Tofas Team

Tam Versiyon: 20 50 motor yagı
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Öncelikle herkese güzel bir gün diliyorum 4 ay önce aracimin yagini degistirmistim 20 50 motor yagi koydu usta kis kis ayi gelince arac ilk mors zor dönuyo motor kendini gec topluyo sesli calisiyodu formu okudum önerileriniz uzerine 15 40 la degistirdim sorum su 20 50 kullandigim dönemde motora zarar vermismidir?
Hiçbir zarar vermedin merak etme
Verdigin bilgi icin tesekkur ederim mustafa abi
arabayı çalıştırır çalıştırmaz gaza basmadıysan sorun olmaz. çok çok soğuklarda belki yağ katılaşacakta belki donacakta ancak öyle zarar verir yanma odasına filan
@MuhammetCerit   20w50 motor yagı kullanmanın ne zararı olacak ben 3 yıldır ankarada kullaniyorum bir sorununu görmedim sadece kışın motor az bir zorlanır motor ısınana kadar
Verdiginiz bilgiler icin cok tesekkur ederim
Bu motor yagi olayi arabalarda da epey olay cikariyor gordugum kadariyla, yaklasik 10 senedir motosiklete binerim o piyasada da yag kalinligi, markasi, yili, cakmasi cok olay cikartiyor ama baz olarak degerlendirmek gerekirse,

15w40, 20w50, 0w20 gibi degerler yagin akiskanligini hangi dis hava derecelerinde korudugunu gosteriyor fakat hesapta bir farklilik var o da su "w" harfi Ingilizce winter yani kis ayini temsil ediyor, alt derecesini hesaplarken -20 dusmeniz gerekiyor.

15w40 = -5 derece ile 40 derece
20w50 = 0 derece ile 50 derece
0w20 = -20 ile 20 derece arasi viskozite yani dogal akiskanligini koruyor.

Peki 20w50 yi ele alirsak hava sicakligi -1 derece olunca yag donup kaliyor mu ? Cevabi hayir, yag viskozitesini cogunlukla korumakla cok cok az biraz kalinlasiyor, bu da yag pompaniza cok cok az da olsa yuk bindirebiliyor. Bunun yaninda yagin alt dereceleri yukseldikce yagin oda sicakliginda ki viskozitesi azaliyor (20w50 yagin 10w40 tan daha az akiskan olmasi). Cok asiri uyduruk bir yag pompaniz varsa kalin yagi kaldirmayabilir bu durumda zaten zeytinyagi bile koysaniz (yapmayin oyle bir sey) Big Grin korkun cunku her turlu problem olacaktir. 

Fakat hava sicakliginiz -20 -25 derece arasina dusuyorsa ve bu havalarda 20w50 kullaniyorsaniz bu problem olabilir. Cunku elinizde ki yag bu derecelerde akiskan kalmayi garanti etmiyor (viskozitesi az da olsa kalabilirde ama yaglama gorevini uretici garanti etmiyor). Ayni sekilde Antalya'nin 45 derecelik havasinda 0w20 kullanmakta yaginizin islevini gormesini engelleyecektir.

Cok uzun oldu, el cevap pompa yagi cekemezse zaten yag isigini yakacaktir, yanmadigi icin viskozitede problem yoktur yani bir sey olmamistir.
@ashes   aydınlatıcı bilgilerin icin cok tesekkur ederim😊