Tofas Team

Tam Versiyon: EK-1 belgesi kalktı
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Evet arkadaşlar bugün yayınlanan habere göre artık ek-1 belgesi emniyet tarafından kaldırılmış.Aracının fiziki görünümünde bir değişiklik yapmak isteyenlerin zorunlu olarak tanıştığı Ek-1 Formu bu tebliğ ile ortadan kaldırıldı. Oysa bu form trafik müşavirleri açısından oldukça önemli bir gelir kalemiydi.
Araç üzerine logo işlenmesi-sökülmesi, renk değişikliği, şasi–motor numarası tespiti, servis araçlarına kuşak takılması-sökülmesi, takograf, taksimetre takılması, normal aracın taksiye, taksinin normal araca dönme işlemleri ya da herhangi bir sebeple ruhsatın değiştirilme işlemi hep bu form aracılığıyla yapılırdı.

Müşavirler hem formun kendisi için hem bu formu doldurmanın karşılığında sizden bir aracılık hizmet bedeli tahsil ederdi.
Siz de doldurulan bu formu alır, araç muayene istasyonunun kapısını çalardınız. Onlar da bu formda yazılanlarla aracınızı karşılaştırır, eğer her şey tamamsa formunuzu onaylardı. Sonra bu formla tescil dairesine gidip ruhsatınızı değiştirirdiniz.

Peki, sizce yılda kaç araç için yukarıda saydığım işlemlere yönelik Ek-1 Formu dolduruluyordu?

İşte cevabı: Yaklaşık 3 milyon araç. Peki, bu kadar araç için müşavirlik pazarında dönen tutar ne kadardı? Onun da cevabı: Yaklaşık 100 milyon TL.
İşte Emniyet Genel Müdürlüğü’nün tarihe gömdüğü Ek-1 Formu trafik müşavirlerinin yılda yaklaşık 100 milyon TL’lik bir pazarı kaybetmesine neden oldu.
Peki, bundan sonra yukarıda saydığımız ruhsat işlemleri nasıl yapılacak?

Aracının fiziki koşullarında değişikliğe gidenler ya da herhangi bir sebeple ruhsatını yenilemesi gerekenler araç muayene istasyonlarına gidecek. Muayene istasyonlarındaki görevliler elektronik ortamda değişiklik nedenini trafik tescil dairesine bildirecek. Vatandaş yine tescil dairesine giderek ruhsat işlemini sonlandıracak.

İşin ilginç tarafı, araç muayene istasyonları bu işlem için vatandaştan herhangi bir bedel almayacak. Yani trafik müşavirlerine form doldurdukları için ödenen yıllık yaklaşık 100 milyon TL’lik bedel vatandaşın cebinde kalacak
İyi mi olacak kötü mü , git gel mi yapıcaz yakında belli olur herşey.hayırlı olsun.
Sadece Ek-1i eline almayacaksın yani 10tl vermiceksin ama paşa paşa yeni ruhsata 135tl bayılacaksın sadece aradaki bürokrasiyi kaldırmışlar
plaka değişimi(yeni plaka almak)içinde Ek-1 alınmıcak mı? Smile)
Gökhan artık ek1 belgesi diye bişey kalmadı.Mustafa aynen senin dediğin gibi bürokrasi kalktı ve muamelecileri de kaldırıyorlar yavaş yavaş.
Benim de muayene yapmaya yer kalmadı ek1 çıkması gerekiyordu temmuz a Smile bakalım nasıl olacak