Tofas Team

Tam Versiyon: Yakıt Tüketimi Hesaplanırken Yapılan Hatalar
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Genelde forumda olsum çevremde olsun bu hatalar çok yapılıyor.LPG benzin veya mazot gibi normal şartlar altında sıvı olmadığından hesaplama yapması biraz daha zor.

Benzinde depoyu fullersiniz gidersiniz 100 KM bir daha fullersiniz ne yaktığınız ortaya çıkar.Ama LPG böyle değil.

LPG'de yakıt tüketimi yaparken yapılan yanlışlar;

1.Yanlış: Depo Fulleme:Örneğin gidip deponuzu fulletiyorsunuz.Sonra 100 KM yol yaptıktan sonra bir daha fulletiyorsunuz bakıyorsunuz ki 20 TL gaz alıyor diyorsunuz ki ne güzel şehiriçi 20 KRŞ yakıyor.Gazın Litresi 2.40 Smile İşin aslı pompa basıncları farklı olduğundan her zaman aracınız aynı litrede gaz almayabilir.Mesela kendi aracımdan örnek vereyim sürekli son damlasına kadar depodakini bitirir gaz almaya giderim bazen 24 bazen 27 bazen 32 litre alır.Hepsinde de depo tamamen bitiktir.Gittiniz depo bitik 25 litre aldı 100 km yol yapıp bir daha gittiniz bu sefer basıncı yüksek bir pompadan doldurdunuz boş depo hesabına göre 27 litre aldı.Yani 2 litre daha fazla bastı.Sizde 100 KM'de 13 litre yaktınız ancak pompa basıncında da 2 litre daha fazla aldı 15 litre yaktım aşırı yakıyor diyeceksiniz veya daha az gaz alacak az yakıyor diyeceksiniz.Bu metodla da hesaplama yapılabilir ancak dediğim gibi genel olarak böyle sıkıntılarla karşılaşılır.

2.Yanlış:Gösterge ışıklarına göre hareket etmek.Örneğin tek yeşil yanıyor biraz yol gidiyorsunuz kırmızıya düşüyor 30 liralık yakıt alıyorsunuz 100 KM sonra yine kırmızıya düşüyor 30 KRş yakıyor diyorsunuz.Şamandırası iyi araçlarda bir nebze doğruya yakın sonuçlar verebiliyor.Ancak çoğu zaman +/- yanlış sonuç çıkıyor.Çünkü kırmızıya kesin anlık düşme olmuyor.Bazen bir önceki ölçümle arasında 5-10 krş +/- farkedebiliyor.Yinede Şamandırası iyi araçalarda doğru yakıt tüketimine yakın sonuçlar elde etmek mümkün.

3.Yanlış: Depodaki gaza göre örneğin depoyu fullediniz 150 KM gitti kırmzıya düştü kırmızıda da gitse 70 KM dediniz tamam işte şu kadar yakmış.Şamandıranız doğru ölçüyorsa yine doğruya yakın sonuçları bulabilirsiniz ama tam kesin olmuyor.Örneğin benim aracımda yakıt tüketimi fiksdir.Şehiriçi 100 KM 'de 12 LT Gaz yakar.Kırmızıya düştükten sonra 70-80 KM arası yol yapar ama o 10 km çok farkettiriyor.Örneğin 30 Liralık gazla 100 KM gitse 30 KRŞ 110 KM gitse 27,5 Krş yakıyor.Fark ortada.

Daha gün hesabı yapanlar var onlar apayrı önceden 30 liralık 3 gün gidiyordu şimdi 4 gün gidiyor aracım az yakıyor diyor kullanıyorsunuz 35 krş yakıyor Smile

Peki bence yakıt tüketimini bulmakta en iyi yöntem depo sıfırlamak.Yani deponun son damlasına kadar kullanıp belirli bir miktarda yakıt alıp tekrar deponun son damlasına kadar kullanırsınız.İşte bu sizin gerçek yakıt tüketiminizdir.İlla aracınız benzinle çalışıyor olmasına gerek yok aşağı yukarı kafanızdaki hesaba göre son Kmlerde benzinliğin yakınlarında olursunuz zaten gaza basınca baktınız bitme eğiliminde gaza çok hafif ayağınızı koyup 3e 4 e takıp yakınlarda benzinlik varsa gidebilirsiniz.

Emin olun yukarıda saydığım yöntemlerle çoğu defa farklı sonuçlar ortaya çıkabilir ancak depo fulleme yönteminde hep aynı şartlar altında birinin benzeri değerler bulursunuz.Ve gerçekten ne kadar yaktığını bulursunuz.

Ayrıca istasyon farkıda var genel olarak iyi giden bir istasyondan gaz almaya çalışın kendi aracımdan örnek vereyim sürekli aldığım istasyonlardan alıyorum ortalam olan 12 LT gaz yakıyor şehiriçi bazende farklı bir istasyondan alıyorum hem 13-14 litreye çıkıyor hemde araçda çekiş büyük oranda düşüyor.
06KRL06 merhaba hesaplamama göre bemin doğan 0,411 krş/km yakıyor mormal mi. bunu dahada aşagıya düşürebilirmiyim. hesaplamayı nasıl yaptım derseniz gazı tamamen bitirdim allahtan biraz benzin olduğu için benzinlige kadar gidebildim 30,00 tl gaz aldım ve aldığımdaki toplam km not aldım. tekrar gazı bitirdim ve bitişteki km den ilk km çıkarıp alınan gazı çıkan km böldügümde 0,411kr/km çıkıyor. (30 tl ile 72 km yol gidiyor. 30tl/72km=0,411 tl yapıyor km de.)
Hesap doğru ama bence yakıt çok.
kırmızıya düşünce 70 kilometre yapıyo benimki
Hep aynı yerden lpg alırım, pompa farkım yok hesaplarımda, şehirler arası kullanımda da aldığım yerler sabittir ve hesaplar yine şaşmadı, bi iki defa farklı yerden aldım o da çok hafif fark etti.

İnat ettirmeyin arkadaş Big Grin sakin kullanımda 20 krş yakıyor devirlide 23-24 duruma göre Big Grin benim hesabım doğru Big Grin
kral döktürmüşün abi Big Grin pompa farkını bende duymuştum da ne oldunu tam bilmiyordum burda bunuda öğrendim saolasın abi.babamın hesabına göre bizim araba 43, 44krş arası diyo çok değilmi abi Big Grin
peki normal de kaç yakması gerekiyor..
Tofaşlar Şehiriçi 100 KM'de 12 Litre Şehirdışı 100 KM'de 9 Litre gaz tüketmesi gerekiyor.Bunun 1 litre üstü veya altıda normal sayılabilir.
Daha üstüne çıkarsa fazla bir yakıt tüketimi var diyebiliriz.

Şimdi Şu anki gaz fiyatlarını baz alırsak En az 2.50 En fazlada 2.85 TL civarında.

Şehiriçinde Gaz Tüketimi
Aracın Ortalam Değer Olan 12 Litre Yaktığı Hesaplanırsa;
12 X 2,50 = 30 TL / 100 KM = 1 Kilotmerede 30 Krş Yakıt Tüketimi Minimum.
12 X 2,85 = 35 TL / 100 KM = 1 Kilometrede 35 Krş Yakıt Tüketimi Maksimum.

13 Litreden Hesaplarsak da Min. 33 Krş, Maksimum 37 Krş.

Yani Kısaca aracınızın (Gazın LT Fiyatı 2.50-2.85 TL Arasında İken) Şehiriçiden 30 Krş ile 37 Krş arasında yakması gerekiyor.

Bu değerlerin üstü tüketim fazla bir yakıt sarfiyatı var demektir..Birde hesaplama yaparken litre fiyatınıda düşünmek lazım 2.39'dan 37 krş fazla iken 2.85'den normal olabilir.
Ancak Kullanım şartlarına sıkışık trafik vs gibi unsurlarla bu rakam daha da artabilir bunlarıda göz önünde bulundurmak lazım.

Misal hep kısa mesafe dur kalk kullanıyordur iş-yeri ev arası yakındır araç ısınmadan sürekli ışıklar sıkış trafik dur kalk yaparak gidiyordur, arada bir dipgaz yapılıyordur yanlanıyordur gazlanıyordur haliyle artari belki aynı araç daha rahat trafikte kullanılsa ortalama değerlerde yakıyordur.