Tofas Team

Tam Versiyon: Debriyaj pedalı pimi çıkıpta yolda kalırsanız...
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Merhabalar;
Hikaye biraz uzun, özetle debriyaj pedalı pimi uzun yolda kaynağı iyi yapılmadığından yerinden çıktı, daha önce başıma gelmediğinden, nettede ayrıntılı bilgi bulmadığımdan biraz da deneme yanılma yoluyla çözüm üretmeye çalıştım.
Başkasının da başına gelirse belki yardımcı olur diyerek yaşadıklarımı paylaşmak istedim.  

İstanbuldayken son günlerde geri vitese takmaya çalışırken debriyaj tam ayırmamaya başlamıştı.
Herhalde balata bitiyor diye düşünmüştüm.

İstanbul dönüşü Eskihisar'da feribota inen yokuşta debriyaj pedalı birden boşa çıktı.
Arabayı emniyet şeridi yanındaki v şeklindeki yağmur kanalına indirdim.

Debriyaj pedalına baktığımda debriyaj telinin yerinden çıktığını, takıldığı pimin aşınıp eğildiğini, sonradan telin üzerine takılması gerektiğini öğrendiğimi klipsinde üst pime takılı olduğunu gördüm.

[Resim: 1.jpg]

İçinin daireselliği bozulmuş debriyaj telini penseyle, tornavidayla  çekmeye çalıştım, çekemeyince herhalde balata yapıştı, ya da şemsiye kırıldı gibi düşündüm. (Gücümün yetmeyeceği sonradan aklıma geldi.)

Akşam yedi sekiz arası, yakınlarda tamircide olmadığından, çekici işine girmeden, nöbetçi tamirci çağırmadan teli yerine takıp denemek istedim.

Debriyaj pedalını söküp, dışarda pinin eğikliğini düzelteyim dedim, zorlanarak söktüm, deliği tornavida ve çekiçle biraz genişletip bir vidayı kaput kilidinin somunuyla pin yerine taktım. Pedalları yerine taktım.

[Resim: 2.jpg]

Teli ayar vidalarını sıfırladığım halde, oturtamadığımdan şanzıman tarafından sökmeyi düşündüm.

Kriko yüklü bagajın altında olduğundan, vitese alıp marşı zorlayarak, taşın üzerine yürütüp yükselttim.

Alttan telin şanzıman bağlantısını söktüm.

Daha önce deriyaj telini söküp takmadığımdan, ve nette montaj fotoğrafı bulamadığımdan,
yoldan geçen tırların - kamyonların gürültüsü ve o sıralar yaşadığım stresin sağlıklı düşünmeyi engellediğinden sanırım,
üstteki pinin üzerinde gereksizce takılı duran klipsten telin kılıfını geçirmeye çalıştım.
Daha sonra mantıksız olduğunu görüp vazgeçtim.

Belkide üst pine direk teli takıp sorunu daha kolay çözebilecektim, klipsin oraya gereksizce takılmış olması, deneyimsizlik ve nette montaj fotografı bulamamak işi zorlaştırdı.

Pedalları takıp, vidaya debriyaj telini taktım, sonra şanzıman bağlantısını yaptım.  

Hava da karardığından, dörtlüler sürekli açık olduğundan, ve marşla arabayı hareket ettirdiğimden aküyü zayıflatmışız. Marş basmadı. Aracı yan kanaldan iterek yola çıkardık.

Yokuşta olduğumuzdan vurdurarak çalıştırabildik.

Söküp takma, araştırma, deneme yanılma derken yaklaşık üç saat harcamışız.
 
Feribota korka korka bindik. On dakikada bir aküyü kontrol etmek, doldurmak için yüksek devirde çalıştırdık.

Gece vakti, debriyaj tam ayırmadığından bir benzinlikte, forumdan bakıp üstteki somunları gerdirdim. Değişiklik olmayınca balata bitti diye düşünmüştüm.

Ama yanlış yaptığımı, başka bir arkadaşın bu bilgiyi düzettiğini, gevşetmek gerektiğini öğrendim. Adını hatılayamadığım için kusura bakmasın, bu arkadaşa teşekkürler.

[Resim: 4.jpg]

Bu arada ertesi gün, pedalın yenisini bulamadığımdan, tornacıydı, pindi hem vakit kaybı hem para kaybı olacağından bir vidayı spiralle kesip, yerini matkapla açıp kaynattırdım.

[Resim: 5.jpg]

Ve daireselliği bozulmuş teli değiştirdim. Ancak telin ayar somunları eskisi gibi metal çıkmadı. Bana güven vermedi, ancak arabasız parça satan yere gidip değiştirmekte zor geldiğinden taktım.

[Resim: 6.jpg]

Sütten ağzı yanan hesabı, debriyaj telini, kaynattığım vidaya, daha önceki montajda kullanılmamış pul, gres ve klips yerine teflon somun ile taktım.
[Resim: 7.jpg]

Bu arada Eskihisar'da uğraşırken sonradan tersanede kaynakçı oduğunu ve Giresunlu olduğunu öğrendiğim bir arkadaş durdu, yardımcı olmaya çalıştı, hatta 'Evim Gebze'de evde kaynak makinası var, yakın olsaydım ben kaynak yapıverirdim'dedi. Feribottan çıkanları alması gerektiğini söyleyerek ayrıldı, hatta 'Vida somun denk gelirse dönerken bırakırım' diyerek ayrıldı. Biraz ilerde duran aracının Kartal olduğunu sonradan gördüm.

Ne de olsa kuş kardeşliği...

Bir de bisikletli bir arkadaş yardıma ihtiyacım olup olmadığını sordu.

Neyseki şanslıymışız, otoyolda, sıkışık trafikte, köprüde, tünelde de kalabilirdik, usturuplu yerde kaldık, ve anahtar takımları yanımızdaydı da geçte olsa çözüm üretip yolumuza devam edebildik...
vay arkadaş Smile geçmiş olsun Smile gülüyorum ama halinize değil çözüm üretişinize Smile tebrikler :ok
bizeferde benim başıma yalova dönüşü gaz pedalı boşalmıştı motor rölantide çlalışıyor ama arabayı göüremiyorum kaputu bi açtım gaz telinin ucunda beyaz bi plastik var 5 lira o parça kırılmış o parçayıorda bulma imkanım zaten yoktu inanmayacaksınız ama oparcayı tele iple bağlayım öyle eve kadar geldim ve parçayı alıp değiştirdim
debriyaj teli koptuğu zaman yada debriyaj devre dışı kaldığı zaman araç yolda kalmaz aslında aracı vitese takıp çalıştıracaksınız yavaş yavaş gideceksiniz biraz hızlandığın zaman ayağını gazdan çekip vitesi 2 ye kolayca yükseltebilirsin ama küçültemezsin 2.vites 35 40 km hız ile gideceksin bi sıkıntı çıkarsa boşa atıp stop edeceksin kalkışta tekrar 1 de marş basıp yürüyeceksin sanayiiye kadar gider  Big Grin
Geçmiş olsun bu debriyaj halatından uzun zamandır var bende sorun yaşatmadı hiç şükürler olsun
(29.03.2019, 11:10)erensipahi yazdı: [ -> ]debriyaj teli koptuğu zaman yada debriyaj devre dışı kaldığı zaman araç yolda kalmaz aslında aracı vitese takıp çalıştıracaksınız yavaş yavaş gideceksiniz biraz hızlandığın zaman ayağını gazdan çekip vitesi 2 ye kolayca yükseltebilirsin ama küçültemezsin 2.vites 35 40 km hız ile gideceksin bi sıkıntı çıkarsa boşa atıp stop edeceksin kalkışta tekrar 1 de marş basıp yürüyeceksin sanayiiye kadar gider  Big Grin

Tavsiyene teşekkürler. Dediğin Isparta gibi, düz ayak, sanayinin yerini bildiğin yerlerde ve gündüz, macera yaşamak istiyorsan denenebilir.
Ancak, araç giderken aniden frene basmak gerekirse motor stop eder, westinhous devre dışı kalır, fren şişer, ve durması hele yokuştaysan imkansız hale gelir.
Kaldığım yeri belirtmiştim, google haritalardan bakabilirsin. Büyük şehirlerde, trafikte debriyaj olmadan gezmek risklidir.  Anlattığım gibi, hava karardıysa, yakında sanayi olsa bile açık parçacı bulmak zordur.
Geçmiş olsun sabır ve azim paylaşım için teşekkür ettim.
Ey gidi eski günler aynı yolda benim taunusda direksiyon mafsalı kutudan ayrılmıştı
Arabayi yeni aldigimin ilk haftasi debriyaj teli kopmustu benimde acemilik oldugu icin izmite kadar kayinci o sekilde goturmustu mecburen