Tofas Team

Tam Versiyon: Silindir kapak contası
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Arkadaşlar yeni üye oldum bilgi sahibi olmak için biraz uzun yazıyorum. Bulunduğum yerden soğuk bir yere taşındık. Orda ilk sabah arabamı çok zor çalıştırdım. Marşa ve gaza bayağı yuklenmem gerekti. Aynı şekilde gün içinde de zor çalıştı. Gazda ve benzinde farketmeksizin zor çalıştı. Yine sürekli çekişten düşmeler ara sıra vites düşürdüğümde istop etmeler yaşandı. Neyse götürdüm ustaya önce kömürlük değişti. Düzelmedi bu sefer LPG beyni 10 yıl dolmuş değişecek dediler değişti düzelmedi 300 km sonra gaz ayarı yaptırdım yine düzelmedi. Sonra su eksilttigini farkettim. Böyle yerde ıslaklık oluyordu. Götürdüm tapalarinda kaçırıyor dediler ne tapası bilmiyorum çok hakim değilim onu yaptırdım düzelmedi. Sorun olarak su eksiltme ve zor çalışma ve devirden düşme devam etti. En son bugün 3-4 motorcu gezdim conta yanık dediler. Radyatör kapağını açıp kaputun altından gaz verdiler su fışkırmamasi gerekiyormus bizimki dışarı fışkırdı öyle anladılar. En uygun 600 liraya conta termostat rektefiye taşlama subab ayarı yaptıran buldum kayış değişimi yağ ve bujilerin değişimi hariç ona teslim ettim arabayı. Akşam arayıp sorduğumda arka kapak contası patlamış dedi. Devirden düşmeyi de sorduğumda emme manifoldu hava yapıyormuş ondan dedi. Birden fazla sorum olacak
1-)Yağ değişimi kayış değişimi yeni yaptım bujilerinde de sorun yok denildiği için değişmedim. Yaptırmam gerekiyor muydu? Yaptırsam ekstra 200 lira maliyet artacakti.
2-)Burda bu konuları okurken yine conta yakan arkadaşlar antifiriz koyduktan sonra yandı demişler. Bende de soğuk yere gidiyorum diye antifiriz koydurdum ondan sonra yaşadım bu sorunları tesadüf de olabilir. Antifiriz yanlış mı koyuldu usta koymuştu benim antifirizi. Tesadüf mü bu yoksa bir arkadaş antifiriz koyunca delindi demişti conta tam bağlantı ne anlamadım tesadüf de olabilir.
3-) Bir usta bana bu contalarin ömrü 4-5 yıldır. Yanmasada eskir çürür dedi. Antifiriz koyarsan da çok gitse 6-7 yıl gider dedi. Daha önce 4 yıl önce conta değişmiştim ki  onda bayağı hararet falan da yapıyordu bu sefer hararet yapmadı hiç. Gerçekten ömrü o kadar mı?
Biraz uzun oldu araba 6 yıldır bende sürekli sanayiye gitmisimdir. Ustalara soruyorum çoğu zaman ama biraz da kendim bilgi sahibi olmak için foruma üye olayım dedim.
1.Yağı Değiştir Çünkü Su Karışmıştır O Yağa.Yeni Motoru Perişan Edersin. 20 50  Yağ Kullan.Bulundugun Yer SOğuk İse 10 40 Kullan Ama Biraz İnce Kaçıyor Oda.Eğer Kayışın Zamanı Geldiyse Yani 5 Yıl veya 70 Bin Kım Yol Yaptıysan Değiştirsen İyi Olur 2.Bir İşçilik Vermezsin Bir Daha.Bu Tarz Motor İşlerinde Hazır Herşey Sökülmüşken Kayış Vsyide Değiştirsen İyi Olur.
Aynı Şekilde Bujilerin 20.000 Km Olduysa Campıon Marka Buji Alıp Değiştirmen İyi Olur.Hiç Olmadı 85 Yaptır Buji Tırnak Aralıgını.

2.Araç Uzun Süre Antifirizsiz Binildiyse Kalorifer Peteğinden Motor İçindeki Soğutma Kanallarına Kadar Bir Çok Parça Paslanır.Şayet Sen Antifiriz Eklersen Ki Bununda Ölçüsü Var 3 4 Litre Antifiriz Alıp Eklemen Gerek Sistemi.Geri Kalan 3 4 Litrede Zaten Su Oluyor.Eğer Komple Antifiriz Koyduysa Oda Patlatmiş Olabilir.Normalde ORan Yarıda Yarıdır.Antifiriz Yaz Kış Kullanılmalı YOksa Böyle Kışa Girerken Kullanırsan Bİr Yeri Patlatır.Bu Bahsettıgın Motor Tapaları Gibi.Motorun Belirli Yerlerinde Vardır.Bildiğin Tıpa Gİbi Düşün Oradan Su Kanalı Geçiyor ve En Çok Antifiriz Orayı Patlatır.Contada Yanıktır Önceden Zorlanmiştir ve Antifiriz Onuda Halletmiştir.

3.Conta Ömrü O Kadar Kısa Olmaz Şayet Orjinal Conta İse Aracın Yağı ve Suyu İyi Oldukdan Sonra Rahat 10 15 Senesi Var.Yani Bana Bile O Kadar Dayandıysa Conta Size Haylı Haylı Dayanır.Trabzonda Çıkmadıgım Dağ Bayır Yok Araçla.Ben 12.Yılda Yaktım Contayı Ondan Önceki Sahibi Kaç Yıl Bindi veya Aracın Orjinal Motorumuydu Onuda Bilmiyorum.
Payen veya Lancia conta alırsan 10 seneden fazla gider
Ek Olarak Motor Soğukken Araca Yüklenme Çünkü Yağın Belirli Bir Sıcaklıga Çıkıp Tam Akışkan Hale Gelmesi Gerekiyor.Eğer Sen Soğuk Motoru Şıkıştrrırsan Isınmadan Parçaların Ömrünü Azaltırsın Çünkü Soğuk Motorda Yağ Pek Bir İşe Yaramiyor.Arabaya 2 Yıldır Gaz Ayarı Yaptırmıyorum.Şu An Gaz Tepkisi İyi Sayılır O Yüzdende İhtiyaç Duymuyorum.Birine Gidiyorsun Yok Efendim Fazla Açmış Diğerine Gidiyorsun Yok Az Açmiş Hepsi Ayrı Telden Çaliyor.Ayrıca Lpg Beyninin Ömrü 10 Yıl Değildir.Bakım Yaparsın Onu Anlarım Ama Durduk Yere Lpg Regulatörü Değişmez.Hayır Havalar Soğukken Zaten Lpgde Araç Çaliştirilmaz Gidip Benzine Yoğunlaşmaktansa Neden Lpg Regulatörünü Değiştirdiler Sana? Aracında Bir Sorun Varsa Şunu Değiştir Düzelir Bunu Değiştir Diye Her Kişiye İş Yaptırılmaz.Kardeşim Sorunum Neyden Olabilir Dersin O Sana 50 Tane Yer Sayar Ama Bırak Motoru Arabayı Sıfırlasan Her Yerini Yine Sorunun Devam Eder.Çünkü Bunlar Usta Değil.Bunlar İnsanda Değil.Her İşin Yolu Yordamı Var Böyle Yok Regulatörü Değiştir Yok Marş Motorunun Kömürünü Bilmem Neyini Bu Şekilde Kesinlikle Para Harcama Önermem Çünkü Çok Para Gider Cebinden Sorununda Çözülmez.Eğer Aracında Conta Yanıksa Bunun Bırçok Sebebi Olabilir Arabanda Sensör Arızası Vardır Contan Yanıktır Filtrelerin Tıkalıdır Yani Bunun Bir Çok Nedini Vardır.Tutupta Onu Değiştir Bunu Değiştir Yaparsan Astarını Geçer Çok Masraf Yaparsın.Bu Tarz Bir Hataya Düşmemeni Öneriririm.Son Olarak Radyatör Kapağı Araç 70 dereceden Fazla Isınmış İse Kesinlikle Açmanı Önermem Çünkü Sıcak Su Oksijen İle Buluşunca Bir Anda Kaynama Noktasına Ulaşir ve Sıcak Su Yüzüne Patlar Yanarsın.Sağlam Bir Araçta Radyatör Kapaği Açıkken Gaz Verirsen Eğer Soğutma Sisteminde Hava Varsa Kabarcık Çıkar Bu Gayet Doğal Birşey.Şayet Motor Suyunun Rengi Farklı İse veya Yağa Su Karıştırırsa veya veya Egzozdan Çok Buhar veya Duman Atıyorsa Aracın Motorunda Sorun Var Demektir.Sanayiide 10 Kişiden Belki 1 i Ustadır Bak Belki Diyorum.Çoğu Deneme Yanılma Yaparak Sorunları Çözmeye Çalişiyor Çoğuda Çözemiyor O Ayrı
Haklısın ustam. Bu işte sağlam bir usta bulacaksın ve onla çalışacaksın hep. Sürekli farklı ustaya gidersen fazladan masraf yapmış olursun. Böyle tecrübeleri de biraz kazık yiyerek öğreniyorsun. Umarım yarın hem su eksiltme hem devirden düşme zor çalışma sorunum düzelir. Peki antifiriz mevzusu için ne diyorsun gerekli mi conta ömrünü birkaç sene uzatıyor mu?
Antifiriz Olayı Dediğim Gibi Yaz Kış Devamlı Kullanmalısın.Sadece Su Koyarsan Zamanla Motor İçini Filan Paslatıyor ve Bir Yerden Kaçak Yaptırıyor Ama Conta Olur Ama Su Tapalarından Olur.Özellikle Kışın Antifirizssiz Kalırsa Lpg Regulatöründen Motor Hortumlarına KAdar Birçok Parçayı Patlatıp Zarar Verir.O Yüzden 20 30 Tlyi Acıyıp 300 500 Tl Masraf Açmaya Gerek Yok Bence.
Sn Tofaskartaal 

"Bulunduğum yerden soğuk bir yere taşındık. Orda ilk sabah arabamı çok zor çalıştırdım. Marşa ve gaza bayağı yuklenmem gerekti. Aynı şekilde gün içinde de zor çalıştı. Gazda ve benzinde farketmeksizin zor çalıştı. Yine sürekli çekişten düşmeler ara sıra vites düşürdüğümde istop etmeler yaşandı"

Triger seti değişiminden sonra bu yaşadığınız sorunları birebir ben de yaşamaya başladım. Hatta nerede ise aracım rampa çıkamaz olmuştu. Ustama gittim. Abdullah usta şikayetim bunlar değim. Aracıma avans ayarı yaptı k; avansında sorun olduğunu biiyordum. 

Sorun giderme protokolü, basitten karmaşık çözümlere skalası şeklindedir. Önce en basit çözümden başlanır. Çözüm olmaz ise detaylı muayene ile nokta atışı yapılır. Sizin sorunlarınız ile ikiz derecede benzer olan benim sorunum basit bir avans ayarı ile ortadan kalktı. Umarım siz de basit bir çözüm ile bu sorunlardan kurtulursunuz.
@mesdogru Senin Araç Kalburatörlü Değil Mi? Arkadaşınki Enjeksiyonlu Yani Avans Ayarı Yapamazsın Sente Ayarı Yaparsın Oda Eksantirik Yani Subapların Açılıp Kapanmasını Ayarlarsın.Senin Dediğin Avans Ayarı Sanırım.Enjeksiyonlularda Avansa Gerek Yok KRank Okuyucu Pistonlar Alt Ölü veya Üst Ölü Noktadamı Her Sn Ölçüp Ecuye Bilgi Verir Ona Göre Yakıt ve ateşlemeyi Ayarlar Araç
Sn DarkredBlue61 haklısınız. Bu ayrıntıyı ıskalamışım. İe çalışma mantığı hakkında bilgim yok. Ben genel olarak basit mekanızma ile çalışan araçları seviyorum. Arıza vukuunda sorun tespiti, tamir/bakımı elektronik araçlara nispeten daha kolay.Bu nedenle özellikle karbüratörlü araç aldım.
@mesdogru İkisininde Mantık Aynı Kalburatörlüde Krank Mili Yani Piston Aşağida Mı Yukarıda Mı Onun Bilgisini Disrtibitör Okuyup Ona Göre Ateşleme Yapıyor.Düz Mantık.Enjeksiyonluda İse Krank Miline Sensör Bağlı Piston Konumuna Göre Yakıt ve Ateşlemenin Şiddetini Ayarlıyor.Bahsettiğin Avans Ayarını Kaçırır veya Tutturamazlarsa Araç Gitmez Çünkü Ateşlemeyi Yanliş Zamanda Yapıyor Doğal Olarak Yakıtı Çiğ Atyor Filan Araç Fazla Yakıyor Hantal Oluyor.Eğer Tekrarlarsa Sorunun Avans Ayar Tabancası İle Ayar Yapanlar Var.Araçları Onlara Getirip O Şekilde Ayarlat El İle Avans Ayarı Yapanlarınkı Pek Sağlıklı Olmuyor.Avans Tabancası İle Ayarlanırsa Araba Mermi Gibi Oluyo Smile Oradaki Olay Krank Milinin Dönüşüne Göre Piston Yukarıda İken Bujileri Tam Zamanında Ateşletmek.Şayet Önce Ateşleme Yaparsa Buji Güç Kaybı Olur.Ha Birde Araçlar Devamlı Lpg ile Kullanıldıgı İçin İster İstemez Ufak Bir Ateşleme Kaybı veya Arızasında Direk Anlıyorsunuz Bunu Çünkü Lpg Yüksek Ateşleme İstiyor ve Ateşleme Yazıfladıgı Anda En İyi Anlamanın Yolu Lpgdir.Benzinde Çok Anlaşılmaz Çekiş Düşüklüğü.