Tofas Team

Tam Versiyon: Uzun farlar yanmiyor
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2 3 4
Özür dilerim tam acıklayamamısım derdimi. Kısadan uzuna alınca kısalar sönüyor uzunlar yanmıyor. Kısadayken selektör atmıyor. Farlar kapalıyken yine selektör atmıyor. Röleden tık tık sesini duyabiliyorum. 
Normalde çalışan sistem dün bi arkadaşa akü takviyesinden sonra calışmamaya başladı. Acaba bi kısa devre fln olmuşmudur?
@uaeyupsultan Deneme amaçlı röleyi bir altındakiyle yer değiştirip dener misin
(08.07.2021, 15:53)Falcon417 yazdı: [ -> ]@uaeyupsultan Deneme amaçlı röleyi bir altındakiyle yer değiştirip dener misin

Sn Mustafa bey benim sorun ise tam tersi. Kolu çevirip kısa farı yakmak istediğimde kısa farlar yanmıyor. Ancak koldan uzun farlara aldığımda uzun farlar yanıyor. Selektör de yapıyor. Kısa farlar yanmadığında otomatik camlarda devre dışı kalıyor.

Ben sigorta kutusundaki rölelerin yerini değiştirdim, sigorta kontrolü yaptım. Kısa farlarım yandı, camlar çalıştı, ancak 2 dakika sonra yine arıza verdi. Sizce arıza ne olabilir? Kaput'ta far rölesi var demişsiniz. Sizden ricam yerini tarif edebilir misiniz?

Teşekkür ediyorum.

Ek olarak; Kolu çevirip parkları yakmak istediğimde parklar yanmıyor. Kısa farları açmak için kolu ikinci defa çevirdiğimde parklar yanıyor ancak kısa farlar yanmıyor.
@mesdogru Kaputta far rölesi sonradan takılan bişeydir ama senin aracında böyle bir sorun yok muhtemelen kol arızasıdır çevirmeli kolda böyle şeyler olabiliyor malesef mesut abi
(08.07.2021, 21:01)Falcon417 yazdı: [ -> ]@mesdogru Kaputta far rölesi sonradan takılan bişeydir ama senin aracında böyle bir sorun yok muhtemelen kol arızasıdır çevirmeli kolda böyle şeyler olabiliyor malesef mesut abi

Sn Mustafa bey çok teşekkür ediyorum. Paylaştığınız bağlantıdaki konuyu okudum. Zannediyorum ki, sizin de ifade ettiğiniz gibi kol arızası mevcut.

Kol markalarına bakıyorum. İnwells, SGR, Yasid gibi markalar var. SGR'nin motorlu cam mekanizmasını almıştım. Oldukça memnunum. Küçük bir fiyat farkı olsa da SGR almayı düşünüyorum.

Sn Mustafa bey, kısa far ile birlikte otomatik camlar da çalışmıyor. Camlar kısa far hattından mı besleniyor? Yoksa cam arıza başlı başına bir arıza mı? Ne ilginç ki, far çalıştığında camlar da çalışıyor, far arıza yaptığında camlar da çalışmıyor. Aracımda ki enerji besleme sistemini bilmediğim içim, bu konuda kararsız kaldım.
@mesdogru 
Kafa karıştıran kısımda tam olarak orası zaten mesut abi camları çalıştıran röle ile farların bir ortak noktasını düşündüm bulamadım uzunlarda yanmasa başka bişey düşünecektim uzunlar çalışıyormuş kol arızası bir tahmin ondan da emin değilim açıkcası sigorta kutusu ve kol beraber kontrol edilmeli.Eğer imkanın varsa sigorta kutusunu sök içini aç anormal bir durum var mı bak bence.Kol değişecekse sgr ya da inwells tercih edilebilir
(08.07.2021, 21:26)Falcon417 yazdı: [ -> ]@mesdogru 
Kafa karıştıran kısımda tam olarak orası zaten mesut abi camları çalıştıran röle ile farların bir ortak noktasını düşündüm bulamadım uzunlarda yanmasa başka bişey düşünecektim uzunlar çalışıyormuş kol arızası bir tahmin ondan da emin değilim açıkcası sigorta kutusu ve kol beraber kontrol edilmeli.Eğer imkanın varsa sigorta kutusunu sök içini aç anormal bir durum var mı bak bence.Kol değişecekse sgr ya da inwells tercih edilebilir
Sn Mustafa bey bir gelişmeyi paylaşmak istiyorum. Akşam, kısa farlar ve cam otomatikleri çalışmıyordu. Sigorta kutusundaki bütün sigortaları Multimetre ile muayene ettim. 10 amperlik bir sigorta sağlam göründüğü halde arızalı çıktı. Sigortayı değiştirdim. Ek olarak, şoför kapısındaki cam düğmesini söktüm, kabloları kontrol ettim ve yerine taktım.

Sigorta panelinin oradaki bütün röleleri çıkardım ve yer değişimi gerçekleştirdim. Maalesef bu işlemden sonra da ne kısa farlar, ne de otomatik camlar çalışmadı.

Sabah firmaya geçmek üzere aracıma bindim, farlar da camlar da çalışıyordu. Şu an hala gayet iyi bir şekilde çalışmakta. Emin olun şaşkınım. Şu an tamir/bakım noktasında ne yapacağımı bilemiyorum.
@mesdogru Mesut abi böyle yazınca da sigorta kutusu arızasına benziyor dediğim gibi kutuyu söküp içini açıp gözle kontrol edebilirsin.Birde kısalar yanmadığı zaman kısa far sigortalarının yuvalarında elektrik olup olmadığına bakarsan koldan koldan sigorta kutusuna elektrik gelip gelmediğine emin olursun bu da kolun sağlam olup olmadığını anlama imkanı sağlar
(09.07.2021, 19:38)Falcon417 yazdı: [ -> ]@mesdogru Mesut abi böyle yazınca da sigorta kutusu arızasına benziyor dediğim gibi kutuyu söküp içini açıp gözle kontrol edebilirsin.Birde kısalar yanmadığı zaman kısa far sigortalarının yuvalarında elektrik olup olmadığına bakarsan koldan koldan sigorta kutusuna elektrik gelip gelmediğine emin olursun bu da kolun sağlam olup olmadığını anlama imkanı sağlar

Sn Mustafa bey bir gelişmeyi paylaşmak istiyorum. Bugün sigorta kutusu ve kol muayenesi yaptım. Bu kontrol sırasında bir detay fark ettim. Kısa farları açınca farlarım yanmadı. Kolu biraz sarsınca kısa farlar yanmaya başladı. Farlar yanmaya başladıktan sonra kolu tekrar şiddetli bir şekilde sarstım, kısa farlar söndü.

Bu işlemi bir kaç defa tekrarladım. Sonuç aynı. Kolu sarsınca kısa farlar yanıyor. Tekrar sarsınca kısa farlar sönüyor. Burada anlayamadığım bir nokta var. Kısa far koldan kaynaklı yanmayınca cama elektrik gelmiyor. Kısa far kolu sarsıp yanmaya başlayınca camlar da çalışıyor.

Bu ilişki normal mi? Cam motorları, far besleme hattından mı beslenir? Şayet böyle ise, cam motorlarını far besleme hattından nasıl ayırabilirim. 

Bilgi noktasında yardımcı olabilirseniz sevinirim. Şimdiden teşekkür ediyorum.
@mesdogru Cam motorlarının rölesi var sigorta kutusunun üst tarafında müstakil şekilde onun tetikleme kablosu farla alakalı bir bölgeden geliyor olabilir.Bu cam rölesinde muhtemelen 86 bacağıdır röleyi çalıştıran deneme ama emin olamıyorum belli olmuyor tofaşın tesisatı kontağı açınca rölenin 85 veya 86 hangi bacağına artı geliyorsa o kabloya elektrik gelmediği için camlar çalışmaz.Bunu da halletmek için o kabloyu tespit edip başka bir yerden kontak elektiği verilmesi lazım
Sayfalar: 1 2 3 4