Tofas Team

Tam Versiyon: Rektefiyeci mi Usta mı ?
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Selamünaleyküm Abilerim kardeşlerim Geçenlerde İVEDİK Sanayi de Eski Ustamla birlikte Motor topluyorduk İVEDİK Sanayisini Ankara'da olanlar bilir herneyse Rektefiyeci'den Motoru aldık Motor SLX motoruydu komple sıfırdan STD standart olarak toplanacaktı Rektefiyeci herşeyi değiştirmiş krank kol piston piston burcu yataklar eksantrik mili subaplar vs herşey sıfır civatasından pulun kadar (Fiyat sormayın Ben işe sonradan dahil oldum Eski Ustamı ziyaret ettiğim için) eski ustamla muhabbet ediyorduk şöyle bi konu geçti Ustamın zamanında "Eskiden Motoru motor ustası toplardı Krank milinden Pistonuna segmanına kadar Motor ustası topluyordu şimdiki yeni nesil ustalar daha segman ne nasıl takılır onu bile bilmiyor Rektefiyeci Toplayıp eline veriyor gerisini çırak bile yapar" dedi ve Aklıma soru takıldı Sizce Motoru Rektefiyeci mi toplamalı ? (Ben şahsen topladığım çoğu motoru Pistonları işte Krank mili takılı değilken topluyorduk yani hep öyle gördüm ama son zamanlarda artık göremiyorum)Yoksa sadece kendi işini yapıp yani Honlaması işte Rektefiye İşlemini yapıp Motor ustasına mı Devretmesi gerekiyor ? Kusura bakmayın Konuyu açacak en uygun yeri bu bölüm olarak uygun gördüm  düşün
Bizim buralarda rektefiyeci motorun toplanmasına karışmaz, işini yapar motor ustasına devreder. Benim motorumu şahsen ustam topladı, bence kapakçı kendi işini yapacak rektefiyeci kendi işini yapacak gerisi motor ustasının işi bence. Öyle her şeye atlayan adamdan korkarım ben Big Grin
Bence rektefiyeci daha iyidir bu konuda. Tork değerlerine dikkat eder, boşlukları toleransları daha iyi ayarlar. Tamam eskiden motor ustaları toplarmış ama eski arabaların motor teknolojisi çok hassas işçilik gerektirmiyordu. O yüzden motor ustaları kara düzen mantıkla içinden çıkabiliyordu. Günümüz teknolojisinde bu işin branş haline gelmesi ve bu branşta rektefiyeciye yönelmek daha iyidir benim fikrim.

Bunun yanında çoğu beceriksiz ve üçkağıtçı motor ustalarına (sözüm meclisten dışarı) güvenimizin sarsılması da bu düşünceme destektir.
@Sarnav tork anahtarı artık çoğu olmasada tamircilerin bir kısmında var olmasa bile al eline kantar Newton metreyi kilogram a çevir sık  hihihi hihihi
@Sarnav kardeşime tamamen katılıyorum. boşluk, tolerans, tork gibi.
bence piston, yataklar, krank rektefiyeci takmalı.
üst kapağı kapakçı toplayıp montaja hazır hale getirmeli.
Eksantrik dişlisi, krank kasnağı, volant felan motor ustası takmalı. :ok
rektefeci en azından krankı pistonları bloğa yerleştirmeli. bunları en iyi bilen kişi rekteficilerdir. ne kadar genişletti sekmandan ne kadar taşlamalı bunları rektefeci bilir ve o yapar. üst kapağı, motoru yerine koymayı tamirci yapmalı ( rektefecide yapsa sorun teşkil edeceğini sanmıyorum)
kardeşim yerien göre değişbilir birşey diyemem ama sanayide bizim burdakinde motorun sökülür rektefeciye gider taşlanması gerekeni yapar ayarlar motoru motor ustasına verir gerisi ona kalır der Smile
Benim usta nerdeyse 20 senelik motor ustası, adam daha tork anahtarını yeni aldı geçenlerde. Sorsan hangi arabanın kapağı hangi torkla sıkılır bilmez. Sayılar önemlidir aslında, sayılarla da rektefiyeci uğraşır. Usta yapboz yapar gibi birleştirir kara düzen.
(14.02.2021, 19:16)Sarnav yazdı: [ -> ]Benim usta nerdeyse 20 senelik motor ustası, adam daha tork anahtarını yeni aldı geçenlerde. Sorsan hangi arabanın kapağı hangi torkla sıkılır bilmez. Sayılar önemlidir aslında, sayılarla da rektefiyeci uğraşır. Usta yapboz yapar gibi birleştirir kara düzen.

Bu konuda haklısın usta konusunda seçici olmak lazım. Defalarca hararet görüp conta yakmış arabanın kapağını taşlamadan takmaya çalışan ustalar biliyorum ben. Bide işini çıraklara bırakan çıraklarının başında durmayan ustalar var. Mesela ben aracımı yaptırırken kesinlikle ve kesinlikle başında dururum. Bir gün conta değiştiriyoruz, kapak geldi, çırak yada kalfa artık her neyse çocuk aldı kapağı bide havalı tork tabancasını, direk atladım sen napıyon bi çekil bakıym ordan diye, git dedim tork anahtarı al gel torkla sık dedim müdahale ettim. İşini hakkıyla yapan adamlar sayıcı çok az malesef.