Tofas Team

Tam Versiyon: İE Tofaş rolanti sorunu olan arkadaşlar için
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2
Arkadaşlar malum benimde sorunum devam etmekte rolanti sensörü ve ateşleme bobini gibi şüphelendiğim parçaları değiştirdim ancak sonuç başarısız rolanti gene yükseklerde takılı kalıyor. Hatırlarsınız boğaz kelebeği temizliği ve adaptosyonu için bi ustaya yönlendirildim ancak oda boğaz kelebeğini değiştirmekten bahsedince açıkçası caydım çünkü güvenemedim adaptasyon ile ilgilide pek açık konuşmadı, forumları gezerken bir bilgi buldum bugün ilk işim bunu denemek olacak ( gaz kelebeği adaptosyonunu bilgisayara bağlamadan el ile yapma fikri )

"Aracı benzinde çalıştırıyoruz ve sonra ağır ağır devir yükseltiyoruz, en son 6000 devirde lamda sensörü motora sinyal gönderiyor ve motor gaz kesiyor biz 10 sn boyunca gazdan ayağımızı çekmeden gaza sonuna kadar basıyoruz ve ayağımız gazda iken aracı stop ediyoruz. (Motor 3-4 sn sonra ancak susuyor çünkü 6000 devirden ancak iniyor) 10-15 saniye sonra kontağı çevirip aracı çalıştırıyoruz ve bekliyoruz rolanti devrinin normale geldiğini, göreceksiniz. LPG li araçlarda bu işlemden sonra aracı stop edip kontağı katın aracı kitleyin 1-2 dakika sonra aracı açın kontağı açın ama çalıştırmadan aracı LPG ye geçirin 10 sn bekleyin aracı çalıştırmadan kontağı kapatın sonra tekrar kontağı açın 10 sn bekleyin ve aracı çalıştırmadan tekrar kontağı kapatın ve son olarak kontağı açın aracı benzine alın ve aracı çalıştırın araç normal RPM değerlerine gelince aracıLPG ye geçirin, hayırlı olsun. Bu basit yöntem gaz kelebeği açılarını ECU ya tanıtmak için yapılan bir yöntemdir. Aynı zaman da kutup başı sökülünce otomatik cam kaldırma düğmeleri çalışmadığında da aynen cam limitlerini camların beynine tanıtmak için camları sonuna kadar kaldırıp indirmemiz yeterli. "
Ve bu sorun genelde aku kutup basını sokup taktıktan sonra kendini belli ediyor. Kutup başı söküldüğünde ecu resetleniyor.kutup başıda yeniden takılıp" ilk araç çalıştırıldığında hele bi ara gaz yapın" dikkat ederseniz devir saatinde ilk ara gaz yaptığınızda rolanti takılı kalır... Artık bundan sonra böyle ara hızlanma ve vites geçişlerinde debriyaj motora giden güçü kesse bile araç devir kesmiyor 1-2sn sonra nominal devrine iniyor.

Kısaca kutup başı sökülmesi boğaz kelebeğinin voltajını kesiyor ve konumunu kaybediyor, bazen temizlik yapıldığında da hava geçiş oranı değiştiği için bu bozulan ayarı tekrar set etmek gerekiyor.
Bende kutup başını söktüm araba sapıttı benzinde rolantide gaz veriyor boyna.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Kutup başının sökülüp takılması her zaman bu sorunu vermeyebilir. (Birde böyle bir durum var)
Rolanti ayar motorundan da yapabilir, karbüratörün temizlenmesi gerekebilir. çünkü kontagı açınça rolanti ayar motoru çalışıyor diye biliyorum...Şimdi bunu usta biliyor zaten (İyi niyeti suistimal durumuda var)

Özetle sıkıntılı bir durum bir sorununu çözsek diğerini hediye ediyorlar.
Karbürotör herşey elden yeni geçti sorunsuz kullanıyordum kar yağınca akü bitmesin diye kutup başını çıkardım sonra böyle oldu tamirciye gidilmiyor ne desen hemen 50 100 işçilik diyorlar.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Gelin toplu şekilde karburatöre dönelim.  Smile
Nedir bu i.e lerden çektiğimiz yahu tadı başka arızasıda başka 
Bendede bir ton problem var takmayın kafaya binin gitsin
rolanti geç düşüyor biraz düşüncede hemen 900 devire düşmüyor biraz 1100 devirde seyrediyor 5-6 sny kadar sonradan kendine geliyor.
o iyi bence normali 850-900 arası galiba +-100 d/dak tolerans olsa mantıklı... Ama i.e nin tadı başka ben kıyamıyorum ne satmaya nede hor kullanılmasına, çok usta, oto yıkamacı, çırak,kalfa azarladım bu yüzden.
Bıktım ie den derdi bitmiyor.zaten gazda kullanıyoz ie benzinde çalışıyormuş.boyna rolanti sorunu sıktı artık[emoji41]


Sent from my iPhone using Tapatalk
Narin araçtır i.e sıkıştırmaya gelmez... Nemden tüyden etkilenir.Aragazada gelmezBig Grin
İ.e lerin sıkıntı olmasinin en büyük sebebi
1. Memlekette i.e den anlayan usta kalmamış gibi.
2. Orjinal parça olmamasi ve parça kalite zayıflığı.
3. Kullanıcı dikkatsizliği
Aragaz konusunda fazla aragazda patlama yapiyor hemen
Rölanti konusunda ben pek problem yaşamıyorum su anda
Ve en büyük etken LPG bu araçlara cok uyumlu olmuyor.
Rölanti probleminin LPG ayariylada alakasi var öncesinde bende hic problem yoktu son yaptırdığım gaz ayari yüzünden ufak defek rölanti problemi yaşıyorum.
Ama gaz ayarini bozmuyorum. Çünkü az yakiyor su anda. Çekişte zayif olmasina rağmen biniyorum.
Bunun sıfırı vardı babamda 2000 model orj. Tüplü i.e nin tadini oradan bilirim yıllarca masrafsiz genel rutin bakımları yapip bindik.
En ufak problem yoktu gidişi canavar gibiydi.
Ama artik i.e ninde tadi kalmamış gibi artık araçlarımizin kendi ustasi biz olacağız

Discovery cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Sayfalar: 1 2