Tofas Team

Tam Versiyon: Portatif Garaj Yapımı Hakkında Yardım
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
     Hayırlı akşamlar. Oturduğum dairenin kapalı garaj imkanı olmadığı için daire önüne aracın rahat girip çıkabileceği, açılıp kapanabilen portatif bir garaj yapmak istiyorum. Şu anda aklımdakine göre garaj şöyle olacak;


[Resim: 12341532t.png]

     Ok yönünde açılıp kapanabilecek. Açıldığında fazla yer kaplamayacak, üstü branda ile kaplanacak. İskelet sistemini plastik hortum, 30mm-40mm kalınlığında su borusu veya seralarda kullanılan hafif boru şeklindeki profillerle oluşturulacak. Her parça ortadaki merkez noktasına açılıp kapanmaya engel olmayacak şekilde monte edilecek. Aracın giriş/çıkış yaptığı bölge, garaj kapandıktan sonra asma kilit ile kilitlenerek muhafaza edilebilecek. Garajın arkası yere sabit olacak. 

     Aklımı kurcalayan bir hususta şu, eğer çizimdeki gibi bir garaj yapmak istersem aracın boyu yüksekliğine göre uzun olduğundan dolayı aracın arkasından önüne kadar geniş bir garaj yapmak istediğimde kullanacağım iskelet direklerinin çok uzun olması gerekiyor. bu da garaj kapalıyken arabadan daha yüksek olacak bir garaj anlamına geliyor. İnternette portatif garaj olarak biraz araştırma yaptım, bu çizimdeki garajın mantığıyla aynı sayılabilecek mantıkta garajlar mevcut. Aralarındaki fark ön ve arka cepherlerinin açılıp kapanabilmesi, orta cephesinde ise sabit bir bölümün olması. O garaj ise çizecek olursak şu şekilde duruyor;

[Resim: 12341532t1db8f.png]

     Ben bu tasarımı görünce ikilemde kaldım, ilk başta kendi düşündüğüm garajı gözümün önüne getirdiğimde aracın en arkasından en önüne kadar gelebilmek için ayakları uzun direkler yapmam lazım. Bu da garajın üstünün çok yüksek olması anlamına geliyor. İkinci olan ve internette gördüğüm garaj tasarımı ise yükseklik olarak çok sırıtmayacak, fakat üzerine kar yağdığında ağırlık olarak merkezinde toplanacak bir tasarım gibi duruyor(en azından ilk tasarımdaki gibi bir garaj olursa ortasına denk gelecek şekilde bir direk koyar öne ve arkaya dağılmasını sağlarım).

     Bu tasarımlar hakkında sizlerin düşüncelerini merak ediyorum, aracım yağmur ve soğuk havalarda açıkta kaldığı için bu durumdan rahatsız oluyorum. Bu garajı yapmayı aracın yağmur altında kalıp resmen çürümeye terk edilmemesi için istiyorum. Bu tip garaj kullanan veya yapan birileri var ise yorumlarda lütfen tecrübelerini benimle paylaşsınlar. 
Smile
Dairenin önü aşırı rüzgar alacak şekilde bir yapıya sahip değil, bu yüzden işin rüzgar boyutunu geçtim. Garajın arkası sabit, önü ise kapatıldığında kilitlenerek sabitlenecek. İçeride kalan hortum vs. nin araca zarar vermemesi amacıyla ısı yalıtımında kullanılan ve bahsettiğim su borularına sünger geçirebilirim, böyle de bir ihtimal var. Fakat su borusu ile yaptığımda ise aşırı kar yağışlarında boruların sağlam olup olmayacağını bilemiyorum. Bu sebeple de su borusu değil, direk olarak sera borularını kullanabilirim. Sera boruları ile yaptığımda ise her bir direği tıpkı kale direği gibi köşelerini 90 derece olacak şekilde değil de tıpkı sera mantığıyla yaparsam üzerine aşırı derece kar da birikmemiş olur. Ama bu sefer de genişliğini iyi hesaplamam ve geniş yapmam gerekecek, zira 2 köşeli sistem olmayacağından yukarı çıktıkça daralacak.