Tofas Team

Tam Versiyon: Şase Kasma Sorunu
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2
Merhaba sayın üstadlar.

Aracımı aldığım günden beri olan bi problemim var. İlk başta tecrübem olmadığından anlayamadım, ama şimdi bariz şekilde farkediyorum. Arabamın şasesinde kasma var. Şöyle ki; ön tekerin biri yüksek bir yere çıkarken arabanın gövdesinden hafifçe çatırtı-gıcırtı gibi sesler geliyor, kastığını hissediyorum. Yayları değiştirmek için lifte aldığımız gün de kapıların zor açıldığını farketmiştim. Şase esniyor bu da benim içime fena dert olmaya başladı.

Garip olan nokta ise, alt tarafta hiç çürük yok. Pütürlenmiş durumda görünüyor. Keskin köşe uçlarında ufak paslanmalar var ama o da o kadar önemli değildir sanırım. Şüphelendiğim kısım ise, sağ koltuğun altı darbe almış, şanzımanın yanındaki şase direği bildiğin yok olmuş. O tek başına buna sebep olur mu, yoksa başka kısımlarda da sorun olabilir mi?

Sormak istediğim ise, nasıl bir işlem yapılarak şaseyi sağlamlaştırırız? Çok masraf açacak bir durum mudur? Eğer öyleyse aracı satıp Tempra motorlu Şahinlere falan bakmayı düşünüyorum.

Teşekkürler, iyi forumlar.
Lifte alınca ya da krikoda durunca genelde kapılar kasar zaten gövde yapısı öyle diğer anlattığınında şaseyle alakası olmayabilir şaselik olsa kapıların düzgün kapanmaz yine de içine kurt düşmüşse bunu belli etmeden bir şaseci bul incellettir aracı
sağ koltukta ayak uzattığımız yerin altından başlayan kılıç sacı ön tarafta şase profiliyle birleşip radyatöre kadar gidiyor. bence o kısımda bir yerde sorun var. bahsettiğin sorun geçen yıl bende de vardı. kasınca ön tarafta gıcırtı olurdu. yazın kaporta yapıldı. sağ-sol kılıç sacları ve sağ-sol şaseler değişti. artık hiç kasma, gıcırtı yok. hatta lifte kaldırınca veya kriko vurunca kapıları aç kapat, sıkıntı yok. tabi bnm ön kapı direkleri değişmişti, onlarında etkisi var.
o gıcırtı plastik asksamdan geliyor olmasın bende de takır tukur gıcırtı geliyor ben arka camın altında ki pandizotlardan orta direkteki bakalitlerden gazete okuma lambalarının oldugu yerlerden dusunuyorum
aslında bunların hepsini bi sokup denemek lazım tam nereden geliyor Big Grin
Lifte çoğu araba kasar normaldir . Şaseyi güçlendirmek istiyosan kule gergisi taktırabilirsin çok fark eder
Güncelleme.

Ön tampondaki karlığı sökmek için bugün arabayı krikoya kaldırdım. yan taraftaki kriko yerleri olmadığı için alttaki kılıç saçı dediğimiz şase benzeri parçanın altına koydum krikoyu. Zaten göçük ezik duran parça krikoyu yeyince çatır çatır ezildi. Allah'tan arkadaş farketti de daha fazla ezmeden tekrar indirdim.

Esneme problemi bundan mi bilmiyorum ama ön paspasların altındaki kılıç sacları içten çok fena çürümüş acil yaptırmam lazım.

Parçalar çok pahalı değil galiba, ama işçilik ne tutar sizce?
Eğer başka çürük yoksa 500 felan tutar nerden baksan
Benim şase problemi başıma yeni bir bela daha açtı. Muayeneden kaldım bugün şaselerde çatlak varmış. Yazan aynen şu:

Karoseri/taşıyıcı parçalar: ön solda çatlak var
Karoseri/taşıyıcı parçalar: ön sağda çatlak var
Karoseri/taşıyıcı parçalar: orta sağda çatlak var

Çok fena moralim bozuk, şimdi bunlara en az 1000 lira masraf çeker bizim burdaki kaportacılar. O da lutfedip de yaparlarsa tabi.

Tek iyi baktığım yönü, bunları yaptırırsam esneme problemi de ortadan kalkar da araba sağlamlaşır inşallah. Ondan sonra da kısa vadede ciddi bir problem kalmaz benim arabada.
s.a kardeşim. bende yazdıklarından kalmıştım. hatta bir muayenede sol taraf yazıyordu. iki yıl sonra ki muayenede sağ taraf için yazıyordu. her ikisinde 100 er TL ye arabanın altından yama yaptırmıştım. 4 yıl önce fiyatlar böyleydi. ama snn toplam üç kısımda problem var. bende 500 TL isteyebilirler.

yapılan yamalar çok uzun ömürlü olmuyor. ayrıca taşıyıcı şasenin ön kısmı da çürüyor. bu yaz taşıyıcı şaseleri komple değiştirtdim. yedek parça çifti 200 TL felandı. ama değiştirmesi zor. çünkü bulunduğu kısım ve bağlı olduğu rot vs. parçalar yüzünden her kaportacı uğraşmaz.

kriko yazını okudum ve taşıyıcı karoser parçaların malum. tam bnm geçen yıllarki durumumdasın. arabanın bağlantı direkleri, marşpiyeller kesinlikle çürüktür. yani revizyon zamanı gelmiş. şayet sadece bunları yaptırmak için kaportaya girersen işin içinden çıkamazsın. şunu da yapalım, bunu da yapalım derken. bir de bakmışsın komple boyaya girmişsin. masraf arttıkça artar, elinde avucunda ne varsa gider. kaportacı düzgün yapamaz çıldırırsın İsyan

sana tavsiyem; ne yedek parçacıları zengin et, ne de kaporta boyacıları. (bn yaklaşık 12.000 TL harcadım)

rica ediyorum; lütfen ama lütfen bu arabayı sat!!! üzerine 1000 TL koy temiz bir şahin al, gazı fulle keyfine bak
NOT: kaporta aksamının bazı parçaları bulunmuyor, o yüzden karaborsa satılıyor. bazı parçaların sadece yan sanayisi var..
Önceki muayenede sol ön - sağ ön orta arka çatlak yani 4 adet bölge yazdılar muayeneden kaldım. Aracın altı delikti resmen arka çamurluk içleride çürümüş delinmişti. 1100 liraya yaptırmıştım bunları. Tamam delikler kapanmıştı ama marspiyeli tamponları sökmeden işlem yapmışlar, onların altlarında illaki çürükler vardır. Çamurluk içlerini tamponu sökmeden nasıl yaptın diyorum, gerek yok tampon sökmeye biz öyle yapıyoruz diyo. yine zift pütür sağlam atmak lazımki yapılan iş korumalı olsun yoksa 1 aya paslanmalar başlar. Bu tarz işlem yapıcak arkadaşlara temiz iş yapıcak bi kaportacı bulmasını ve idarelik iş yapana kadar komple soydurup çürükleri temizletmelerini öneririm.
Sayfalar: 1 2