Tofas Team

Tam Versiyon: Farlarım ile ilgili sorun....
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Tüm dostlara merhabalar...
Uzunca bir süredir aranızda yoktum. İşlerim dolayısıyla pek fazla giremiyorum internete. Malum tatil zamanı....işler daha da yoğunlaşacak...
Neyse....Kısa bir süre önce Adana-Ankara-Yozgat-İstanbul-Ankara-Adana güzargahında yolculuk yaptım. Yola çıkmadan önce aracıma bakım yapıldı. Yağı suyu v.s. birde delinen radyatörüm değişti...Sorunsuz olacak gidip geldim. Ortalama hızım 100-120 arası olup yokuşlarda dip gaz ile nispeten biraz yavaş gitmek koşuluyla (ne yalan söyleyeyim. Yokuşlarda can sıkıcıydı....Ama önemli değil Smile ), ortalama 9.2/100km yakıt tükettim.
Ancak aracımda Adana'dan çıkarken bir sorun oluştu. Bakım yaptırdıım günün gecesi aracın farlarının bazen daha parlak olduğunu farkkettim. Örneğin 2 veya 3. vitesle ilerlerken, birden gösterge paneli, farlar normal haline göre bariz bir şekilde daha parlak yanmaya başladı. Bu durum özellikle yüksek devirlerde ilerlerken daha net belli oluyor. Ama her zaman yapmıyordu. Sabahında yola çıkmadan elektirikiye gittim. Akü ve şarjı ölçüldü. Sorun yok dedi. Birkaç kabloyu söktü taktı. Sorun gitmedi...
Özellikle gece yolculuğunda farların eğer hızım biraz yüksekse dahakorna parlak yandığını, hatta silecek, korna gibi ekipmanların çok daha hızlı çalıştığını gördüm. Bu durum periyodik olmuyor. Bazen 2-3 dakika sürüyor. Bazen de 15 dakika....Bazen hiç olmuyor.
Sizce sorun ne olabilir? Aracı Ankara ve İstanbulda da elektrikçiye gösterdim. Sorun yok dediler. Gece olmadığı için problemi gösteremiyorum. Bu tür bir sorun yaşayan varmı?
Şarj dinamaosu içinde konjektör(regülatör) voltajı ayarlayamıyor olabilir. Şarj dinamosu normalden yüksek devirde döndügünde daha fazla voltaj üretir. Konjektör de sisteme zarar vermemesi için bu fazla voltajı sınırlar. Yani regüle eder. Sendeki sorunda tam bu yönde. Şarj dinamosunun bakım zamanı gelmiş demekki. Konjektör kömürlerle birlikte satılıyor 20 lira civarı.
Hocam aracı kullanıp indikten sonra şarj dinamosunun sıcaklığına baktınızmı?
çok sıcaksa kömürler bitiktir birde V kayışını boşandırıp şarj dinamosunu elinizle dönderin haşır haşır ediyorsa dönerken bakım zamanı gelmiştir
Teşekkür ederim. Kontrol ettireceğim...Normal hali ile farlarım aslında oldukça sönük yanıyor. Aydınlatması yetersiz...Bunu daha parlak yandığında farkkettim. Zira farlarım daha parlak yandığında hem görüğş daha iyi oluyor hemde gösterge paneli, silecek sinyal gibi ekipmanlar daha güzel çalışıyor. Gerekli kontrolleri yaptıracağım.