Tofas Team

Tam Versiyon: Uno Bagaj Kapağı Kontak Karşılığı Tamiri
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Havaların soğuması ile birlikte Arka cam rezistansına ihtiyacım oldu. Düğmesine bastığımda göstergede çalıştığını fakat arka camın buğunun gitmediğini fark ettim. Neden diye araştırırken Bagaj kapağında bulunan Aktarma kontaklarının karşılığında erime olduğunu ve temas yüzeyinin içeriye göçtüğünü gördüm.

Eriyen kısım Arka cam rezistansına giden kontağın karşılığı idi. Hemen araştırmaya koyuldum ve o kontak karşılığının pahalı bir parça olduğunu gördüm. Kirazcıoğlunda 102 TL idi. :-/

Benden önceki sahibininde başına gelmiş olacak ki üzerine lehim filan atmışlar. Ama maalesef sorun devam etmiş. Tabi fiyatı öğrenince kafamdaki xenon Ampül yandı Big Grin

Hemen söktüm ve odama getirdim. Ne yapabilirim derken olayı anlayana kadar yapıp bitirmişim Big Grin resimler ve açıklamalar aşağıda dostlar. boşuna vermeyin o kadar parayı Big Grin

Bu olayın nedenini açıklayayım. Kontak yüzeyi karşılığına tam temas etmedği için ark oluşup ısınmasına ve yüzeyin aşağıya doğru eriyerek gitmesine neden olmuş. Doğal olarak rezistans yüksek akım çektiğinden dolayı bunun oluşması gayet normaldir. Sonuç olarakta o kontak karşılığına temas edememiş.


İşlem basamakları

1- Kontak karşılığının sökülmesi için alta ve üstte toplam 2 adet vidası var sökün ve öne doğru çekin. arkada bulunan iki adet soketide tırnaklarına basarak çıkartın. sökülmüş hali aşağıdaki gibi.

[attachment=1657]

2- Şimdi eriyen kontağın üzerine tam denk gelecek şekilde bir metal plakaya ihtiyacımız var. Ben bilgisayar kasalarındaki PCI yuvalarının karşısında, kasadaki boşluklarını kapatmak için kullanılan teneke kapağı kullandım.

[attachment=1658]

3- İnce olduğu için makasla kestim ve uygun şekli verdim. Denemek için üzerine koyulmuş hali aşağıdaki gibi oluyor.

[attachment=1659]

4- Yeni kestiğimiz yüzeyi eski yüzeye temas edecek şekilde montajlamak için aşağıdaki yöntemi kullandım Big Grin 1,5mm2 lik bakır kablodan aldığım parçayı yerine uygun kestim ve yüzeyin arkasına güzelce lehimledim. Yüzeyi tutacağı gibi aynı zamanda baskıya destek olup yeni yüzeyin bükülmesini engelleyecektir.

[attachment=1660]

5- Eski yüzeyde uygun yeri işaretledim ve deldim. Önce aşağıdan delmiştim ama uymayınca yukarıdan delmek zorunda kaldım. önemli olan deliğin arkasının müsait olması. arkasında bakır metal yollar geçtiği için uygun yeri yukarısı olarak buldum.

[attachment=1661]

6- Yeni yüzeyi montajını yapmak için eğe ile arkadaki bakır ayağa ayar verdim ve yerine uygun hale gelince arkasından çıkan ayağı büküp lehimledim. böylece yerinden çıkmaz.

[attachment=1662]

7- Evet bitmiş hali aşağıdaki gibi oluyor. Rengi farklı oluyor ama olsun amaç işlevi. diğerlerini lehimle kaplamak alkıma geldi ama sıcaktan plastiği eriyecek diye vazgeçtim.

[attachment=1663]

8- Yandan bakıncada diğerleri ile aynı hizada olması gerekiyor.

[attachment=1664]


Bitti.. Benden bu kadar dostlar. gerisi el becerinize ve hayal gücünüze kalıyor Big Grin
Elinize sağlık.Bende de rezistans göstergede yanıyor ancak çalışmıyor.Bu zımbırtı bagaj kapağının neresinde? Bu parçayı ilk defa görüyorum.
Parça sanırım Unolar için , bizde genelde cam köşelerindeki rezistans bağlantıları kopuyo ondan çalışmıyo veya film varsa sökerken bozuluyo
Affınıza sığınıyorum dostlar. Bu konu Fiat Uno için. Başlıkta belirtmemişim Düzelttim.
Arabanın heryerini söktüm böyle parça görmedim Big Grin İçimden önceki sahibinde saydırıyorum ''şerefsiz bunuda mı söktün arabadan'' diye Big Grin
(21.12.2012, 17:45)koug yazdı: [ -> ]Arabanın heryerini söktüm böyle parça görmedim Big Grin İçimden önceki sahibinde saydırıyorum ''şerefsiz bunuda mı söktün arabadan'' diye Big Grin

Eski Sahibi Benim konu yüzünden Fırça yemiş Big Grin Hey Allahım ya bir konu nelere Kãdir Big Grin