Tofas Team

Tam Versiyon: Avans ayarı nedir? Nasıl yapılır?
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2
Selamın aleyküm.
Avans ayarı ile ilgili kısa bir bilgilendirme videosu hazırladım.İyi seyirler.


Benim bildiğim bu şekilde ve heryerdede öyle söyleniyor.Üst ölü noktadan 10 derece sonra yaparsak rötarlı avans olur verim düşer benim bildiğim.Aslında avans ayarı kişiden kişiye değişebiliyor mesela ben aracıma kendim ayar yapıyorum biraz rötarlı yapıyorum bilerek turbo oldugundan dolayı kendi kendine alev almayıp erken ateşleme olmasın vuruntu olmasın diye.
İzler misin hocam.
@Majesteleri bende senin dediğin gibi distribitörü cok az sola cevirdim ama bu sefer son hıza daha geç ulaşmaya başladı ama bu sefer 0-100 cok serileşti ben olabildiğince tam ortasını istiyorum 100 den sonra hızlanma ile 0 dan hızlanmanın birbirine yakın olmasını istiyorum acaba çok mu sola cevirdim bu durumda ?
arabam S motor.  Big Grin
Ateşleme piston üst ölü noktaya gelmeden önce yapılır her zaman.Standart tofaş avans ayarı 10 derece piston üst ölü noktaya gelmeden öncedir.Trigerin üstündeki sarı kapaktaki çizgiler en soldaki 0 derece ortadaki 5,çamurluğa en yakın çizgi ise 10 dereceyi gösterir.Avansı sıfır dereceye göre ayarlayıp motoru rölantide çalıştırın cansızlaştığını fark edersiniz.Daha da rötar verirlirse devirlenmede isteksizlik yakıt artışı çekiş düşüklüğü rölantide tekleme vs oluşur.
majesteleri, Ben diyorum ki ateşleme piston üst ölü noktaya 10 derece kala ateşleme gerçekleşiyor diyorum.Video'dada öyle oluyor.Senin dediğin üst ölü yani sıfır'a gelip 10 derece aşşağıya gidince ateşleme gerçekleşir ise bu sefer rötarlı olur.[Resim: 3EEpXA.png][Resim: 3EEpXA.png]
(18.02.2018, 18:04)Majesteleri yazdı: [ -> ]
(18.02.2018, 17:49)01burak01 yazdı: [ -> ]@Majesteleri bende senin dediğin gibi distribitörü cok az sola cevirdim ama bu sefer son hıza daha geç ulaşmaya başladı ama bu sefer 0-100 cok serileşti ben olabildiğince tam ortasını istiyorum 100 den sonra hızlanma ile 0 dan hızlanmanın birbirine yakın olmasını istiyorum acaba çok mu sola cevirdim bu durumda ?
arabam S motor.  Big Grin

Aynen cok gitmis,o ne melun birseydir ki milim oynatsan farkediyor.  Big Grin  Bana 0-100 yettiği icin problem etmedim,sen milim milim sağa cevir orta sekerli olur.  :ok En yüksek devir calistiği belli bir kısım var zaten,en sola alinca dediğin gibi oluyor,en sağa alsan bu kez yüksek devirde vuruntu yapiyor.Tatli tatli ayar istiyor,nazikçe,hoyrat olmadan.  :haha 

bakalım müsait zamanda deneyeceğim baya bi üşeniyorum gerçi 
birde baskı balata yaklaşık 5-6 yıldır hiç değişmedi oda cayır cayır kaçırıyor olabilir Big Grin
benim araba avans ayarını bi kaç sefer kendi oynadı eski sahibi şuan araç sanki 1.4 şahin gibi çekişi güzel değil yavaş hızlanıyor gitmiyor gibi avans ayarını sanayide her hangi bir usta yapabilirmi ?
Benim bildiğim ayeşleme piston üön ya gelmeden değilen derecelerde yapılır bunun sebebi ise karışımın buji çaktığı anda tamamen yanmaması, avans ise tamamen yanması için gereken süre oluyor, üön ye gelmeden 10 (her motora ve devre göre değişir) derece önce ateşleniyor, piston üön ye geldiğinde ise bütün karışım tamemen yanıp genleşiyor.
(19.02.2018, 15:49)Majesteleri yazdı: [ -> ]Ben sizin gibi düsünmüyorum,neden düsünmüyorum?
Sente ayarini kontrol ederken denedim,piston inişe gecmeden atesleme yapilmasina rağmen motor calismadi.Atesleme zamanini biraz ileri aldim calisti.
Zor değil siz de deneyin,tevzi 1.bujiye bakarken 1.bujiyi sökün.Tornavida ile piston üön ya gelmeden öncesine kadar egzantrigi cevirip ona göre üön'ya gelmeden önce ateslemeyi ayarlayin.Marşa basin görün calisiyor mu calismiyor mu diye.
Emme,sıkıstırma,atesleme,egzoz diye bir siralama var.Sizin söylediğiniz benim mantiğima sığmıyor.Sıkıstırma sona ermeden atesleme gerceklesemez,gerceklesirse vuruntu olusur.
Olay gereğinden fazla uzadiği icin konu hakkinda daha fazla yorum yapmak istemiyorum.Nasil deneyeceginizi izah ettim,kuşkunuz varsa deneyin.Animasyonlarla aklinizi karistirmaya lüzum yok.

Dostum animasyonu geçtim mühendislik okuyorum içten yanmalı motorlar diye alan dersi bile var.Sıkıştırılan hava yakıt karışımının belirli bir yanma süresi vardır.Buji çaktığı anda ateşleme başlar ama sadece başlar tam anlamıyla patlama olmaz.Referans olarak verilen 10 derece avans ayarıda bunun için var zaten.10 derece erken ateşleme yapılır.Piston tam üst ölü noktaya geldiğinde yanma olayı patlamaya dönüşür ve pistonu aşşağıya doğru iter.Gereğinden fazla erken ateşleme verilmiş motorda zaten rölantide gözle bile istenmeyen ateşlemeyi görebilirsin.Çevir distribütörü sola doğru iyice motor sıcakken rölantide nasıl kafa atmaya başlayacak işte o istenmeyen erken ateşlemedir.Pistonu aşşağıya doğru itmeye çalışır ama daha pistonun çıkacağı yol bitmediği için tekleme yaşatır.
@ Majesteleri  Alperen izin verirsen bende açıklama yapmak isterim.

[Resim: 01.png]Genel olarak benzinli bir motor silindirdeki yanma basıncı kırank açısı olarak üst ölü noktayı yaklaşık 10 derece geçe maksimum seviyeye ulaşırsa enverimli şekilde çalışmaktadır. Bu yüzden ateşleme zamanı buna göre gerçekleşmelidir. Bu grafik yanma işlemini silindirdeki basınç değişikliklerine göre göstermektedir. Ateşleme her nekadar 1 noktasında gerçekleşse bile yanma hemen başlamaz, bunun yerine yanma 2 noktasında başlar ve basınç bu noktadan itibaren yükselir. Kompresyon basıncı 3 noktasında maksimuma ulaşır ve yanma 4 noktasında sona erer.
1 le 2 arsındaki peryoda tutuşma gecikmesi denir. Tutuşma gecikmesi motor devri ne olursa olsun her yakıt için az yada çok sabit bir değerdedir.

[Resim: 02.png]

=11.0pt1 le 2 arasında tutuşma gecikmesi sabit olduğu için motor devri arttıkça bu süre zafında krankın döndüğü açı miktarıda artar. maksimum basınca ulaşılan nokta 10 derecenin gerisinde kalır  bu yüzden budurumda ateşleme zamanına avans vermek gerekir.
Bu kadar yazı kopyala yapıstır. Şimdi benim anladığım.
Piston üst ölü noktaya gelmeden ateşleniyor yakıtın yanıp tutuşması ve bitmesi (enerjiye dönüşmesi ) piston üst ölü noktayı 10 derece geçe işlemin bitmesi gerekiyormuş. Devam ediyorum devir artarsa yanma işemi 10 dercenin gerisinde kalıyormuş. buradada disbirötör avansı biraz ileriye alıyor.
Şimdi biz avansı rolantide iyi çalışsın diye çok ileri alırsak devir yükselince disbürötörde ileri alacak ozaman vuruntu oluşuyor.
Sayfalar: 1 2