Tofas Team

Tam Versiyon: Çürükleri yok etmek
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2
Bu sorum özellikle kaporta ustalarına ve bu işten anlayanlara olacak. Şimdi bu çürükleri saca ulaşana kadar kazıyıp ve zımparalayıp üzerine sac kaynatsam bu sağlıklı olur mu? Çürüklerin üzerine macun vurmak istemiyorum. Bu aracım için çözüm yolu olur mu?
parlak saca ulaştıktan sonra niye saç kaynatıyorsun ? Arabada parlak saç diye bir şey kalmaz, pas o sacı deler ondan sonra yeni sac kaynatmalıyım mı dersin ?
Macunun altına antipas at kaba zımpara yap, zemin tesviyesi için inca macun kullan. macuna göre 3-4 kat daha uzun ömürlü olur ..
(14.06.2016, 15:54)cagatay653 yazdı: [ -> ]Bu sorum özellikle kaporta ustalarına ve bu işten anlayanlara olacak. Şimdi bu çürükleri saca ulaşana kadar kazıyıp ve zımparalayıp üzerine sac kaynatsam bu sağlıklı olur mu? Çürüklerin üzerine macun vurmak istemiyorum. Bu aracım için çözüm yolu olur mu?

resim atarsan yapacağın yeri daha iyi söleriz
[Resim: 20160611_183841.jpg]


[Resim: 20160610_192557.jpg]

durum bunlardan ibaret
Çürüme motorun içinden başladıysa zımparayla çıplak sacı bulabilirsiniz. Ön tekerlerden sıçrayan tuz ve su çamurluk içinden çürütüp fotoğraftaki yerlere vurduysa zımparadan sonra oralar delinir. Bence sac kaynatmaya kadar gider.

Sac kaynatma yerine rötuşla devam etmek isterseniz çamurluk içindeki paslı yerleri yüzünden zımparalayıp epoksi astar sürdükten sonra pütür atarsınız. Motor içindeki paslı yerleri de kabarmaları alacak kadar zımparalayıp epoksi astarla geçerseniz normal boyadan daha sağlam olur.

Epoksi astarı ve pütürü birkaç kat atarsanız kalınlığı çürümeyi durdurabilir. Pütür ince olursa taş sıçramasına dayanmıyor. Benim çamurluk içlerinde fabrikadaatılan püskürtme mastiğin kalıntısı olduğundan oralar sağlam fakat sac kaynatılan yerlerde tüm korumayı pütür yaptığı için nokta paslanmalar oldu. Her sene astarla rötuşlanıp bir kat daha pütür de atılabilir.

Çevik kuvvetin arka tarafında istenen renkte astar yapan bir hırdavatçıdan alıp yapmıştım. Araba ön direklerden su aldığı için taban sacına yaptığım astarın bazı yerlerinde sararma oldu. Bu yüzden galonla pas dönüştürücü aldım. Epoksi astardan pahalı olduğu için hemen tavsiye edemem. Denedikten sonra paslanmayı bitirirse o zaman tavsiye edeceğim.

O zaman ilk kat astardan sonra fotoğrafını çekmiştim. Çamurluk içindeki gri kısım pütür. Şasi kollarını da siyah renk epoksi astar yaptırıp boyamıştım.

[Resim: th_DSCN0432_zpsea0e220e.jpg][Resim: th_DSCN0465_zpsc977a2ea.jpg]
Bizde sac kaynatmayı düşünüyoruz ama ne kadar sağlıklı olur bilemedim. Epoksi astarın da çok pahalı olduğunu öğrendim ve de bazıları ''pasları kazı macunu bas geç'' diyorlar ama ne kadar doğru olur orasın bilemem tabi.
Sac kaynatmada astarlama iyi olmazsa kaynak yerlerinden paslanmaya başlar. Galvaniz sac kaynatsanız o da paslanır. Çünkü metal ısıtıldığında yapısı değişir. Bu yüzden kaynak yeri taşlandıktan sonra çinko alüminyum sprey atılırsa kaynak yerlerinin paslanmaya karşı mukavemeti artar.

Epoksi astar fiyatlarına internette baktıysanız pahalıdır. Glasürit gibi markalara baktıysanız gözünüz de korkmuştur. Korkmayın, o markanın tüm boyaları piyasadaki ortalama boyanın üç katı fiyata satılıyor zaten. Tongue 

Geçen sene epoksi astarı aldığım yerde renk bastırdığım spreye 20TL verdim. Epoksi astarın kilosu muydu yarım kilosu muydu hatırlamıyorum ama ona da aynı parayı verdim. Fiyatlarda değişme varsa bilemem. Bayramdan sonra yer ve zaman imkanım olursa rötuş için yine epoksi astar yaptıracağım.

Macunlamak çürükleri daha da büyütür. Atacağınız macun polyester macun olur. O da suyu sünger gibi çeker ve kabarır. Suyu içinden atamayıp depoladığı için çürüme alttan devam eder.

Aklıma gelmişken macuna sulu zımpara yapanları gördüm. Olması gereken kuru zımpara yapmak ve üstüne dolgu astarı geçtikten sonra sulu zımparayla son şekli vermektir. Son zamanlarda gördüğüm doğru bir çalışma var. Macun atıldıktan sonra boyanmayıp sokaklarda gezen arabalara primer astar yapıyorlar. Macun suyu görmediği için bozulmuyor.
Yalnız bu epoksi astarların birçok çeşitleri var. Sentetik, selülozik, solventsiz, poliüretan gibi çeşitleri var. Bunlardan hangisini almalıyım ve ayrıca macun gibi kabarma, çatlama, dökülme gibi olaylar olmaz diye tahmin ediyorum. O zaman yani yanlış anlamadıysam paslı çürük yerleri kazıyıp zımparalayıp direkt epoksi astar atacağız. Tabi usulüne uygun bi şekilde.  Big Grin
Benim aldığım astar selülozik tinerle inceltiliyor. Macundan daha iyidir. Düzgün yapılmazsa macun kadar berbat etmez. Çürüklerin yayılmasının önüne geçer.

Sacı zımparalayınca delinme tehlikesi varsa yüzündeki kabuk gibi dökülen sac parçalarını temizleyince tel fırçayla paslı yeri fırçalarsınız ve astarlarsınız. Zaten çürük olmayıp parlak sacı görebilsek oto boyası da yapabilirdik.

Taban sacının fotoğrafını vermiştim. O zaman elimdeki boya yetmediği için taban sacına tek kat sürebildim. Fotoğrafa göre tarif edersem fren pedalı hizasından vites koluna kadar boyası iyi görünen paslanmamış sac. Debriyaj pedalı hizasında şasi kolunun geçtiği kısım paslıydı. Orayı parlak saca kadar zımparalamadım. Fırçalayıp üzerindeki parçaları ve pası attım. Beğenmediğim yerlere de 80 numara zımpara geçtim. Son olarak kapı eşiğine yakın duran yerde galvanizli sac var. Araba direklerden su aldığı için taban sacı iki kış ıslandı.

Yakın zamanda biraz baktım. Galvanizli sacın üzerindeki astar dökülmüş. Galiba astarın altında şasi boyası vardı. Pek hatırlamıyorum. Bir de galvaniz sacın kaynatıldığı punta yerleri sararmış. Rötuş yaparsam tamemen kapatabilir. Halının altındaki keçe kurumadığı için astarın üzerine pütür süreceğim.

Epoksi astarı uygun fiyata bulamazsanız aldığım yerin adresini veririm. Fiyatını sorarsınız. Yakın zamanda gitsem fiyatını yazardım.
Abi bi de şu durum var benim attığım 2. resimde pas veya çürüme değil kopukluk var. Ama ucundan nokta nokta paslanmaya başlamış. Aracım oradan kaza yapmış ve sağ ön çamurluk değişmiş, değişmesi önemli değil zaten. Benim araçta çürüyen yerler motor kısmı ve kapı araları. Kapı araları kolay onlar hallolur ama bizi uğraştıracak motor içi ve ön panel.
Sayfalar: 1 2