Tofas Team

Tam Versiyon: El Yapımı Taksi Şahin Tanıtım
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2
Korkut Varol 51 yaşında bir makine mühendisi ve hobi olarak model otomobiller yapıyor. Aşağıda gördüğünüz de, yapımı tam altı ayda tamamlanan bir Şahin taksi modeli. Korkut Bey’in yeteneği ve ince işçiliği gerçekten etkileyici. Modelin yapılışı ve kullanılan malzemeler de oldukça şaşırtıcı Smile
Yurdumuzda çok yaygın olarak kullanılan Tofaş-Şahin Taksi modeli.
Bu model 1/20 oranında, Murat-131 motorlu olan tipin modelidir. Tekerlekler ve direksiyon simidi haricinde tüm parçaları (427 parça) tamamen el yapımıdır. Kullanılan ana malzeme 0,25 mm tenekedir (çay kutularından). Modelin yapımı Eylül 1995-Şubat 1996 arasında 6 ay sürmüştür.

Taksinin genel görünümü. Gövde 0,25 mm kalınlıkta teneke levhalardan yapılmadır. Ön panjur ve farların imalatında şeffaf kaset kapağı kullanılmış, panjur ve far çizgileri malzemeye kazınarak oluşturulmuştur.
Tamponlar balsa bloklardan şekillendirilmiş, plakalar bilgisayarda hazırlanarak basılmıştır.

Ön ve arka camlar için yine şeffaf kaset kapağı kullanılmış, tenekeden yapılan erkek ve dişi kalıpların arasında sıkıştırılarak kaynar suda şekillendirilmiştir.

[Resim: taxi02.jpg]
Motor kaputunun altına bakış... Kaput iç ve dış olarak 2 katmandan oluşmakta, dış panelin kenarları iç panelin üstüne binmektedir.
Menteşelerde topluiğneden kesilme miller olup, menteşeler gövdeye japon yapıştırıcı ile bağlanmış ve cıvata başları boya ile yapılmıştır.

Akü şasi kablosu çıplak tellerden örmedir. Cam silecekleri teneke ve bakır teller lehimlenerek oluşturulmuştur.

[Resim: taxi07.jpg]
Motor bloğu, hava filtresi ve fren servosu balsa bloktan; genleşme kabı, distribütör, radyatör, hortumlar ve fren merkezi plastikten; soğutma pervanesi ve kaidesi kartondan yapılmıştır.
Alttaki fotoğraflarda yapım sırasında motor bölümünü görebilirsiniz.

[Resim: taxi06.jpg]
[Resim: t-motor3.jpg]
Motor bölümünün üstten görünüşü.. Amortisör başlıkları, çıtçıtlar deforme edilerek yapılmıştır.
[Resim: taxi05.jpg]
Göstergeler bilgisayarda çizilip kağıda basılarak yapılmıştır. Direksiyona ahşap tonu kahverengi cam boyası ile verilmiştir.
[Resim: taxi12.jpg]
Sağdan görünüş.. Koltuğun sırtında kumaştan cep ve içinde bilgisayarda basılma gazete bulunmaktadır.
[Resim: taxi03.jpg]
Arka camda çok da yadırganmayacak bir ibare: SARIBELA! Bu yazı ile kapı ve tavanlardaki yazılar, bilgisayarda hazırlanıp reklamcıda folyo kesim yaptırılmıştır. Aslında camlarda da koyu film olmalıydı ama iç taraf görünebilsin diye yapılmamıştır.
[Resim: taxi04.jpg]
Alt görünüş.. Tipik bir taksici uygulaması, arka barada fosforlu şerit. Ön tarafta bir, arka tarafta iki adet somun, modeli şeffaf pleksiglas tabana tespit için kullanılan elemanların somunlarıdır. Egzoz borusu piriç çubuktan, susturucular ise balsa ağacından şekillendirilmiştir.
[Resim: t8.jpg]
Direksiyon ve süspansiyonlar çalışır durumdadır. Yay olarak tükenmez kalem yayları, mafsal olarak da topluiğne başları kullanılmıştır. Amortisörler pirinç boru ve çubuklardan yapılmıştır.
[Resim: Tsusp.jpg]
İmalat sırasında çekilmiş 2 resim daha
[Resim: t-kapicleri.jpg]
[Resim: t-kaporta.jpg]
Ön göğüslük paneli de metalden yapılmış ve suni deri ile kaplanmıştır. Sıkça görülen ve garip bir aksesuar olan aynadan sallanan CD de ihmal edilmemiştir!
[Resim: taxi10.jpg]
Emniyet kemerleri bilgisayarda hazırlanıp kağıda basılmıştır. Koltuklar da metal levhalardan şekillendirilip üstleri kumaş kaplanmıştır.
[Resim: taxi11.jpg]
Far reflektörleri yine tenekeden şekillendirilmiştir. Sinyal ampulü görünümü için, sinyal blokunun arkasına kör delik delinmiş ve içine turuncu boya konulmuştur.
[Resim: taxi08.jpg]
Arka stop camları da kaset kabından yapılmış ve iç taraftan çizilerek dıştan cam boyaları ile boyanmıştır. Reflektörler balsadan şekillendirilmiş, içleri alüminyum folyo ile kaplanmıştır.
[Resim: taxi09.jpg]
Gerçekten Çok güzel bir çalışma ben bunun bej rengini arıyorum ön konsola koyucam eğer bulamassam kendim yapıcam artık Big Grin
Valla yapanın eline emeğine sağlık, ben de Bim e gelen uzaktan kumandalı bı araba almıştım, Skyline, kupayı söküp üstüne bizimkilerden yapıp yerleştirmeyi düşünüorum ama bir türlü emin olup başlayamıyorum Big Grin
gercekten cok super olmus emegınıze saglık Smile
elin oğlu yapıyo arkadaş biz cesaret edipte yapamıyoruz Smile
Bunu yapana ulaşmaya çalışıyorum.Sitemizde görmek mutluluk verecek bence
bunu yapan bir çok arbanın maketini yapan biri kendi sitesi vardı korkut varol' un sitesi
bende araştırdım şimdi sitesini buldum kendisine mail attım.Umarım döner
Kod:
http://www.korkutvarol.com/welcome-tr.html
bu kadar ayrıntılı olmasa da benmde çalışmalarım var çok yakında faça kırmızı şahinimiz sizlerle olacak inşallah Smile
Gerçekten Çok Ayrıntılı Çok Güzel Bir Çalışma Daha Önce Denedim Ancak Vaktim Olmadığı İçin Fazla Uğraşamadım Artık Yavaş Yavaş Seri Üretime Geçeceğim Kuş Serisi Yapacağım Yapınca Sizlerle Paylaşacağım Bu İşe Gerçekten Emeğini Veren Çok Abim Ve Kardeşim Var Davet Ettim Sitemize İnş.Vakit Bulurlar Ve Sitemizde Bulunurlar Smile
Teşekkür Tuşuna Basan Elleriniz Dert Görmesin Smile

Sayfalar: 1 2