Tofas Team

Tam Versiyon: Tofaş'da Düşük Yakıt Tüketimin Püf Noktaları
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2
Selamunaleyküm Arkadaşlar.Hepimizin bir sorunu olan yakıt tüketimi konusunda bildiğim şeyleri sizlerle paylaşacağım.

Lütfen önyargılı olmayalım kesinlikle düşmez, imkansız vs diye zaten kafadan kaybetmişsiniz demektir.

Aşağıda listesini yapmış olduğum parçalar durumu kontrol edip gerekiyorsa veya bayadır hiç değiştirmediyseniz mutlaka değiştirmeniz gerek.
Tevzi Makarası
(Plastin-Meksefe Şahinler için)
Distrübütör Kapağı
Buji Kablosu
Bujiler
Gaz Regulatörü
Gaz Kesici Filtresi.Gaz Hortumları,Ayar Vanası.
Hava filtresi
Yağ-Yağ Filtresi
Triger ve V Kayışı

Öncelikle motorun sağlıklı çalışması sağlanacak.Triger kayışı tam sentesinde takılacak avans ve sübab ayarı yapılacak.Distrübütörün bakımı yapılacak.Dolu termostat olması gerek.Manifoldlarda kaçak olmaması gerek.

Motoru ve Ateşleme sistemini bakımı yaptıysak gelelim Yakıt sistemine, Karbüratör bakımı yapılması karbüratör kötü durumda bile olsa karbüratörcüye de parada vermek istemiyorsak en kötü ihtimal güzelce tinerle temizleyip contalarını yenileyip sıkıca vidalayıp hiçbir yerinden hava vs almasın yeter.
Gelelim hava filtre kazanına hava filtre kazannı çok güzel bir şekilde izole edeceğiz ve beim tavsiem sadece ön tarafda hava alacak yer bırakın.Egzoz tarafını kapatın, gaz hortumun girdiği yeri güzelce kapatın ve karbüratöre güzelce sabitleyin karbüratör ile hava filtre kazanı arasından hava girmesin.

Yani kısaca motor hava komple olarak sadece ön taraftan alsın.Külbülatör kapağıdann(Üst kapak) hava filtre kazanıa giren hortumda dışarıdan hava almasını engelleyecek şekilde sıkı geçsin hava filtresine.

Gelelim gaz kısmına Mikser olarak yaprak mikser veya üstten normal mikser kullanacaksanız çok delikli ve delikleri aşağıya doğru bakan tipte kullanırsanız daha iyi olur.

İşin can alıcı noktası gaz ayarı.Sağlam bir usta biliyorsanız orada yaptırın.Motora ne fazla ne az gaz gitmeli yani kısmayla veya açmayla düşük yakıt tüketimi yakalanmaz.Rölantide benzinde düşük (Karbüratörden azaltılmalı) gazda normal seviyede olmalı.Ayrıca gerekiyorsa filtrenin ağzı bantlanmalıdır yalnız hem havasız bırakıp hemde gazı az vererek aracın çekişini düşürmeye gerek yok gerektiği kadar hava ve gaz gitmeli.

Bunlara ek olarak; Aracın frenlerinde sıkma olmaması gerekir.Rot-Balans ayarı yapılmış olmalı.Lastik havaları olması gereken değerde olmalı.Egzoz'da kaçak olmamalı.

Peki bunların hepsini yaptık yakıtımız düşecek mi ?
Evet ama sürüş tarzımıda önemli biz bunları yaparak aracımızı sağlığına kavuşturduk.Ancak şöförde aynı aracımızıa yaptığımı ayarlar gibi aracı sürerken ayarlamalı.

Bunlar neler aslında çoğumuzun bildiği ama uygulamadığı kurallar;
Çok fazla gereksiz dur-kalk yapmamak.
Ani hızlanmalardan kaçınmak.Aracın normal hızlanmasını beklemek gerek yeni nesil araçlar gibi uzasın diye gaza basmamak gerek.
Gaza altında yumurta var gibi gaza az basarak aracı hızlandırmak.
Yüksek sürat yapmamak
Uygun viteste sürmek ortalama 2700-3100 devir aralığında vites değiştirmek.Yüksek viteste gaza çok basıpda aracın hızlanmasını beklemek yerine bir alt viteste daha az gaza basarak aracı hızlandırın.
Trafikte seyreden sürekli bir gaza basıp çekmek yerine sabit gazla devam edin.
Trafiğin durumuna göre hzınızı belirleyin.Yani ileride trafik yavaşlıyor siz dip gaz gidip orada fren yapıp tekrardan hızlandırmaya uğraşmayın.
Araçta fazladan yük taşımayın.


Sonuç olarak Tofaş için LPG'de ortalama Yakıt tüketim değerleri;
Şehiri 100 KM'de 12 Litre
Şehirdışı 100 KM'de 9 Litre
Yakıt tüketir.


Saolasın güzel bilgiler
çok doğru ve yararlı bilgiler...fazla yakanlar dikkate alın...
Güzel bilgiler elinize sağlık
Elinize sağlık.Bilgiler çok iyi.Yalnız sakin sürmek içimden hiç gelmiyor kiSmile
Güzel bilgiler elinize saglık
Rica ederim ne demek faydalı olabildiysem ne mutlu."Yalnız sakin sürmek içimden hiç gelmiyor ki" Ne kadar sportif sürüş o kadar çok yakıt tüketimi Smile Benimde içimden gelmiyorda yıllık bazda düşünürsen aylık ortalama 1000-1500 KM yol yapıyorum 10 krş bile fazla yaksa çok fark ediyor Smile
Sonuç olarak Tofaş için LPG'de ortalama Yakıt tüketim değerleri;
Şehiri 100 KM'de 12 Litre
Şehirdışı 100 KM'de 9 Litre
Yakıt tüketir.
bu dediğinle çok haklısın benim araba 100 km de 10 litre gaz yakıyor ş.dışı ama ben 90-100 arası hiç gitmiyorum bundan kaynaklanıyor
Valla Basmazsan Az Yakar Tabi Bu Bir Gerçek Tüpünde Rakamı Belli 2.60 Dayandı Az Yakması İçin Aracımızın 1.3 Olması Lazım Ayrıca Bu Konuyu Açan Arkadaşa Teşekkür Ederim Fakat Benim Yakıt Konusunda Belirttiğim Gibi Değişmedik Yaptırmakdık Parça Kalmadı Hatta Bi Problem Varmı Diye Tamirciye Gittim Hiç Bir Sorun Yok Saat Gibi Çalışıyor Motor Dedi Bende Tekrar Eve Geldim Ama Yakıt Bence Artık Çok Değil Alıştık Biz Kazıklanmaya En Pahalı Petrolü Kullanıyoruz Smile
(21.02.2012, 21:44)MsK yazdı: [ -> ]Valla Basmazsan Az Yakar Tabi Bu Bir Gerçek Tüpünde Rakamı Belli 2.60 Dayandı Az Yakması İçin Aracımızın 1.3 Olması Lazım Ayrıca Bu Konuyu Açan Arkadaşa Teşekkür Ederim Fakat Benim Yakıt Konusunda Belirttiğim Gibi Değişmedik Yaptırmakdık Parça Kalmadı Hatta Bi Problem Varmı Diye Tamirciye Gittim Hiç Bir Sorun Yok Saat Gibi Çalışıyor Motor Dedi Bende Tekrar Eve Geldim Ama Yakıt Bence Artık Çok Değil Alıştık Biz Kazıklanmaya En Pahalı Petrolü Kullanıyoruz Smile

aynen öyle Frown
Sayfalar: 1 2