Tofas Team

Tam Versiyon: Ateşleme bobinine düşük gerilim gelmesi...
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Merhaba; Tempra motorlu Kartalın elektronik ateşlemeli sistemi arızalandı.
Yolda kalınca ilk aklıma modül geldi, değiştirdim, uğraırken akü bitti, çalıştıramayınca da ustaya gittim.
Usta lambalı konntrol kalmiyle bobine düşük gerilim geldiğini söyledi. Ve bobin ucuna aküden enerji vermek için bir kablo bağladı.
Ateşleme yapmazsa öyle idare ediyorum.
Sonradan avometre ile ölçtüğümde  akü 12 küsur volt iken bobin irişinde  9 küsur volt gördüm.

Sigorta kutusunu söktüm, kontak anahtarı bağlantılarını söktüm tinerle fırçayla temizledim, sonuç değişmedi. Artı eksiyi çıkartıp akü başlarındaki kablo ile kontak beslemesi arasında direnç ölçtüğümde çok küçük direnç görüyorum, yani iletim sorunu yok gibi duruyor.  

Bu durumun benzerini daha önce yaşamış olan, bobine gelen gerilimin nereden geldiğini bilen yada elinde elektronik ateşleme sistemi şeması olan arkadaş varsa yardımcı olabilir mi? 

Şimdiden teşekkürler.
Bobinin elektriği kutudan gelmiyor direkt kontaktan geliyor diye biliyorum tesisattaki kabloyu takip ettin mi ?
direksiyonun altında ki soketler oksitleme yapmış olabilir wd 40 sıkmayı dene 

bobinin soketini de aynı şekilde bir kontrol et 

bobine gelen kablo ömrünü yitirmiş veya bir temazsıslık var gibi  

sigorta kutusunun artı sı ile kaporta arasındaki gerilimi bir ölç aküden bobine kadar sırayla bak kısaca 

lpg açma kapama anahtarını bobine gelen artıdan enerji alıp besliyorlar o birleşim yerini bir kontrol et belki gevsemiştir direk koparıp baglamışlarsa 

aklıma gelenler bunlar Smile
Cevaplarınıza teşekkürler.
Majesteleri Kontağın altına gelen kalın kablo gerilimi akü geriliminde. Gerilim düşümü göremedim. Ama yüke binince yeterli akım sağlamıyor olabilir.

Doğuş aral  WD 40 yağlı olduğundan ve pas görünmediğinden elektrik aksamını temizlikte sellülozik tiner kullanıyorum. Bobinin soketi takılı değilkende gerilim düşük. Lpg anahtarı gerilimi normal. Bobine gelen kablo sizin dediğiniz gibi sorunlu olabilir.

Falcon417 Akü başlarını söküp, bobin besleme kablosu ile sigorta kutusunu araştırdığımda servis çıkışından portakal renkli kablo bobinle irtibatlı görünüyor.  Sanki kontaktan service yazılı sigortaya geliyor, oradan dağılıyor gibi.
Şema olsa daha sağlıklı olacak sanırım. Ama ne forumda ne internette böyle bir şemaya denk gelmedim.

Gerilim yine düşük, ancak bugün bir sorun yaşamadım. Herhalde orayı burayı tinerle temizlerken temassızlık azaldı sanırım.
Önerilerinize tekrar teşekkürler.
Service sigortası attığı zaman yol almaya devam ediyoruz ama ben bobin kabloları direkt olarak kontaktan ulaşıyor diye düşünüyorum
(03.08.2018, 00:45)Falcon417 yazdı: [ -> ]Service sigortası attığı zaman yol almaya devam ediyoruz ama ben bobin kabloları direkt olarak kontaktan ulaşıyor diye düşünüyorum

Services sigortasını daha yüksek wat taksak sıkıntı olur mu Mustafa ?
Wat ne yahu ? amper olacaktı o Smile tavsiye etmem orjinal değerini takmalı
(03.08.2018, 02:17)Falcon417 yazdı: [ -> ]Wat ne yahu ? amper olacaktı o Smile tavsiye etmem orjinal değerini takmalı

Wat dediğim anla gari işte üzerindeki sayı Big Grin Big Grin
(03.08.2018, 02:18)yigitasker yazdı: [ -> ]
(03.08.2018, 02:17)Falcon417 yazdı: [ -> ]Wat ne yahu ? amper olacaktı o Smile tavsiye etmem orjinal değerini takmalı

Wat dediğim anla gari işte üzerindeki sayı Big Grin Big Grin 

fark etmez örnegin 5 amperlik sigorta taktıgında sistemde kısa devre oldugunda akım çogalıcagından 5 amper olunca sigorta atar sistemi korur
20 amper takıncada 20 amper olunca atar onun için orj olandan şaşmamak lağzım çünkü  her elk parcası kablosu vs.. bunlar göz önunde bulundurularak sigorta amperi ayarlanır  Smile 


mustafanın dediği gibi service sigortası ile bobinin bir alakası olduğunu sanmıyorum bi keresinde ben denemiştim sigortayı cıkardığım halde araba mars alıyordu
Sigorta kutusunu ve soketleri sellülozik tinerle temizledikten bobine enerji kesikliği sorunu düzelmişti.
Ama bu seferde göstergelerin enerjisi özellikle sarsıntıda kesilmeye başladı. Sigorta kutusuna veya rölelerin birine dokununca düzeliyordu. 
Dün tekrar söküp bağlantıları kontrol ettim. Taktım, bu sefer yine bobine enerji gitmemeye başladı.
Sigorta kutusunu bir kaç yıl önce değiştirmiştim.
Bobine zaman zaman enerji gitmemesinin sigorta kutusu soketlerinden veya sokete giren kablolarda içeriden kopukluk olmasından kaynaklandığını düşünüyorum.
Ben de kontak çıkışından, gaz anahtarına enerji alınan kablodan yeni bir kablo çektim.
Tesisatın şemasını bilmediğimden kabloyu direk bağlamadım. Kablonun başına bir sigorta koydum, ateşlemede sorun olursa içeriden sigortayı takıp sorunu gidermeyi düşünüyorum.
Sigorta kutusunu bir kaç yıl önce değiştirmiştim.
Bobine zaman zaman enerji gitmemesinin sigorta kutusu soketlerinden veya sokete giren veya bobine giden kablolarda içeriden kopukluk olmasından kaynaklandığını düşünüyorum.
Bu arada motor hararet yapmadan sabahları pır pır çalışmaya başladı, contanın kaçırdığını düşünüp kapağı açığımızda, buna neden olarak motor bloğunda çatlağın sebep olduğunu gördük. Bununla ilgili yaşadıklarımı da başka bir başlıkta anlatmayı düşünüyorum.