Tofas Team

Tam Versiyon: Çelik Jant Polisaj İşlemi (Jant Parlatma İşlemi)
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
[Resim: btodokb.png]

Merhaba dostlar,
Elimden geldiğince mangels jantlarım için yaptığım polisaj işlemlerini forumla paylaşmak istedim çünkü bu konuda fazla bir kaynak bulamadım. Mangels için uyguladığım tarifeyi yukarı resimde gördüğünüz boyasız çelik jantlarda kullanabilirsiniz. Öncelikle açık konuşayım ben çok vakit ayıramadım bu işlem için özellikle paslardan arındırma konusunda ama sizler bahsettiğim işlemleri daha dikkatli ve kendi fikirlerinizle harmanlayarak daha güzel sonuçlar da elde edebilirsiniz.

ADIM 1
Her şeyden önce jantı kirlerden ve mümkünse paslardan arındırmamız lazım, bu adımda demir tozu temizleyici kullanabilirsiniz. Pasları gidermek için alüminyum folyo taktiğini -sağlıklı bir çözüm olup olmadığı konusunda fikrim yok ama işe yarıyor denedim- kullanabilirsiniz. Aklıma en ince olacak şekilde zımpara atma fikri de gelmedi değil ama denemediğim için nasıl bir sonuç elde edeceğinizi bilmiyorum.

ADIM 2
Jantlar kir ve paslardan arındıktan sonra ikinci adım olarak jantlara polisaja geçebiliriz. Polisaj işlemi için youtube da araştırdığım kadarıyla ispiral -sanayi tabiriyle canavar- kullananlar var lâkin ben hızını ayarlayabildiğim ve ofsetli kısımlara daha rahat gireceğini düşündüğüm için matkap kullanmayı tercih ettim. Cila keçesini matkap için önden arkadan somun attığım bir civata ile -biraz da yapıştırıcı kullandım tam oturması için- çözümlendirdim ve matkapa taktım.
 
[Resim: br7s1bx.png]

ADIM 3
Son adım olarak polisajımızı yapabiliriz, cila keçemizi önce cilaya sürterek güzelce cilayı almasını sağlıyoruz ve sonra janta uygulayarak sonucumuzu elde ediyoruz.
 
[Resim: 4m163ki.png]

ÖZET:
Özete gelirsek ben maalesef ADIM 1 için fazla vakit ayırmadım janta güzelce demir tozu temizliği uyguladım ve temizledim lâkin benim jantımda paslar olduğu için pasları biraz es geçmiş oldum. Son resimde gördüğünüz üzere paslardan tamamen arındıramadım ama parlaklık elde ettim. Sizlere tavsiyem paslardan tamamen arındırın ve çizikleri de mümkünse gidermeye çalışın. Muhtemelen çok ince bir zımpara atmak hem çizikler için hem paslar için güzel bir sonuç elde eder. Zımpara sonrası oluşan opaklığı polisaj ile parlatacağımız için sanırsam bir mahzuru olmaz. Zımpara işleminde tek dikkat edilmesi gereken konu çizikleri veya pası alayım derken jantta zımpara ile çizik oluşturmamak. Zımpara konusundan çok anlamadığım için bu konuyu daha iyi anlayan birisinin yorumlaması daha doğru olur.

Sağlıcakla kalın, iyi forumlar.

İŞE YARAYACAK BAĞLANTILAR:
SET OLARAK:
https://www.hepsiburada.com/can-150-mm-dikisli-polisaj-kecesi-ve-yildiz-mavi-cila-takimi-p-HBV00000KYRN0

POLİSAJ KEÇESİ: (Her ikisine de sahibim, beyaz keçe daha yumuşak lâkin sarı keçeyi kullandım.)
https://www.hepsiburada.com/merttools-polisaj-cila-bezi-6-x-60-mm-sari-renk-p-HBV00000LKR3N?magaza=S%C4%B0NKA
https://www.hepsiburada.com/merttools-polisaj-cila-bezi-6-x-60-mm-beyaz-yumusak-p-HBV00000LKR3L?magaza=S%C4%B0NKA

MAVİ CİLA: (Tercih size kalmış, ben Marpol Volax kullandım.)
https://www.hepsiburada.com/marpol-volax-mavi-cila-p-HBV000015ZY25
https://www.hepsiburada.com/yildiz-dort-yildiz-mavi-cila-p-HBV00000GI4GK
Cmslerin çemberine yapmak istiyorum matkapla yapabilir miyim? Normal boyalı kenarları
@yalcinroden yaparsınız hocam lâkin öncelikle boyadan kurtulmanız lazım, zımpara veya boya sökücü kullanabilirsiniz. Tavsiyem maskeleme yapın ve boya sökücü ile polisaj yapacağınız kısımların boyasından kurtulun. Sonra ki işlemler konuda ki işlemlerle aynıdır. Ben matkap ile yaptım.