Tofas Team

Tam Versiyon: Marş Motor Bakım Sonrası (!)
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Merhaba

Sn Forumdaşlar, bildiğiniz üzere geçtiğimiz hafta aracım akşam iş çıkışı çalışmamış, sorun marş motorunun kömür ve kolektörünün değişimi ile çözülmüştü.

Marş motor bakımı yapıldıktan sonra sonra araç ile ilgili ilginç bir süreç yaşadım. Bundan önce (yaklaşık 1 yıldır) istisnasız her gün aracımın teyp, tavan lambası ve çakmağı kendi kendine elektrik kesmekte, araç çalışmaya başladıktan takriben 20 dakika sonra elektrik gelmekte idi. Gün içerisinde de bu şekil de idi.

Bazen her şey normal, teyp, tavan lambası ve çakmak normal çalışıyorken  aracımı stop ediyor, aracı tekrar çalıştırdığımda teyp, tavan lambası ve çakmağın çalışmadığını görüyordum. Açıkçası bu arıza ile pek ilgilenemedim.

İlginç süreç bu noktada başlıyor. Marş motor bakımı yapıldıktan bu arıza ortadan kalktı. 1 haftadır teyp, tavan lambası ve çakmak istikrarlı bir şekilde sorunsuz çalışıyor.

Sorum bu noktada başlıyor.

1-) Marş motoru ile teyp, tavan lambası ve çakmağın elektrik hat olarak bağlantısı var mı? Marş motor bakımı yapıldıktan sonra bu üçlü setin artık hiç arıza yapmamasını nasıl açıklarız? (Sigorta kutusu kablolar vs ellenmedi).

2-) Marş motor bakımı sonrası araç teklemeye başlamıştı (tesadüf değil marş motoru takıldıktan sonra başladı). Biz her ihtimale karşı 4 adet yeni buji alarak değişimi yaptık. Çıkan bujiler 10 Bin Km yola rağmen oldukça temizdi. Kararma vb gibi bir sorun yoktu. Buji değişiminden sonra araç çok az da olsa yine tekleme yapmaya başladı.

LPG regülatöründen küçük bir ayar ile tekleme ortadan kalktı. İşte bu noktada bir şey fark ettik. Eskiden fan devreye girdiğinde rölanti fark edilecek kadar düşerdi. Yeni buji ve gaz ayarından sonra (rölanti 900/1000 devir) fan açıldığında rölantide düşme yaşanmadı. Araç şu an fan çalışırken de aynı, fan durduğunda da aynı devirde çalışıyor. Bu neden olabilir?
Abi Marş Motoru Değilde Acaba Kontak Kaynaklı Bir Arıza Olma İhtimali Var Mı? Çünkü Bizim Kontaklar Bozulup Elektriği Tam İletmeme vb Şeylerde Yapabiliyor.

Ha Birde Aküde Sorun Yoktur Heralde? Olmadı Araç 3. Bin Devirde İken Olmadı + Yı Sök ve Stop Ediyor Mu Etmiyor Mu Bir Bak. Hatta Voltaj Ölçümüde Yaparsan Sağlıklı Sonuç Alınabilir. Marş Esnasında Akünün Voltajı Ne Alemde Sabit Mi Değil Mi?

Bizimkidede Yoğun Elektrik Kullanımında Marş Kasılarak Dönüyor Akü Bitmiş Gibi.
1.Marş motoruna aküden direkt elektrik + kutup başından gider usta marşı sökerken akü kutup başını sökmüştür senin çakmak tavan ve teyip aküden çekilmiş olabilir bu işlemler yapılırken kutup başındaki kablo oksitli ise sökülüp takılırken oksit bir nebze gitmiş kablo iletime geçmiştir o yüzden senin arızan düzelmiş olabilir 
2.arabanın teklemesi marş ile alakalı olmaz marş bakımı esnasında bir yerde bir elektrik hattında oynama olmuş olabilir ör.bobin buji kabloları bobin elektrik kabloları gaz regülatör valf kabloları bunları kontrol et oksit yada gevşeme varmı
Sn @Selçuk GETMEZ bey, marş motorunu ben söktüm, bakım sonrası montajı ben yaptım. Akü kutup başları oldukça temiz. Her hafta sonu motor bakımı yapıyorum. Bu bakım sırasında akü kutup başları da olmak üzere ateşleme sistemi elemanlarının bakım ve kontrolü yapıyorum.

Marş motorunu söktüğümde, motora gelen tüm kabloların uçlarını zımpara yapmıştım. Ek olarak kontağa bağlı olan rölenin soketlerini de temizlemiş, ince uçlu pense ile sıkmıştım.

Teyp, tavan lambası ve çakmak için aküden hat çekilmiş olması muhtemel. Çünkü kontak kapalı iken hepsi çalışıyor. Ancak bu hattın sigorta kutusu üzerinden çekildiğini zan ediyorum. Marş motor arızası sırasında sigorta kutusundaki sigortaları tek tek sökmüş, multi/metre ile sağlamlık kontrolü yapmış, tekrar yuvalarına takmıştım. 

Bu eylem de arızanın düzelmesine etki etmiş olabilir. Ancak bahsi geçen üçlü set arızasının neden düzeldiğine dair net bir açıklama yapamıyorum. Bu nedenle sorma ihtiyacı hissettim. 

Verdiğiniz bilgiler için de, ayrıca teşekkür ediyorum.

(16.10.2021, 18:45)DarkredBlue61 yazdı: [ -> ]Abi Marş Motoru Değilde Acaba Kontak Kaynaklı Bir Arıza Olma İhtimali Var Mı? Çünkü Bizim Kontaklar Bozulup Elektriği Tam İletmeme vb Şeylerde Yapabiliyor.

Ha Birde Aküde Sorun Yoktur Her hal de? Olmadı Araç 3. Bin Devirde İken Olmadı + Yı Sök ve Stop Ediyor Mu Etmiyor Mu Bir Bak. Hatta Voltaj Ölçümü de Yaparsan Sağlıklı Sonuç Alınabilir. Marş Esnasında Akünün Voltajı Ne Alemde Sabit Mi Değil Mi?

Bizimkinde de Yoğun Elektrik Kullanımında Marş Kasılarak Dönüyor Akü Bitmiş Gibi.

Sn Ahmet bey, akünün durumu gayet iyi. Marşı söktüğümde yanıma akü şarj cihazını da almıştım. Ben marş motoru ile uğraşırken akü de şarj oluyordu. Aracın yaşı itibari ile kontağın sorunlu olma ihtimali elbette var. Ancak marş motor bakımından önce de, sonra da kontak görevini gayet güzel bir şekilde yerine getiriyor. 

Akünün durağan voltajı multi/metre ile ölçüyorum, çıkan sonuç 12.54 volt. İlk marş esnasında voltaj doğal olarak bir miktar, düşüyor ancak marş o kadar seri dönüyor ki, sorun olduğunu zan etmiyorum.
Son şık benim de marş motoru komple bakım yapıldıktan sonra aynı oldu fan açsa da devir 1000 se 950 gibi bir şey oluyor veya olmuyor sorun olduğunu sanmıyorum yeteri kadar güç alıyor demek ki
Teyp tavan lambası çakmaklık bu 3ü tek sigortadan besleniyorlar ve kontaktan bağımsızlar
bunların elektriğini sigorta kutusu veriyor ve kutuya aküden direkt hat geliyor hiçbir yere uğramadan

Bu aksamlar çalışmadığı vakit çakmaklık sigortasında elektrik olup olmadığına bakılabilir

Sigorta kutusunu bloke edecek herhangi bir yakınlık var mı diye biraz düşünüyorum tüm tesisatta böyle bir hat yok sanki tesadüf gibi geliyor bana

Bujilerden sonra az da olsa tekleme yapmasını lpg regülatöründen toparlamışsınız bu normal bişey.Ben 10binde bir aslında bujilerin değişmesini daha doğru buluyorum görüldüğü üzere radyatör fan açınca araç çalışmasını bozmamış bir miktarda yakıttan şikayetçiydin sanırım onda da iyileşme olabilir
Bunu Sık Yapıyorsa Bence Sen İdaretenBir Kontak vs Alıp Dene Olmadı.Ha Motora - Gelmiyordur veya Oksit vs Yapmışsa O Tarz Gevşekliklerde Voltajı Tam Atlatmayabilir.Buda Marş Esnasında Güçlük Oluşturabilir. 

Sigorta Kutusunda veya Bir Yerde Oksit Olur Kısa Devre Olur Araç Zor Çalışır Eder Valla Bu Elektrik İşi Sıkıntı


Abi Birde Akü Voltajını Sabah Ölçmen Gerek. Yani Akşam Bırakıp Sabaha Kaç Voltta Ona Bir Görerek Yorum Yapmak Daha Doğru Olur. Eğer Akü Devamlı Düşük Voltaja İn Çık Yaptıysa Ömrü Dolmuş Olabilir. Bende Gün İçi Teyp vsyi Açık Bırakıyorum Üstüne Kamera vsde Açık Kalıyor Ara Ara Marş Dönerken Zorlanıyor. Fakat Bu Sırada Voltaj Sabit 10 Volttan Aşa Düşmüyor