Tofas Team

Tam Versiyon: sızdırmazlık raporu zorunlu değil...
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2
Kod:
http://ekonomi.milliyet.com.tr/lpg-liye-rapor-mecburi-degil/ekonomi/ekonomidetay/08.02.2012/1499352/default.htm

LPG’LİYE RAPOR MECBURİ DEĞİL
LPG’li araçlardan muayene sırasında istenen gaz sızdırmazlık raporu yılbaşından itibaren zorunlu evrak listesinden çıkarıldı. Bu durumun tehlikenin yanı sıra merdivenaltı imalatın yolunu da açacağı belirtiliyor
Ulaştırma Bakanlığı’nın yayınladığı bir genelge ile özellikle muayene sırasında istenen ve TMMOB tarafından verilen LPG’li araçlara yönelik periyodik gaz sızdırmazlık raporunu yılbaşından itibaren zorunlu evraklar listesinden çıkardı. TÜV Türk, bundan böyle LPG’li araçlarda sızdırmazlığı hafif kusur olarak değerlendirecek.
LPG’li araçlarda denetim 1999 yılından itibaren makina mühendisleri odalarına verilmiş, bu araçlar için de sızdırmazlık raporu alma zorunluluğu getirilmişti.
‘Her parça inceleniyor’
TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Arslan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Sanayi ve Ticaret Bakanlığı AİTM Yönetmeliği uyarınca, araçların muayene istasyonlarında fenni periyodik muayeneleri öncesinde istenmesi gereken LPG Gaz Sızdırmazlık Raporu düzenleme çalışması 1999 yılından beri; TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) tarafından başarıyla yürütülmekteydi” hatırlatmasını yaptı. Arslan, açıklamasına şöyle devam etti:
“Makina Mühendisleri Odası’na bağlı Makina ve Uçak Mühendisleri tarafından yapılan sızdırmazlık kontrollerinde, LPG tankından gaz borularına kadar her parçanın titizlikle ve en son teknoloji kullanılarak incelenmekte, standartlara uygun olmayan dönüşümlerin düzeltilmesi sağlanmakta ve kayıt altına alınmaktadır. Ulaştırma Bakanlığı’nın yayınladığı genelge ile LPG’li araçlara yönelik periyodik gaz sızdırmazlık raporunun yılbaşından itibaren zorunlu evraklar listesinden çıkarılması ve araç muayene istasyonlarında hafif kusur olarak nitelendirilmesi, büyük bir tehlikeye ve karmaşaya neden olacağı gibi, bu genelge ile birlikte ‘merdiven altı’ imalatın yolu açılacak, birçok araç patlamaya hazır bomba gibi karayolunda dolaşacaktır.”
Bu arada, TÜKTURK bundan sonra sızdırmazlığın hafif kusur olarak sayılacağını, mevcut kontrollerin TÜVTURK tarafından da yapıldığını belirtti.
Güzel olmuş ama acaba trafikte zorunluluğu var mı?
Lpg ruhsatı ne olacak peki?
Çevirmede polis sormayacak mı? Muayenede istenmeyebilir o sorun değil...
TÜKTURK bundan sonra sızdırmazlığın hafif kusur olarak sayılacağını, mevcut kontrollerin TÜVTURK tarafından da yapıldığını belirtti.
benim anladığım bu işlemi TMMOB yerine TÜVTÜRK yapacak.muayeneden geçen araçlar bu belgeyi almış gibi sayılacak.zaten hafif kusur olarak belirtilmiş...
Ama her ne hikmetse muayene istasyonundan beni tekrar sızdırmazlığa yolladılar.Araçta LPG var deyince elemanın biri geldi bagajı açtı bu aracın sızdırmazlık alması gerekiyor dedi niye dedim tüp tankı kem küm etti ama yok böyle muayeye giremez filan dedi neyse çıktık sızdırmazlığa orada 3-4 tane muayeneden aynı benim gibi döndürülmüş araçlar vardı tankın altında sehpa yok birde gaz borusunda çelik koruma kılıfı yok diye taktılar neyse onları yaptırdım tekrar muayeneye götürdüm muayeneye alan eleman sızdırmazlık niye yaptırdınız gerek yoktu ki diyor öbürü yaptırmazsan muayene almıyacam diyor bir garip anladığım kadarıyla tüp tankının üstünde tarihi 02-10 şeklinde değilse 02-2010 olarak yazacakmışmışda filan hikaye.Sizin başınızıda böyle bir olay geldi mi yoksa sadece Çorumda mı var çünkü bazı şüpheli şeyler döndüğü söyleniyorda.
geçen hafta girdim muayneye rapor filan almadan.istasyonda aracı muayne eden eleman elinde cihazla beyni depo ağzını ve lpg dolum yerini kontrol etti değerler sıfır çıkınca sıkıntı da çıkmadı.yalnız sonda verilen raporda "lpg sızdırmazlık raporu yok:hafif kusur"olarak yazıyodu
Türkiye burası Smile istemem deyip sonra niye yok derler böyle
Valla geçen hafta muayenede bende sızdırmazlık raporu olmasına rağmen(14 nisana kadar geçerli) yine de hafif kusur yazmışlar.Nebi Bey sizin bahsettiğiniz şekilde karşılaşmadım buralarda.
Bilmiyorum artık yeni geldi 2-3 gün oldu filan dediler bizimde elimizde değil falan filan saydılar da artık garezleri bana mı yoksa gerçekten mi 2-3 gün önce gelmiş bakıp görecez.
Muayene tekrarı için gittiğimde gözlemlediğim direk arabada tüp var mı diye soruyorlar biri gelip bakıyor ve direk sızdırmazlığa yolluyorlar çok durmadık hemen içeri aldılar ancak 3 arabayı sızdırmazlık almaları için yolladıklarını gördüm.Başka yerler de de böyle mi yapıyorlar bilmiyorum artık.
Neyse muayeneden geçtik içeride evrakları alırkan adamın biri gelmiş muayene tekrarına konuşuyorduk baktım sızdırmazlık raporu yok hafif kusurlu olarak geçmiş evraklarını verdi oradaki kadın sızdırmazlık alıp geleceksiniz dedi dayanamadım kardeşim adam 1 hafta önce ilk muayenesini burada yaptırmış ve raporu yokmuş hafif kusurlu olarak geçmiş muayene tekrarında sızdırmazlık istiyorsun varmı böyle bir dava dedim o zaman ilk muayanede nasıl geçti dedim baktım yok alacak ben bilmeme falan filan diyor sinirlendim çıktım az daha kavga edecektim
Sayfalar: 1 2