Tofas Team

Tam Versiyon: Marş Basmıyor ( Yolda Kaldım)
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2
Merhaba forumdaşlar. 

Maalesef aracımla gece vakti yolda kaldım. İş çıkışı aracıma bindim ve çalıştırdım. Motorun bir kaç dakika çalışıp ısınmasını bir nedenden dolayı aracı stop ettim.

2 dakika sonra çalıştırmak için kontak bastığımda aracım kontağa hiç tepki vermedi. En ufak bir ses yok.
Tamircim Abdullah ustayı aradım durum ile ilgili tavsiye istedim. 

Yaptıklarım;
1-) Sigorta kutusunu kontrol ettim. Yanık sigorta yok.
2-) Aküden marş otomatiğine direk elektrik verdim. Tepki yok.
3-) Araçta gizli kontak vardı. İptal edip direk bağladım. Marş bastım, tepki yok.
4-) Marş otomatiğinin üstünden çıkıp sağ kulenin arkasında bulunan röleye giren siyah kablo kablo ucu soketinden çıkmış vaziyette idi. Kablo ucu soketini söktüm, kabloyu sağlam olarak montaj yaptım ve yerine taktım. Marş bastım, tepki yok.
5-) Aynı röleyi kontrol etik. Kontak bastığımda röle çalışıyor, ancak marş motoru tepki vermiyor.

Araç gün içerisinde gayet iyi bir şekilde kontak basmakta idi. Ancak ara ara çakmaklık, saat ve teyp kendi kendine elektrik kesip yine kendi kendine düzelmekte idi. Bu akşam fark ettiğim şey şu ki, aracı akşam ilk çalıştırdığımda geri vites lambalarının yanmıyordu. 

Aracı stop ettim, vitesi geri taktım, yarım konta yapıp lambaların tekrar yanıp yanmadığını kontrol ettim. Geri vites lambaları yanmıyordu. Aracı tekrar çalıştırmak istediğimde maalesef sanki marş motoru yokmuş gibi hiç tepki vermedi.
Akü tam olarak dolu. Farlar, sinyal vs yanmakta.

Maalesef gece vakti yolda kaldım. Sizce sorun ne olabilir? Fikir verebilirseniz sevinirim.
Levye tarzı bişey varsa marşın üstüne hafifçe birkaç kez vurur musun abi
(06.10.2021, 00:37)Falcon417 yazdı: [ -> ]Levye tarzı bişey varsa marşın üstüne hafifçe birkaç kez vurur musun abi

Sn Mustafa bey çekiç ile dediğinizi yaptım. Maalesef hiç tepki yok.
Aracı vurdurarak çalıştırmaktan başka çare yok şimdilik akü doluysa zaten anında alacaktır
Gece belki gözden kaçan bişey vardır gündüz daha net anlaşılır oto elektrik ustasının marşı incelemesi gerekiyor
Marş otomatiğinin kırmızı kablosu kontaktan gelen marşı başlatan kablodur onun yuvasına artı temas ettirerek marşı manuel çalıştırabilirsin bunu denediğini anladım abi doğru mu
Geçmiş olsun çözüm bulabilirsiniz mi

Bulabildiniz mi
Sn @Ozant maalesef aracı çalıştıramadık. Gece geç vakit olunca da bırakmak zorunda kaldık. Bugün tamir için çözüm arayacağız.

(06.10.2021, 00:42)Falcon417 yazdı: [ -> ]Aracı vurdurarak çalıştırmaktan başka çare yok şimdilik akü doluysa zaten anında alacaktır
Gece belki gözden kaçan bişey vardır gündüz daha net anlaşılır oto elektrik ustasının marşı incelemesi gerekiyor
Marş otomatiğinin kırmızı kablosu kontaktan gelen marşı başlatan kablodur onun yuvasına artı temas ettirerek marşı manuel çalıştırabilirsin bunu denediğini anladım abi doğru mu

Sn Mustafa bey dediğiniz şekilde yapılmadı. Harici kalın kablo ile aküden marşa kablo çekildi, anlık temas yapıldı. Ancak anlamadığım, zaten sabit elektrik olan otomatiğin üst girişine temas verildi.

Oysa aküden marş otomatiğine gelen kalın siyah kabloda zaten sabit akım var. Sizin de ifade ettiğiniz gibi, devrenin tamamlaması için kontaktan gelen marşı başlatan kabloya elektrik verilmesi gerekli. 

Bugün sizin dediğiniz gibi yapacağım. Sonucu buradan paylaşırım.
Umarım kısa sürede ve az maliyetle tamamlanır
Marş motorunun üzerine çekiç levye vb. sert bir cisimle tıklama yaparken içeriden birisinin marş yapmasını deneyebilir misiniz? Şuan ben de aynı dertten muzdaribim. Motora tıklattıktan sonra içeriye girip basınca marş almıyor. Fakat tıklatırken aynı anda birisi içeriden marş yapınca çalışıyor.
geçmiş olsun
(06.10.2021, 08:08)mesdogru yazdı: [ -> ]Oysa aküden marş otomatiğine gelen kalın siyah kabloda zaten sabit akım var. Sizin de ifade ettiğiniz gibi, devrenin tamamlaması için kontaktan gelen marşı başlatan kabloya elektrik verilmesi gerekli. 

Aküden marşa gelen kablo öyle basit bir kablo değil abi içerisinde kalın tellerden oluşan bir yapı var sanki ev prizlerindeki antigron tellerin incelerinden bir araya getirilmiş gibi düşün o kablonun kesintiye uğraması imkansız, yapılacak iş marş otomatiğini bahsettiğim şekilde manuel başlatmaktı kırmızı kablonun soketine hemen sağındaki bu aküden gelen artıdan küçük bir kablo yardımıyla aktarma yapılırsa marş elle çalıştırılır.Şöyle bir sorun olabiliyor anahtar çatlayıp marşı tam çeviremeyebiliyor ya da kontak marş otomatiğini çalıştıracak kadar voltaj yollayamayabiliyor marş dönmüyor böyle olunca.Bakalım sorun neymiş şuan uğraşıyor olmalısın
Sayfalar: 1 2