Tofas Team

Tam Versiyon: 272 pompa depoyu eksik doldurdu
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2
Alıntı:Dünyanın en pahalı benzin ve mazotunu tüketen ülkeler arasında yer alan Türkiye’de vatandaşa bir darbe de eksik ölçüm yapan otogaz ve akaryakıt istasyonlarından geldi.
[Resim: benzin1.jpg]

Yılın ilk 11 ayında yapılan denetimlerde 272 sayacın eksik LPG ile benzin ve mazot verdiği tespit edildi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 2012 yılı boyunca akaryakıt ve LPG istasyonlarına yönelik çapraz denetim gerçekleştirdi. Bu denetimlerde 272 pompanın vatandaşa eksik yakıt verdiği ortaya çıktı. Bakanlığın yılın ilk 11 ayına ait ‘çapraz denetim sonuçları’na göre denetimden geçirilen lisanslı akaryakıt istasyonu sayısı 4 bin 173 oldu. Bu istasyonlardaki 75 bin 765 akaryakıt sayacının damgası kontrol edilirken 3 bin 167 akaryakıt sayacının süresinin geçtiği ortaya çıktı. 26 bin 730 sayaçta miktar kontrolü yapılırken, bu sayaçlardan 200 tanesinin eksik ölçüm yaptığı tespit edildi.

Türkiye genelinde yapılan otogaz istasyonu denetimlerinde ise 8 bin 118 LPG sayacı kontrol edildi. Damgasız veya damgasına müdahale edilen 12 otogaz sayacı belirlenirken, 5 bin 294 LPG sayacında da miktar kontrolü gerçekleştirildi. Kontrollerde 72 LPG sayacının eksik dolum yaptığı tespit edildi. Böylece 200’ü benzin ve motorin, 72’si de LPG sayacı olmak üzere toplam 272 akaryakıt ve otogaz pompasının vatandaşın aracının deposuna eksik dolum yaptığı saptandı. Denetimin ardından usulsüzlük yapılan işletmelerin ölçü aletlerine el konulurken, damga süresi geçenler ise mühürlendi. Bazı istasyonlardaki ulusal marker ölçümlerinde ise 32 geçersiz ölçüm tespiti yapıldı ve bu istasyonlardan 19’u mühürlendi.

Vatandaşın aldığı yakıtın miktarından şüphe duyması halinde Sanayi Bakanlığı’nın yanı sıra Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) müracaat etmesi gerektiğine dikkat çeken yetkililer, eksik otogaz ve akaryakıt almamak için şu uyarıda bulunuyor: “Şüphe duyarsanız ölçüm kabı ile yakıtınızı kontrol edin, fişinizi isteyin ve ucuz fiyata kanmayın.” Sanayi Bakanlığı akaryakıt sayaçlarında yapılan muayeneler esnasında (ilk, stok, periyodik, şikâyet ve ani muayene) öncelikle sayaçların damga kontrollerine bakıyor. Sonrasında damgaya müdahale tespit edilmemişse miktar kontrolü yapılarak sayacın doğru çalışıp çalışmadığının kontrolü yapılıyor. Sayaçların damgalarına illegal bir müdahale olması halinde Ölçüler ve Ayar Kanunu’nda yer alan “Ayarının doğru olmadığını bildiği aletle ölçü yapan ve bu suretle haksız menfaat temin eden kişi, TCK’nın dolandırıcılık suçuna ilişkin hükümlerine göre cezalandırılır.” hükmüne göre işlem yapılıyor.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın düzenlemelerine göre akaryakıt sayaçlarının piyasaya arzı esnasında mevzuat gereği, ölçüm sonuçlarına etki edebilecek kısımlarının emniyet altına alınması (damgalama, yazılım kısımlarının şifreli olarak korunması) gerekiyor. Ancak denetimlerde emniyet kısımlarına illegal müdahalelerle ölçüm sonuçlarının etkilendiği, sayaçtan eksik akaryakıt vermek suretiyle haksız menfaat elde etme yoluna gidildiği tespit edildi. 2012 yılının ilk 11 aylık dönemi itibarıyla Kocaeli-Sakarya yol güzergâhı ile Mersin, Antalya, İstanbul, Bartın, Yalova, İzmir, Sivas, Elazığ, Kırıkkale, Karaman, Bilecik, Balıkesir, Konya, Adıyaman, Amasya, Kastamonu, Rize, Mardin, Isparta, Tekirdağ, Osmaniye ve Kütahya illeri ile ilçelerinde bulunan akaryakıt ve LPG otogaz istasyonlarının tamamı denetimden geçirildi.

Akaryakıt alırken nelere dikkat edilmeli?

Sürekli akaryakıt alınan yer tercih edilmeli.

Akaryakıt alırken gözünüz pompada olmalı.

Her akaryakıt alımında fiş istenmeli.

Pompada gözüken tutar kontrol edilmeli.

Şüphe durumunda ölçüm kabı aracılığı ile pompadaki sayacın doğru yakıt verip vermediği kontrol edilmeli.

Her istasyonda Sanayi Bakanlığı’nın ölçüm kabı yer alıyor.

Benzin ve motorinin ucuz olması tek kriter olmamalı.

Herhangi bir şüphe durumunda EPDK ve Sanayi Bakanlığı aranmalı.

Aracınızın deposunun ne kadar yakıt aldığını öğrenin.(ZAMAN)
ülkemiz tam bir süistimal ülkesi.yiyecekte sigara alkolde tütektiğimiz çoğu şeyde bi dümen var yakıtta olması pek şaşırtmadı açıkçası
Ulan hem pahalı hem eksik hem sulu bari birini yapın
Bu konuyu aracının yakıt sarfiyatı ve çalışmasıyla ilgili sıkıntıları olan arkadaşlar için açtım
Benzinde tekliyor diyenler bilsinki içinde başka şeyler var lpg yerinede daha çok hava basıyorlar
Araçta bir sorun var demememek lazım öncelikle.doğrudur olayın bu yönüde var
her türlü olumsuzluk biz kullanıcılara yansıyor vay halimize.
Aygaz almayın katkılı diyorlar..Milangaz almayın hiç katkı yok kurum yapar diyorlar.. Adı duyulmayan yerden zaten almıyorum.

Tüketici olarak deve yükü ile vergi veriyoruz bari adam gibi denetlensin istasyonlar.

Geçen gaz almaya gittim.Full le gazı dedim.O sırada tuvalete gittim ve geldiğimde 55 litrelik depoma 56 litre gaz konmuştu Huh Her zaman 45 litre alan bu depo nasıl oldu da 56 litre aldı..Hadi şamandıra bozuk diyelim full dolsa 55 litre alır. Bağırıp çağırınca dangalak bir pompacı ''abi senin depo 60 litredir sen yanlış biliyorsundur'' dedi zaten o anda gözlerim karardı ana avrat allah ne verdiyse saydırdım..

Bugün yine eski gaz aldığım yerde full ledim 44 litre aldı. 10 kuruş ucuz gaz için, 10 lira kazık yedik Angry
hepsinin çoluğundan çocuğundan çıksın
vallaha gaz dada hile var malesef
Kırşehirdeyim shellden aldıgım gaz cok cabuk bitiyor okul yolu üzerinde oldugu için genelde orayı tercih ediyorum eve yakın olan lukoilden aldıgımda ise daha cok gidiyorum bu her zaman öyle :S kimi diyor shellin yakıtı önce bitiyor felan ama var bi düzenbazlık.
Sayfalar: 1 2