Tofas Team

Tam Versiyon: İkili Cam Kaldırma Modülü İnceleme
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Bir çok yeni araçta kapılar kilitlendiğinde otomatikman açık kalan camları kapatan özellik mevcuttur. Camları açık unutanlar için güzel bir özellik bence. Araştırırken otomatik cam kaldırma modülünü buldum. Heyecanla siparişi geçtim. Alırken İkili veya Dörtlü olmak üzere 2 seçenek var. Sadece ön camlarınız elektrikli ise ikili olan tipi kullanabilirsiniz. Tüm camlarınız elektrikli ise ve otomatik kaldırma özelliğini hepsine kazandırmak istiyorsanız dörtlü cam kaldırma modülü almanız gerekmektedir.


Tabi ki modül almadan önce aracınızın camlarının elektirkli olmasına dikkat edin [Resim: 1f642.png] aksi halde modülü kullanamazsınız.

Benim almış olduğum modülün adı WS-21 ikili cam kaldırma modülü aynı ürünün WS-44 modeli dörtlü cam kaldırma modülü olarak geçmektedir.
Modülü aldığınızda yanında kutu üzerinde aşağıdaki gibi bağlantı kablolarının renklerini ve bağlanacak yerlerin isimleri yer almaktadır.

[Resim: ws-21-%C5%9Fema.png]

Kutu elinize ulaştığında içerisinde Modül ve 11 li soket halinde bağlantı kablosu çıkacaktır.

[Resim: kutu.jpg]
Modülün aynı zamanda termikli olma özelliği var. Modül çalışma esnasında cama bir şey sıkıştırılırsa algılayarak enerjiyi kesmekte ve diğer camı kaldırmaya devam etmektedir.

Dayanamayıp modülün içerisini açtım ve çalışmasını anlamak adına inceledim.

[Resim: devre-1.jpg]
[Resim: devre-2.jpg]
Modül içerisinde cam motorlarına bağlanacak olan 2 adet röle var. Röleler devreye girdiklerinde motorları hareket ettirmektedir.


Yukarıdaki resimde görüldüğü gibi bir adet 470K değerinde trimpot bulunmaktadır. Trimpot sayesinde motorların sıkışma hassasiyeti değiştirilebiliyor. Sıkışmanın algılanması için LM358 opamp kullanılmış, sıkışma olduğunda opamp çıkış vermekte ve asıl işi yapan mikrodenetleyiciye verdiği çıkışı iletmektedir.



Modülün asıl beyni olan mikrodenetleyici olarak 8 bit EM78P153 kullanılmış. Daha önce hiç görmediğim bir mikrodenetleyici.. Açıkçası PIC yada AVR serisi birşey bekliyordum.



Modül hem Eksi hemde Artı tetik ile çalışabilmekte. Bu sayede uyumluluk konusunda sorun yaşanmamaktadır. Hangi tetik türünü kullanacağınızı içerisinde bulunan J1 TETIK jumperı ile değiştirebilirsiniz. 3 adet pin var orta ile yanlarda bulunan pinleri birleştirerek seçimi yapabilirsiniz. Gerekli notlar üretici tarafından PCB ye yazılmış.



Modül çalışırken camları sıra ile kaldırmaktadır. Cam kapandığında otomatikman 2. cama geçmektedir. Kontak açık iken devreden çıkmaktadır. Cam önceliğini seçme için herhangi bir seçenek yok. Bağlantıyı yaparken dikkat etmeniz gerekmektedir. kutu üzerinde gerekli bilgiler yer almaktadır.



Tüm alarm ve merkezi sistemler ile uyumlu olduğu yazılmış. Bağlantı şekli olarak tetik girişi var. Benim araçta invells marka oto alarmı takılı. Alarmın cam kaldırma modülü adında Eksi çıkışı mevcut. Merkezi kilitlerde nasıl çözülür bilmiyorum. Ama bağlantısı mutlaka vardır.



Bu kadar incelemeden sonra modülü beğendim. Eğer almayı düşünüyorsanız tavsiye ederim.

Sonraki yazımızda montajının yapılmasını anlatacağım.



Esen Kalın.
Sercan TEK
Kaynak
Başarılı bir çalışma  Smile