Tofas Team

Tam Versiyon: Soğudum ve Pes Etme Seviyesine Geldim..
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2 3
Selamın aleyküm, hayırlı akşamlar. 

    Tanıyanlar bilir, 93 düz motor Şahin aracım var. Araçla yaklaşık 20 gün önce bir tartışma sonrasında bir sinirle binip bir araca çarpmıştım. Hızım 40 Km/h ye bile ulaşmadan park halindeki bir Renault 19'a arka tamponunun sol kısmına gelecek şekilde dokundum. Yaptığım kaza tofaş arabasından soğuma evresine ilk adımımı attırdı maalesef çünkü benim sol far camı, sol sis farı çıtası, panjurun sol tarafı, tamponun sol tarafı kırıldı ve kaputta sol farın panjurla birleştiği noktanın orada yumruk kadar göçük meydana geldi. Renault'ta ise sadece tampon içeri girdi. Neyse nazardır diyip geçiştirdim, plastik aksamı, far camı değişti. Bir tek kaputtaki göçüğün çekilerek düzeltilmesi kaldı. 3 gün önce aracın ön koltuklarını, yaylandığında oluşan yay sesini kesmek amacıyla çıkarttım, hazır çıkartmışken temizlik hastası olduğum için taban döşemesini söküp temizlemek, keçeler ıslak ise kurulamak amacıyla çıkartmakta işin içine girdi. Beni bir diğer soğutan konu da burada ortaya çıktı. Aracı aldığımızda dışarıdan görüldüğünde zil gibi duran araba maalesef içeriden öyle görünmüyordu. Tabanı buz gibi, çürüksüz fakat 1 yıldan biraz fazla bir sürede boya kusmaları, çürümeleri meydana çıktı döşemeyi kaldırdığımızda. Sağ ön kapı eşiğinde yaklaşık 3 cm çapında koca bir delik, sağ arka çamurluk ve çamurluğun alt kısmı (marşpiyelin altında kalan kısım), sol arka çamurluk gibi belli başlı suyu tahliye eden (ettiğini düşünen) bölgelerde genelde paslanmalar ve buna bağlı olarak çürümeler meydana gelmiş. Sol arka çamurluğun marşpiyel altında kalan bölgesi tam dirsek gibi eğimli bir bölge olduğundan ve bu bölgeye çok rahatlıkla çamur girebildiğinden o bölgeyi tamamen çürütmüş. Çürüyen kaporta parçalarını ayıkladığımda yumruğumun girebildiği kocaman bir delikle karşılaştım. Marşpiyel geçirme deliklerinden kompresörle hava tutup içerisinden 2 avuçtan fazla çamur çıkarttım.

    Tabi bu durum aracı ne kadar yıkayıp ardından kuruladığımızı düşünsekte ihmal etmemizden kaynaklanıyor. Biraz da mecburen yağmur altında bırakmamızdan kaynaklanıyor. 24-25 senelik araba, olur bu tarz şeyler diyip geçiştirsem de elimi attığım yer elimde kalmaya başladı gibi ya da ben bu yaşadıklarımdan sonra böyle düşünmeye başladım.. Özellikle bu kaza ve sonrasında kendi aracımla karşıdaki aracı kıyasladığımda aradaki fark beni soğutma evresine sokmaya yetti.

      Bu derdimi de sizlere anlattım çünkü bu durum karşısında ne yapacağım konusunda hiç bir fikrim yok ve derdimi bir tek sizler anlayıp dinleyebiliyorsunuz. Ustaya gidip akıl danıştığımda burun kıvırıyor, paramla rezil oluyorum. Aracın kaza ile oluşan kaputtaki göçüğünü ve çamurluk altında oluşan çürümeyi kaportacı ile görüşüp hallettikten sonra aracı fazla dolaştırmadan elimden çıkartmayı düşünüyorum, bilmiyorum satılmazsa da eskisi gibi hevesim kalmadı binmek için.. 
Bizim araçların kaderi bu işte, çürümek. Yani ne kadar uğraşsan dikkat etsen de oluyor az çok, kullanılan metal kalitesi kötü. Bir de üstüne şase tasarımı zayıf. Ben de aynı şeyden korkuyorum, arabanın altına bakmıyorum bile. Kasisten çukurdan geçerken ön direklerden hafif çatırtı geliyor. Lifte kaldırdık şoför kapısını zor açtık, diğerlerine bakmadım bile. Belli ki esnemeye başlamış. 

Tofaşa binmenin pek bir mantığı kalmadı artık. Ne piyasa fiyatları çok uygun ne de yakıt tüketimi düşük. Yedek parça fiyatları da uçtu iyice. Bir de ustalar da bakmak istemiyor artık. Maddi durumları iyi olmayan insanlar artık Tofaşlar yerine daha sorunsuz araçlara (en kötü ihtimalle taksi çıkması Albea falan) bakıyorlar.

Durum böyleyken Tofaş sadece meraklıların ve hastalarının aracı haline gelmeye başladı.
Aleykumselam kardeşim. oncelikle sen baya sinirlenmissin biraz sakin olmani oneririm. renoya bir sey olmamasinin sebebi arkadan darbe almasi sende biliyorsun. o sana vursaydi aynisi olacakti. parayla her sey halloluyor hatta daha iyisi oluyor sadece kaliteli bir usta bulmanda bitiyor her şey. benim de 92 sahinim var. araci aceleyle vadeli bir sekilde aldim. taksi cikmasiymis nerden bileyim. kazaliymis aracin altinda bile katlamalar var eşik gibi denge kollari yerleri oynamis. lakin ben bunlara ragmen arabadan sogumadim. Tofaş ayri bir zevktir tutkudur bunun farkindasin zaten. sifir karburator yaptirdim daha dun zimba gibi oldu ehh seni be dedim kendi kendime. fren sıkıyormus onu yaptim simdi dahabiyi oldu yani en ufak bir sey yapinca mutlu oluyoruz biz. oyle tutkuluyuz. bende araca ful yalitim zift putur ne varaa yaptiracagim kaymak gibi. bi 25 sene daha binerim Allahin izniyle. sana tavsiyem her sey hallolur sen keyfine bak Smile
Sorunlar farkli olsada zaman zaman ayni hislere kapiliyoruz, bende kac kere satayim diye icimden gecirdigim anlar olsada sevgisi nefretinden baskin geliyor, halledilmeyecek sorunlar degil emek sarfedip icinde bulundugun durumdan kurtulabilirsin, diceksinki maddiyat yoklukta bu arabalara sahip cikip deger vermiceksek cok para verip dertten kurtulmaninda bir anlami olmuyor...
Arkadaşlar şimdi Tofaşçı olmak farklı bir duygu durumu bu herkeste olmaz, olmamasıda yanlış birşey değil Recep kardeşimiz belliki belli sebepler neticesinde Tofaş sahibi olmuş belki ucuz diye belkide denk gelmiştir kader kısmet, onun için çürük meselesi canını sıkmış ve soğumasına sebep olmuş, benim naçizane fikrimde Erhan gibi aracını çok sevdinmi bazı kusurları veya çıkardığı arızalar bile sana dokunmuyor, dokunmadığı gibi bir an önce yaptırayımda canı yanmasın diyorsun sanki canı var gibi bu başka bir durum elbette, konu ya dönecek olursam eğerki çürük boyutu cebini sıkıntıya sokacaksa elbette elden çıkarman en mantıklısı, onun yerine daha sağlıklı bir araç alabilirsin .
Öncelikle geçmiş olsun bu olaylar cebini çok yormuş.Çoğumuzun başından geçmiştir böyle şeyler.

Senin yazını okuyunca 2008 de yaptığım karıştığım kaza geldi aklıma
arabanın park yerini beğenmeyip başka yere alacağım geri dönmem lazım sokağa arabanın burnunu verdim freni koydum(biraz sinir var üzerimde) geriye takarken kütt arkadan biri patlattı benim arka tamponun köşeden vurmuş orjinal fabrika çıkışı tampon hiç birşey olmadı ufak tefek sıyrık dışında accent era nın ön tampon dağıldı yere düştü.

ekstra hadiseler
aydınlatma direği muhafazasına vurdum köşeyi yumruk kadar içeri göçtü ısıtıp düzelttirdim
geçen yıl arkadan başka bir araba vurdu içten bağlantı yerine plastik kaynak yapıldı no problem.Velhasılı 26 senedir aynı arka tamponla devam edebiliyorum.

arabalarımız o kadar da kötü değil seninki uzun süre ilgi görmeyince üzmüş biraz
Altımızdaki araç tofaş geçmişini kaza sonrasında ne olacağımızı bile bile biniyoruz piyasadaki malzemeler orjinal diye satılıyor ama hiç inanmıyorum eskidendi şimdi hertaraf yansanayi parca kaynams
Ne kadar sinirlenip sitem de etsen yine sabahın bu saatinde kalkıp @yigitasker 'in de dediği gibi canı yanmasın diye sanayi yolunu tutuyorsun Smile
Allah'a şükür çürük çarık yok aracımda ancak bende aracımı yakın zamanda satmayı düşünüyorum bazen harcadığım paraları biriktirsem daha iyi bir araca binebilirdim diye düşünüyorum tofaş alacaksanız bana göre 95 model altı alınmamalı bütçeniz kısıtlıysa da hyundai excell gibi seçenekler daha mantıklı geliyor bana.
sattıgım 99 model araçtan saglam çıktı aldıgım 91 model broadway Big Grin kaportacım tofaştaki saç kalitesi düşük demişti bana zamanında çürük çarık varsa yapacak bişey yok tabanı komplede olsa degiştireceksin forumda çok revizyon örnekleri var yapanlar yaptırıp biniyorlar eger düşüncen bu yönde ise evladiyelik olur.
Sayfalar: 1 2 3