Tofas Team

Tam Versiyon: Gönünmeyen Noktaları Korumak İçin Mumlama
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Araçlarımız genellikle açık alanlarlarda durduğu için zamanla belli noktalarda paslanma kaçınılmaz oluyor. Gördüğümüz noktaları rötuşla geçiyoruz. Cila ve çeşitli ürünlerle bakım yapıyoruz. Peki göremediğimiz veya elimizin girmediği noktalar için nasıl bir yol izliyoruz? İşte bu konu için piyasadaki bazı otomobiilerde fabrikada uygulanan bir yöntemi paylaşmak istiyorum.

Mumlama uygulamasını araştırdığımızda öncelikle deniz yoluyla ithal edilen otomobillerin kaplandığı madde olarak sonuç alıyoruz. Nem ve su itici olduğu için aracın nakliye sırasında paslanmasını önlüyor. İşte biz, görünmeyen noktaları mumlayarak suyun rahatça kaymasını ve nemlenmeyi önleyerek çürümeyi geciktireceğiz. El girmediği için cila yapamazsınız.

Piyasada sprey şeklinde Würth, Henkel, Den Braven, MXS gibi firmaların ürünlerinden temin edebilirsiniz. Benim kullanacağım ürün Den Braven marka. Markasından çok ütpün üzerindeki Tectane yazısı dikkat çekiyor. 15 liraya aldım. Henkel ve Würth marla olanlar neredeyse iki katına yakın fiyata satılıyor. Tüpün üzerindeki fotoğraf da bize uygulama alanı hakkında fikirt veriyor. Çamurluk içöindeki tapayı çıkarıp içine sıkacağız.

[Resim: mumlama0.jpg]

Uygulanacak noktalar da araçların kronik paslanan noktaları. Yani kapı etekleri, şasi içleri. Maşpiyel de şasi içine bağlı olsa gerek. Sadece cam fitillerinin dipleri için bir formül bulamadım. Fotoğraflarla bu noktalara da bakalım. Soldan sağa açıklarsak öndeki çeki braketinin üzerinde şasi içine giden tapa, tabanda direğin hizsında tapa(aracın altı fabrikanın PVC türü kaplamasıdır), ön kulenin arkasındaki tapa, farın arkasında kalan tapa. Bunun dışında ön davlumbaz plastiğini sökünce köşede(maşpiyel yönüne doğru) ve arka çamurluk içinde öne doğru(maşpiyel tarafı, şişenin üzerindeki gibi) birer tapa bulunur.

[Resim: mumlama7.th.jpg][Resim: mumlama1.th.jpg][Resim: mumlama2.th.jpg][Resim: mumlama3.th.jpg]

Kapı içinde paslanma başlangıcı noktalar rötuşlanıp mumlanacak. Bu noktalara baktığımızda sağ arka kapı kolunun oradaki paslanma kelebek cam fitilinin bozulma ihtimalini(araç Kartal) akla getirebilir. Diğeri de kapı eteğinde olduğu için tıkalı tahliyelerden.

[Resim: mumlama14.th.jpg][Resim: mumlama15.th.jpg]

Kapının içinde biriken pislik temizlenmelidir. Ayrıca benzinle silinirse daha iyi sonuç alınır. Benim kapı içlerinden toz, kum, çakıl, paslı demir parçaları(camı tutan kızak çürüyerek parçalanmış) çıktı. Ayrıca sol ön kapı mekanizmasından akan yağlar da her tarafı kirletmiş. Kaba temizlik sonrası durum.

[Resim: mumlama10.th.jpg][Resim: mumlama4.th.jpg][Resim: mumlama6.th.jpg][Resim: mumlama8.th.jpg][Resim: mumlama9.th.jpg]

Herkes aracını iyi tanıyamıyor olabilir. Bu yüzden fotoğraflara ağırlık veriyorum. Araç yıkanırken veya yağış anında içeri sızan sular, tahliyelerden atılır. Bu tahliyeler tıkandığında su içeride birikir ve nemden kaynaklı çürümeler başlar. Kapı etekleri bu yüzden kronik paslanan bir bölgedir. Belli aralıklarla tahliyeleri kontrol etmenizi tavsiye ederim. Aşağıdaki fotoğraflarda tahliyeleri okla gösterdim. Kapı döşemesini sökmek şart değil. Tahta bir işi veya kürdanı içeri sokup karıştırsanız da olur.

[Resim: mumlama12.th.jpg][Resim: mumlama11.th.jpg][Resim: mumlama5.th.jpg][Resim: mumlama13.th.jpg]

Ayrıntılı temizlik ve rötuş sonrası mumlamaya geçeceğim.
faydaLı bi payLa$ım eLİne sağLık
Proje bittiğinde sonucu yazarım. Tahliyeyi temizlediğimi sandığım zaman sular damlalar gibi iniyordu ama şimdi küçük tuvalet gibi akıyor gürül gürül.Big Grin
teşekkürler yeni fotoları bekliyoruz
elina sağlık çok faydalı olmuş..
Cihangir kardeşim ellerine sağlık resimli çalışmalar çok daha iyi ve bilgi verici olluyor...Devamını bekliyoruz
Öncelikle teşekkürler. Uygulama noktaları hep gizli olduğu için fotoğraf lazımdı zaten. İnternette kaç haftadır araştırma yaptım. Hiç fotoğraf yok. Sadece fabrikada mumlanmış sıfır bir Lada Niva fotoğrafı bulabildim. Yani uygulamanın ayrıntısı bir ilk olacak.

Bugün yaptıklarıma bakarsak yol katettiğimi söyleyemem. Çünkü kapıların sacları çok girintili-çıkıntılı olduğu için temizliği vakit kaybettiriyor. Bagaj kapağı düz görünse de el girmeyen tarafları çok fazla. Bagaj kapağını temizledim. Kilidini ve karşılığını tamamen söküp gresini akıttım. Bagaj kapağındaki tozları süpürdüm. Yağlı tozları çıkaramadığım için uğraşmadım. Merak ettiğim mumu denedim.

Mumun rengi sarı olduğu için görünen noktalara uygulayamıyoruz. Sıktığımızda akıcı halde, iki dakika kadar sonra sertleşiyor. Kaba bir temizlikle kapağa ve kilit karşılığının altındaki saca uyguladım. Fotoğrafları da ilerleyen günlerde çekebilirim sanırım.

Projenin kapsamını tüpün içindeki mum belirleyecek. Eğer yazdığım yerlere uyguladıktan sonra epey artarsa bagaj halılarının altında kalan havuza, vs. uygulayabilirim. Hatta tamponlar, farlar derken dışını komple soymayı bile düşünüyorum.
pekı anlamadıgım cürüğü söküyor ve koruyor mu?
Yoksa olan olmus bundan sonra devamı gelmesın dıye bır koruma mı bu cihan?
Çürüğü yok etmez, sadece üzerini mumdan bir film kaplayıp çürüğün büyümesini önler diyelim. Konuda bahsettiğim paslı noktaları rötuşladıktan sonra mumlama yapacağım. Ufak paslanmalar varsa halledersiniz ama derin çürükler varsa tamir yapılamaz. Macun atsanız kabarır. Öyle bir durumda bolca sıkmak daha mantıklı.