi) Supsan kapak ve Supsan supap araştırıp bir çok yerden fiyat aldım. 

SLX Supsan kapak; 2450 TL.
SLX Supsan Supap Takımı; 650 TL.
Supar ve Ateş marpa SLX supapları da var. Ancak ben bu iki markanın kalitesini bilmediğim için fiyat almadım.

Motor silindirler ve pistonlar tek tek ölçüldü. Boşluklarına bakıldı. Ben kötü senaryoya karşı segman değişimi için de bütçe ayırmıştım. Şu an için silindirler ve pistonlar oldukça iyi durumda.

Motor açıldığı için, uzun süredir aklımda olan parçaları değiştirmek adına, oto yedek parçacılardan fiyat araştırması yaptım. Aldığım parçalar ile fiyatlarını aşağıda paylaşıyorum.

Opar Triger Seti; 300 TL.
Opar Termostat; 225 TL.
Opar Takım Conta; 525 TL. (Supap Lastikleri Dahil)
MGA Devir/daim; 370 TL. Opar bulamadım.
Devir/daim Alt Borusu; 125 TL.
4 Litre Motor Yağı; 300 TL.
Fil Marka Yağ Filtresi; 100 TL
-----------------TOPLAM; 1945 TL.

Üst kapak Pazartesi günü gelecek. Aracı muhtemelen Salı günü teslim alırım. Aracı teslim aldığımda, üst kapak güncel revizyon maliyetini bu sayfadan paylaşacağım.

Şimdilik bu kadar. Esen kalın.
Geçmiş olsun mesut abi blok yüzeyinde sorun yoktur inşallah onun kontrolüde yapıldı mı ?
Kapak uygun sıkma torkuna sıkılmamış olabilir mi bu araçlar genelde 2 ile 3 arasında conta yakıyor bu kenardan yakmış
Kapak pazartesi çıkarsa akşamına aracı teslim alırsın bence çünkü geriye fazla bişey kalmıyor usta için toplaması 1 saat sürer
(14.01.2023, 15:26)Falcon417 yazdı: [ -> ]Geçmiş olsun mesut abi blok yüzeyinde sorun yoktur inşallah onun kontrolüde yapıldı mı ?
Kapak uygun sıkma torkuna sıkılmamış olabilir mi bu araçlar genelde 2 ile 3 arasında conta yakıyor bu kenardan yakmış
Kapak pazartesi çıkarsa akşamına aracı teslim alırsın bence çünkü geriye fazla bişey kalmıyor usta için toplaması 1 saat sürer

Sn Mustafa bey çok teşekkür ediyorum. Blok yüzeyine mastarla bakıldı. Ustamın dediğine göre sorun yokmuş. Aracın bende 4.cü yılı. Bu konuda içimi rahatlatan tek unsur, aracın bende hiç yüksek hararet görmemiş olması. Daha önce conta değişimi yapıldı mı? Yapıldı ise, uygun tork ile mi sıkıldı? maalesef bu konu belirsiz.

Niyetim; Aracımın taban sorunlarını da ortadan kaldırıp, bu yaz güzel bir boya yapıp satmak. Tüm detayları ile tek tek ilgilenecek, macunlama, zımpara ve boyayı ben yapacağım. En azından alacak olan vatandaşımız, 3 yıl sorunsuz kullansın.
O halde senden önce yapılan işçilik hatası neyseki bundan sonra uzun süre sorunsuz kullanılacak inşallah :ok
Geçmiş olsun. Sıkıntısız çıkar inşallah
(14.01.2023, 16:46)ahmet27 yazdı: [ -> ]Geçmiş olsun. Sıkıntısız çıkar inşallah

Sn Ahmet bey teşekkür ediyorum. Motor açıldı artık. Bu noktadan sonra, komple revizyon da olsa yaptıracağız. Ustalarım Tofaş konusunda oldukça iyi. Hassasiyetlerine itimadım tam. Ancak yine hata insana mahsus. Umarım, sorunsuz toplanır.

Ancak bir nokta oldukça canımı sıktı ki, bu konuyu bütün Tofaş kuş serisi, Tipo ve Tempra sahipleri ile paylaşmak istiyorum. Yedek parça aldığım firma oldukça büyük. Maalesef, bir çok marka ve modelin stoğunu tutan bu firmada Tofaş (orjinal ya da yan sanayii) triger seti ve termostat yok.

Satış temsilcisi, Tofaş yedek parça alımının durdurulduğunu, stok tükettiklerini, Tofaş için yedek parça temini yapmayacaklarını ifade etti. Maalesef bu ifadeleri bir kaç oto yedek parça satıcısından daha duydum. Tofaş kuş serisi için yedek parça istendiğinde, hemen hepsi birbirine personel gönderip stok sorduruyor.

İnternet olduğu müddetçe bir zaman daha Tofaş yedek parça sorunu olmayacaktır diye düşünüyorum. Ancak önümüzdeki 5 yıl içinde, yeni yedek parça üretiminin olmaması ya da kısıtlanması ile, Tofaş kuş serisi yedek parça sorunu yaşama ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu öngörüyorum.

Böyle bir sorun yaşandığında mevcut stokta kalan Tofaş yedek parçalarının fiyatları nereye uzanır, siz tahmin edin.Esen kalın.
@mesdogru abi öncelikle geçmiş olsun inşallah bundan sonra ki süreçte sorunsuz şekilde kullanırsın yedek parça konusundaki bilgilendirmen için de ayrıca teşekkür ederim. Korkarım ki bundan sonraki süreçte araçlarımıza yan sanayi parça dahi bulamayacağız Exclamation
(14.01.2023, 22:51)Kral1998 yazdı: [ -> ]@mesdogru abi öncelikle geçmiş olsun inşallah bundan sonra ki süreçte sorunsuz şekilde kullanırsın yedek parça konusundaki bilgilendirmen için de ayrıca teşekkür ederim. Korkarım ki bundan sonraki süreçte araçlarımıza yan sanayi parça dahi bulamayacağız Exclamation

Sn Savaş bey nezih ifadeleriniz teşekkür ediyorum. Kısa vadede parça temin sorunu olacağını zan etmiyorum. Ancak orta ve uzun vadede (5+ yıl) maalesef böyle bir sorun Tofaş kullanıcısı olarak bizleri beklemekte.

Esen kalın.
Antifiriz koymayı ihmal etmeyin. Önceden var mıydı yok muydu bilmiyorum ancak yazılan listelerde antifiriz görmediğimden belirtmek istedim. Motorun paslanmasının en büyük sebeplerinden biri antifiriz kullanmamak. Bu kadar yapılmışken antifiriz unutulmamalı.
Sende 4 yıl kalıp kapak sokulmemesi güzel Bir Zaman
senden önceye 1 yıl koysak
5 yıl  güzel Zaman diyelim
aynı şekilde kullanıp Hararet vs yapmazsa bı 5 yıl kafan rahat olur
Sayfalar: 1 2 3