Tofas Team

Tam Versiyon: Bir Tofaş Nasıl Toplanmalı ?
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2 3
Evet arkadaşlar başlıktan da gördüğünüz gibi soru gayet açık. Bir tofaş sizce nasıl toplanmalı kaportası hakeza. Podya, kılıc sacı, ön direk sacları vs. bunlar neye göre değişmeli? Şase çektirme nedir nasıl yapılmalı? Aracın tabanına, şaselerine zift atılır mı? Pütürden başka pas önleyici şeyler nelerdir?

Antipas, zehirli astar bunlar nerelere uygulanabilir?
aracın tabanına zift atılır şaşe kısmına birşey diyemem

antipas metal olan yerlere kullanılır mesela demir tampon

zehirli astar bildiğim kadarıyla boya katları arasında dalgalanma olmaması için diye duydum podya kılıc sacı kısaca aracın kaporta aksamında çürük çarık varsa değişmeli ama çok çürük yoksa parça konulabilir mesela altında

aracı neye göre toplayacaksın önemlisi bu klasik yapmak mı ? yoksa az toplarım gezerim demek mi yoksa modifiye mi orjinal parça düşüncen nedir bunlar önemli sorular

şaşe çektirme şaşesede kazadan dolayı veya başkan birşeyden dolayı sorun vardır çekilip düzelecek gibi ise yapılır ancak artık ustalarımız iş begendiği için şaşe değişimine giden çoktur.
Şimdi benim düşüncem şu aracı standart ayarlarına getirip yayları falan kesmeden orjinal yüksekliğinde gündelik olarak binmek istiyorum. Trim sesi falan da olsun istemem onun için Trim sesi vs. bunları engellemek için ne yapılabilirse yapacağım. Bu konuda neler yapılabilir mesela yalıtım malzemesi vs. titreşim önleyiciler... Podya kılıç sacı şasi çektirme bunları sormamdaki sebep şu aracı gönyeye alma diye bir tabir var orjinal ölçülerine almak yani. Araç 30 yaşında bir araç olduğu için yılların verdiği yorgunluk illaki kaçmıştır gönyesi diye düşünüyorum. Şasi koymak yetmiyor bildiğim kadarıyla önce ölçüp biçip orjinal ayarlarına getirip daha sonra kesilip değişmesi gerekiyorsa değiştiriliyor diye biliyorum. Yani bükük bir şasiyi değiştiğiniz zaman ölçüsü yerine gelmeyebilir. Birde bu konuda çektirme işlemini ne kadara yapıyorlar ortalama bir fiyat söyleyebilir misiniz piyasanın durumu nedir?
açıkca bir aracın toplamak suan kaba hesapla boyası ıvırı zıvırı içinde 10 bine gelir

trim sesini engellemek için en önemli yer şanzuman kısmı yapılır ancak arac düz motor olduğu için tamamen kesmen çok zor ne kadar uğraşsanda o sesi azaltırsın tamamen yok etmek zor aracın gönyesi kaçması için kaza yapması lazım ağır bir kaza ki gönye kaysın durduk yere gönyesi kaçmaz gibime geliyor

şaşe taban direkler bunlar tabiki ölçülüp kesilip konur çürük varsa

çektirme işlemi her usta yapmaz çoğu usta artık bizim tip araçlarla uğraşmıyor uğraşan bulursan yaptırma şansın yüksek

ama derssen komple aracım boyancak dediğim sekil ilden ile değişir ama kaba taslak 10 bin koy

http://www.tofasteam.com/konu-kaporta-boya-ses-yalitim-55714?highlight=yal%C4%B1t%C4%B1m yalıtım içinde bu konuya bakabilirsin
Teşekkür ederim. Vallahi araç eski olduğu için metal yorgunluğundan dolayı içe doğru çekme esneme yapar bence çevremdeki herkesde öyle söylüyor zaten. Fiyat sorarken çektirmenin fiyatını sormuştum ya komple toplatmanın değil. Yalıtım içinde sağolasın.
Bence toplanmamalı dicem ama forumdakiler beni döverler hihihi
Şaka bir yana iki sene önce olsa toplaması temizinden pahalıya geliyor derdim ama şuan piyasa malûm aynen
kılıç sacı, fil kulağı, kriko yerleri, maspiyel iç dış, şaseler, ön kapı bağlantı direkleri, ön cam direkleri çürüme durumuna göre değişir ki, genellikle bzm araçlarda %90 çürümüş olur. Podye çürüğüne Bn şahit olmadım.

Aracın tabanına dışarıdan pütür veya zift atılır. Yada her ikisi atılabilir. Pütür üzerine zift gibi.
Aracın tabanına içeriden Antipas sürülür. Üzerine kat kat pütür sürülür.
Zehirli astar kaynak yapılan yerler zımpara yapıldıktan sonra kaynak yerlerine sıkılır. Eklem yerlerine de sıkılırsa iyi olur.

Şase çektirme dediğin kaportacı aracı çapraz ölçer. Sol arka, ön sağ ölçer. Sağ arka, ön sol ölçer. Fark varsa çeker. Mümkün olduğunca farkı gidermeye çalışır. Mm rik 0 olmayabilir. Adam sonuçta metre ile ölçüyor, kumpasla değil. Smile

Kapılar üzerindeyken örneğin arka çamurluklar değişip kapı kordonlar hizalanir. Sonra ön direkler yapılır. Ön Kapılar ara sıra sökülür. Direkler bitince ön çamurluk kapı kardon hizalanir.
Sonra altına geçilir, maspiyel iş dış yapılır. Taban sacı kesilir. Yenisi alıştırılır.
Yeni parçalar zaman zaman eski parçalara kaynatılır. Bel vermesin, gönye kaçmasın diye. Değiştirdikce yeni parçalar yeni parçalara kaynak yapılır. Yani kısım kısım iskelet dizilir.
Tüm çürük parçalar kesilip hadi tüm yenileri diz yapılmaz. Yoksa arabanın şaftı kayar 😁
Önce çelik gibi bir sinir sistemin olmalı Big Grin . Paslı veya çürük parçaların orjinali ile değişmesi yararlı olur. Biz öyle yaptık. Aracın kazası belası yok çok şükür ama değişen parçalar oldu. Arka çamurluklar ve kapı sacları özellikle tofaşın en çok çürüyen parçaları. Eğer uzun süre binmeyi düşünüyorsan pas yapan veya çürümüş parçaları değiştirmen daha faydalı olur. Biz ay sacına kadar değiştirdik şu an kafamız rahat. En azından 10 sene falan götürür diye düşünüyorum. 
Direk değişimi ise, genelde megeslerin altından pas çıkmaya başlıyor. Sol ön direk sacını da değiştirttik, usta kestiğinde ise sadece ufak paslanmaların olduğunu gördük. Ama yine de değiştirttik. Geçen lifte kaldırdığımızda da herhangi bir şey olmadı. 
Bence çok çürük değilse toplanmalı bu arabalar.
Bol bol.ses  İzolasyon yapıp taban ve şaselerdeki çürükler varsa onarılıp çürümesini önleyecek malzemeler kullanılmalı
(12.03.2021, 12:09)ege3507pdr yazdı: [ -> ]Önce çelik gibi bir sinir sistemin olmalı Big Grin . Paslı veya çürük parçaların orjinali ile değişmesi yararlı olur. Biz öyle yaptık. Aracın kazası belası yok çok şükür ama değişen parçalar oldu. Arka çamurluklar ve kapı sacları özellikle tofaşın en çok çürüyen parçaları. Eğer uzun süre binmeyi düşünüyorsan pas yapan veya çürümüş parçaları değiştirmen daha faydalı olur. Biz ay sacına kadar değiştirdik şu an kafamız rahat. En azından 10 sene falan götürür diye düşünüyorum. 
Direk değişimi ise, genelde megeslerin altından pas çıkmaya başlıyor. Sol ön direk sacını da değiştirttik, usta kestiğinde ise sadece ufak paslanmaların olduğunu gördük. Ama yine de değiştirttik. Geçen lifte kaldırdığımızda da herhangi bir şey olmadı. 
Bence çok çürük değilse toplanmalı bu arabalar.

düzgün toplandıysa 20 seneye yakın gider

ki bende toplapttım ancak usta işini güzel yapmadı işini düzgün yapanı bulman lazım @ege3507pdr kardeşimin dediği gibi yapma planım var alt taban saçlarını sıfır yay vs sıfırlamayı düşünüyorum hatta bulabilirsem çamurluk ağzılarını kestirip sıfır taktırmayı dahi düşünüyorum ki bulamazsam sıfır çamurluk alıcam Big Grin
Teşekkür ederim yorumlarınız için.
Sayfalar: 1 2 3