Tofas Team

Tam Versiyon: Lastik alırken nelere dikkat etmeliyiz?
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Arkadaşlar merhaba, işim lastik olduğu için birikimlerimi burada paylaşmamın faydalı olacağını düşünmekteyim.
Yaklaşık 10 yıldır sektördeyim; Sektörün öncü bir kaç firmasında görev yaptım. Yaklaşık 6 aydır da Almanya merkezli bir firmada Satın alma ve Yurtiçi satışa bakmaktayım.

Öncelikle lastik alırken ihtiyacımızı ve bütçemizi ortaya koymalıyız. Düşülen en büyük yanlış bu noktada başlamaktadır. Uygun fiyatlı lastik alırken büyük beklentilere girmek.
Lastik Dünya üzerinde 3 grupta sınıflandırılır;
Premium sınıf
Orta sınıf
Ekonomik sınıf.

Bu gruplar aynı zamanda lastikten alabileceğiniz max. verimin göstergesidir.
Bütçeniz hangi gruba giriyorsa ona göre seçim yapmanız mantıklı olacaktır. Fakat aracınız premium sınıf bir araçsa ekonomik sınıf bir lastik takmak hüsran olacaktır.

Gelelim lastik teknik bilgilerine; ''Abi ben 50 yanak istiyorum'' diye gelen bir tüketicimiz var 50 de, ne 50? 50 tabanın yüzde 50 manasına gelir, yani tabanın yüzde 50 si kadar demektir. Taban büyürse bu ölçü büyü küçülürse düşer Smile
Detaylar aşağıda;


[Resim: lastik-ebati-okuma2.jpg]


Bir lastiğin ömrü uzmanlarca tavsiye edilen 40000-45000 km kadardır, geçmemenizi tavsiye ederim. Bir lastiğin uygun koşullarda depolanmak kaydı ile ömrü 10 yıldır. Araca takıldıktan sonra ise benim tavsiyem 5yıl/45000 kmdir. (Hangisi önce dolarsa)
Tarih konusuna çok takılmayın süt değil bu bozulmaz. Benden size bir tavsiye alırken özellikle eski tarihli isteyin eski tarihliden kastım 2016-2017 zaten daha eskisini bulmanız güç. Böylelikle lastiği daha ucuza alabilirsiniz.
Yaz aylarında kesinlikle kış lastiği kullanmayın, yazın mutlaka yaz lastiği kullanın (Bölgeye göre). Karıştırılan en büyük olay kış lastiğine kar lastiği denmesi ve sadece kar için üretilmiş gibi görülmesi bu çok büyük yanlıştır. Kış lastiklerin soğuk asfalt, soğuk hava, soğuk ıslak yol kol koşulları vb. bir çok şart ön görülerek üretilmektedir, soğuk iklimde yaşıyorsanız Ekim ayı itibari ile kış lastiğine geçiş yapmanızı tavsiye ederim.
Yaz lastiği içinde tam tersi koşullar düşünülerek üretim yapılmaktadır.
Son yıllarda popüler olmaya başlayan 4 mevsim lastikleri de tavsiye ederim. Yine onuda seçerken yaşadığınız iklimi gözetmek önemli, Michelin Crossclimate 4 mevsimdir, Michelin de belirttiği gibi aslınsa yazlık bir lastiktir fakat kışında kullanılabilen bir lastiktir, Nokian Wheatherproff ise kışlık bir lastiktir yazında kullanılabilir. İkliminize hangi mevsim daha ağır geçiyorsa onu tercih etmek mantıklı olacaktır.

Ayrıca her lastik değişiminde sibob değişmi yapınız, kauçuk siboblar lastikçilerde genelde Çin malıdır, kalitesizdir, ben tavsiye etmem, internet'ten veya başka yerlerden kaliteli olanları temin edip takmanızı tavsiye ederim.

Lastiğin patlaması, yarılması, balon yapması tamamen kullanıcı hatasıdır, fabrikalar dünya üzerinde sadece fabrikasyon hatalara garanti verir,  o yüzden bulunduğunuz bölgenin yol kalitesine göre sert yada yumuşak lastik seçin.

Lastiklerinizi Markasız parlatıcı süt, ph değeri yüksek testleri yapılmamış parlatıcılar, Arap sabunu, Pril, Fairy, Cif, Domestos gibi malzemelerle silmeyin parlatmayın, lastiğin kauçuk yapısındaki bileşenlere zarar verir ve çatlamalara sebep verir, hatta tel kırmaya kadar gider lastiğiniz çöp olur. Çok kez başıma geldi bu lastik hemen çatlıyor demenden  kendinizi sorgulamanız gereklidir.

Lastik basınçlarını sık sık kontrol edin düşük basınç ve yüksek basınç lastiğinizin ömrünü kısaltır.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar, bilgi kapasitem doğrultusunda aklınıza takına her soruyu yanıtlamak isterim Smile
Yazin kislik lastik takarsam ne gibi zararlari olur para yok mecbur kislik takiyorum.
Kışlık lastik kauçuk içeriği olarak soğuk iklime göre yapılandırılmıştır, sıcakta yol tutuşun azalır, fren mesafen artar, yakıtın artar, ses yapar ve en önemlisi lastiğin ömrü 4/3 oranında azalır, belli bir zaman sonra oyuk oyuk parçalanmalar başlar.
kış lastiği +7 derece ve altında işe yarar ayrıca yağmurlu çamurlu karlı havalarda daha iyi yol tutuş sağlar fren mesafesini kısaltır
kış lastiğini

yazın kullanmak ise intihardır çünkü fren mesafesi 20 metrelere kadar uzayabilmektedir ayrıca lastik çok yumuşak olduğundan inanılmaz derecede çabuk aşınacaktır 2. sezon kullanılmayacak duruma gelebilir 

yaz lastiğini

kışın kullanmakta fren mesafesini aynı şekilde uzatır lastiğin yapısı sert olduğundan aşınma daha yavaş gerçekleşse de yol tutuş zayıflar yağmurlu havada viraja girerken arkadan kayma yaşayabilirsiniz 


bu tip lastikler genelde +7 derece ve üstü için üretilmiştir yağmurda hızınızı düşürün çok hızlı gitmeyin
Kullanıcı hatasına bir örnek vermek istiyorum hızlı gidiyorlar yolda bir çukur v.s görüyorlar ayak frende lastiği kilitleyip dalıyorlar burada lastiğinde alt takımında suçu yok Smile
@Falcon417 kesinlikle katılıyorum Smile
Bizimkinin arka yazlık önler kışlık frene basınca direksiyonu çevirince ötüyor hış oldu lastik dilik dilik çatladı hep kışa gelince atarım artık bunları kışın işede yaramaz son sezonu artık birde havası çabuk iniyor lastikçiler normal dedi düşün güneşi görünce iner dedi kış lastiği
Konuyu hortlatalım, yavaş yavaş sonbahara giriyoruz, lastik değişimleri başlar, burdan bilgi alışverişinde bulunuruz Smile
Kış lastiği alacaksanız, resimdeki 2 işaretinde olduğu kış lastiklerini almalısınız. Ayrıca bu benim kendi düşüncem;
taban şekli V şeklinde değilde 2. Resimdeki gibi olmasını tercih ederim. 
[Resim: images-1-3.jpg]

[Resim: images-1-4.jpg]

Yaz lastiği ise direk marka model veriyorum  Big Grin Lassa greenways serisi 👌