Tofas Team

Tam Versiyon: Antifreez
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Merhaba arkadaşlar, yeni bir 92 şahin aldım. Aldığımda hafif antifreez var gibiydi fakat fan müşürü değiştirirken boşalttık saf su ekledik. Malum havalar soğuyor ve motor için antifreez koymam gerekiyor. Aracı pek bilmediğim için tereddütteyim patlatıp çatlatma yapabilir diye. Suyu biraz boşaltıp üstten hafif antifreez ekleyip binsem bir sıkıntı olur mu veya nasıl bir yol izlemeliyim?
Bence suyu komple boşalt yüzde 40 fln antifiriz ekle üzerine çeşme suyu koyma ama hazır su koy çeşme suyu koyarsan antifizin etkisi azalır.=)
@morf1in teşekkürler.

Yanlış yazmışım kusurbakmayın Saf su değil direk çeşme suyu ekledim""
Mavi Veya Yeşil Renk Kaliteli Bir Markanın Antifirizini Kullanıyorum. Tavsiyem Aracını Antifirizsiz Sakın Kullanma. Conta Yakanların Çoğu Antifiriz Kullanmayan Araçlardır.

Eğer Araç Uzun Yıllar Antifirizsiz Kullanılmışsa ve Soğutma Siteminde Çürümeler Başlamış ise Antifiriz Su Kaçaklarına Sebebiyet Verebilir.



BİLGİLENDİRME AMAÇLI 
 
  • Antifriz, motorun soğumasına yardımcı olur. Bu noktada “Antifriz harareti önler mi?” sorusunun aklınıza takılabileceğini biliyoruz. Evet; antifriz, motorun hararet yapmasını önleyerek motorun ömrünü uzatabilir.
 
  • Kış aylarında kullanılan antifriz, motor suyunun donma derecesini yükselterek donmasını önleme görevi üstlenir. Bu fayda da motorun zarar görmesini engelleyebilir.
 
  • Antifriz, radyatörü ve soğutma sistemini pas gibi yabancı ve zarar veren maddelerden koruyabilir. Bu da aracın ömrünü ve verimliliğini artırır. Yani antifrize sadece kış hava koşullarında değil, her dönemde ihtiyaç vardır. Fakat bu noktada, suya katılan antifriz miktarının mevsimlere göre değişiklik gösterebileceğini belirtmekte fayda var.
@H.İ.Ö teşekkürler. Su sistemindeki tahribatı şu an tam bilmiyorum. Daha risksiz olması için hangi renk ve kaç lt anitfreez kaç lt su eklemeliyim?
Tavsiyem Mavi Veya Yeşil Renk. Kırmızı Sakın Kullanma. Ben Belli Aralıklarla Motor Suyu Sisteminin Suyunu Komple Boşaltıp Su Doldururup Kısa Yolculuğa Çıkıyorum 2-3 Defa Sonrasında Sistemdeki Suyu Tekrardan Boşaltıp Antifiriz Ve Su Eklemesi Yapıyorum Çeşme Suyunun Zararlı Olduğunu Söylüyorlar Saf Su Kullanmak Gerekiyor. %50 Antifiriz Koyabilirsin Bence Daha Tecrübeli Kullanıcılarında Yorum Yapmasını Bekle Sabaha Yazarlar. 

Bu sorunun tartışmasız ilk cevabı araç üreticisinin önerilerine uymaktır. Ne olursa olsun ezbere hareket etmemek gerekir. Ayrıca soğutma sıvısı üreticileri genellikle %70 oranından daha fazla oranda soğutma sıvısı (antifriz) kullanılmasını tavsiye etmemektedirler. Antalya gibi sıcak iklime sahip bir şehirde %70 oranına kadar çıkılabilir ancak bu sefer de öz kütlenin artması nedeniyle sistemde zorlanmaya neden olur ve ayrıca ısı transferi özellikleri azalabilir. Bu doğrultuda hem otomobil hem de antifriz üreticisi tarafından aksi belirtilmedikçe güvenli bir değer olduğuna inandığımız %60 oranında antifriz kullanılması hem suyun daha geç donmasını hem de daha geç kaynamasını güvenli bir şekilde sağlayabilir. Diğer taraftan antifriz üreticilerinin büyük bir çoğunluğunun %50 su %50 antifriz oranının tavsiye ettiklerini belirtmeden geçmeyelim.
@H.İ.Ö teşekkürlerSmile
Herkese teşekkürler, dün araca mavi antifreez koyduk şuanlık bir sıkıntı görünmüyor...