Tofas Team

Tam Versiyon: Egzoz Sistemi
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Gazi Üniversitesi Obitet dokümanıdır.

EMİSYON TESTLERİ

Emisyon kontrollerini geçebilmek için arabamızın bakımını itina ile yaptırmalı ve yapılan işleri takip etmeliyiz. Özellikle ateşleme sistemini ve karbüratörü ilgilendiren bütün hava ayarları, rölanti ayarları ve ilgili diğer ayarlar çok düzgün olmalıdır.

EMİSYON KONTROL SİSTEMİ

Emisyon kontrol sisteminin amacı aracınızdan çıkan egsozun kontrolu ve çıkan zaralı gazları zararsız hale getirmektir. Problem olan gazların bazıları:

-Hidrokarbonlar
-Karbon monoksit
-Karbon dioksit
-Nitrojen oksitler
-Kükürt dioksit
-Fosfor
-Kurşun ve diğer metaller

Bu maddelerin kontroluna yardımcı olmak için yakıtlarda da değişime gidilmektedir. Ayrıca son imal edilen araçlar yalnızca bu tür yakıtları kullanabilmektedir.

ARKA SUSTURUCU ve ORTA SUSTURUCU

Egsoz gazları motoru çok büyük bir basınçla terkederler. Eğer bu gazlar motoru direk terketseydi anormal gürültü çıkardı. Bundan dolayı egsoz manifoldu gazları içinde metal borular ve plakalar ile birlikte bazı izolasyon maddelerinin bulunduğu susturucuya gönderir. Susturucudan geçerken gazların basıncı azaltılır ve sessizce dışarı atılmaları sağlanır.

Susturucu metalden yapılmış olup (yeni araçlarda) katalitik konverter ile arka boru arasında bulunurlar. Orta ve arka olmak üzere genelde araçlarda iki tane susturucu bulunur.

Şimdi diyeceksinizki bazı araçlarda susturucu olsada gürültü çıkarıyor, neden? Genelde susturucular adları gibi sesi azaltma vazifesi görselerde, bazı susturucular özel tasarlanmış olup gazı metale sarılmış delikli bir borudan geçirip direk dışarı atmakta, sonucunda basınç azalsada biraz gürültü çıkar.

Susturucular egsoz supaplarının açılıp kapanması sırasında çıkan sesi boğarlar. Supap açılınca egsoz borusuna yanmış gazı yüksek basınçla atar. Bu tip bir hareket gazın kendinde hızlı giden ses dalgaları yaratır (neredeyse 2000 km hız), işte susturucu bunu sessiz hale getirmekle görevlidir. Bunu ses dalgası enerjisini ısıya çevirerek yapar. Susturucunun içindeki delikli bölme ve plakalara değen ses dalgaları enerjilerini kaybeder.

KATALİTİK KONVERTER

Motorunuz yakıtı yakarken çevreye çok zararlı gazlar üretir. Bu zararlı gazların çevreye dağılmasını önlemek için egsoz hattına bağlanan "katalitik konverter"ler yapılmıştır. İçerinde "katalizör" denilen kimyevi maddeler bulunur. Katalizör kendisi etkilenmeden diğer kimyevi maddeler arasında reaksiyonlar yaratır. Katalitik konverterlarda ise içlerindeki katalizör vazifesi gören kimyevi maddeler egsozdaki zehirli maddeler arasında reaksiyon başlatıp, zararlı gazlardan zararsız gazlara dönüşmelerini sağlar.

Çalışma sistemine gelince, zararlı gazlar bir tür çelik kutu görünümündeki katalitik konvertere girerler, içinde aluminyum oksit, platin ve rodyum vardır. Bu kimyevi maddeler karbon monoksit ve hidrokarbonları su buharına ve karbondiokside dönüştürür.

Katalitik konverteri olan araçlarda kurşunsuz benzin kullanmamızın sebebi, benzindeki kurşun konverterdeki kimyevi maddeleri kaplar ve fonksiyonlarını görmelerini engeller.

EGR SUPABI

EGR (egsoz gazı dolaşım) supabı egsoz gazının bir kısmını yanma ısısını düşürmek üzere silindirlere geri göndermeye yarar. Neden bunu isteriz?

Yanma ısısı 1500 dereceyi geçince zehirleyici gazlar oluşur. Bu derecelerde havadaki nitrojen oksijenle birleşip nitroksitleri oluşturur. Güneşli havalarda egsozdan çıkan nitro oksitler havadaki hidro karbonla birleşip dumanı oluşturur. İşte EGR supabı burada imdada yetişir.

Çıkan egsoz gazının bir kısmını emme manifoldundan silindirlere vererek yanma ısısını düşürür. Düşük yanma ısısıda üretilen nitro oksit miktarını azaltır. Sonucunda daha az miktarda egsoz ile dışarı atılmış olur.

PCV SUPABI

Yanma sonucunda çoğu paslandırıcı özelliğe bir takım gazlar ve buharlar oluşur. Bu gazların bazıları segmanlarıda geçerek krankın çalıştığı bölüme gider. Eğer kendi hallerinde krank bölümünde bırakırsanız paslanma, çürüme ve tortu gibi birçok olumsuzluğa sebep olurlar. Bunun için oradan atılmaları gerekir. Eskiden bir boru ile direk atmosfere atılırdılar. 1960'larda hava kirliliği problemi ile karşılaşınca PCV (Positive Crankcase Ventilation = Krank bölümü havalandırma) sistemi geliştirilmiştir.

PCV sistemi motor ve emme manifoldu arasında bir hortum vasıtası ile bu gazları çekip silindirlere geri verip normal yakıtla yanmasını sağlar. Tek problem bu gazların emme manifoldundan girerken gerekli hava-yakıt oranını bozmaları olur. Bununda çözümü PCV Supabı ile bulunmuştur.

HAVA POMPASI

Hava pompası sıkışmış havayı egsoz manifolduna-bazı durumlarda katalitik konvertere gönderir. Sıkışmış havadaki oksijen yanmamış hidrokarbonların (yakıt) epeyi bir kısmını yakar, böylece zehirli karbon monoksiti bildiğimiz iyi huylu karbon diokside çevirir.

EKSOZ MANİFOLDU

Döküm demirden yapılmış egsoz manifoldu egsoz gazlarını yanma odalarından egsoz borusuna aktarma işini görür. Egsozun rahat geçmesini sağlamak için yumuşak yuvarlak hatları vardır.

Egsoz manifoldu silindir kapağına sarı civatalarla bağlanmıştır, üzerinde birtakım hava kanalları olup, emme manifoldunun hemen altındadır.

MANİFOLD CONTALARI

Egsoz borusunu manifolda bağlayan çeşitli tipte contalar vardır.

Birisi düz yüzeyli contadır. Bir başka tip basıncı sağlamak için yayları kullanan top ve soketten oluşmuştur. Ayrıca örgülü, halka şeklinde bir tür amyantlı elyaf kullanılan bir tipde mevcuttur.

EGSOZ BAĞLANTI ELEMANLARI

Egsozu aracın gövdesine tutturan ve gerekli esnekliği kauçuk halkalarla sağlayan, kelepçelerle susturucuları borulara bağlayan parçalardır.

KATALİSTLER

Katalitik konverterin içindeki materyaller aractan araca farklıdır.


Bazı katalitik konverterler "oksidasyon" katalisti kullanır, bu platin kaplanmış seramik boncukların hidrokarbon ve karbon monoksidi azaltmasında kullanılır. Katalitik reaksiyon sonucunda hidrokarbon ve ve karbon monoksit "yanarak" su buharı ve karbon dioksit oluşturur. Bu tip konverter oksijen ister ve gerekli oksijen silindir kapağına yada manifolda direk enjekte edilir.

Daha yeni konverterler iki kısımdan oluşur. Ön kısım "üç yollu" katalist olup çeşitli zehirleri yakar, hidrokarbonları azaltır. Etkili egsoz azaltımı için bu tip konverterler tam yakıt ve hava karışımına ihtiyaç duyarlar. Arka kısımları ise normal oksidasyon katalistleri olup hidrokarbon ve karbon monoksitleri dahada azaltırlar.

EGSOZ BORUSU

Egsoz borusu arabanızın altında gördüğünüz kıvrılmış borulardır. Genelde paslanmaz çelikten yapılırlar (susturucudaki ısınmanın sebep olabileceği pası önlemek için). Türkiye'de ise henüz DKP saçtan yapılmış borular kullanılmaktadır.

Bunun sonucunda ise yaklaşık her yıl aracımızın egsoz sisteminin bir parçasını değiştirmek zorunda kalıyoruz. Bu egsoz imalatının belli bir standartı olmamasından, her önüne gelenin egsoz imalatına soyunmasından kaynaklanmaktadır. En pahalı ve kaliteli olduğu söylenen yerli marka susturucu ve egsoz borularının bir yıldan fazla kullanımı çok ender raslanan bir şey olup, Kuzey bölgelerinde aşırı nem ve yağış dolayısı ile daha da kısa zamanda paslanıp iş göremez hale gelmektedir.

ÇİFT EGSOZ SİSTEMİ

Çift egsoz sisteminin avantajı daha serbest biçimde egsoz gazlarının atılması olup, daha düşük basınçla çalışma ortamı sağlanmasıdır. Motorun hava alma kabiliyeti arttığından motorun beygir gücünde göze çarpan bir artma sağlanabilir. Bu egsoz atımı sırasında daha fazla egsoz atılmasını sağladığından motorun içinde daha az egsoz gazı kalmakta ve bu sayede içeri gelecek olan hava-yakıt karışımının daha büyük bir miktarda içeri alınmasına (emilmesine) olanak sağlar.

Katalizörü söktürmeyin!

Çevre kirliliğini azaltmak üzere geliştirilen katalitik konvertörler yüksek beygir gücü ve pahalı yedek parça gibi nedenlerle söktürülüyor. Söktürülen konvertörlerin yerine monte edilen boru veya susturucuysa çevre kirliliğine yol açıyor. Kısa vadede güç ve para kazandırıyormuş gibi görünen bu değişiklik motorda ciddi sorunlara neden oluyor.

Kamuoyu oluştu

Teknolojinin hızla gelişmesi ve artan nüfus artışı, tüm insanlığı yakından ilgilendiren çevre kirliliğini de beraberinde getirdi. Dünyadaki çevre kirliliğinin ciddi boyutlara varması üzerine, gelişmiş ülkelerde çevrenin kirlenmesine tepki gösteren kamuoyu oluştu. Bu tepkiler sonucunda, çevreyi kirleten sanayi kuruluşları da önlemler almak zorunda kaldı.

Katalitik konvertör

Çevrenin kirlenmesinde önemli payı olan otomotiv sanayi de çevreye saygılı araçlar üretmeye başladı. Egzoz sistemleri üzerinde yapılan yoğun çalışmalar sonucunda, katalitik konvertörlü otomobiller kullanılmaya başlandı. Katalitik konvertörü hemen benimseyen gelişmiş ülkeler, konvertörsüz araçların trafiğe çıkışını yasakladı ve katalitik konvertörlü araçların vergilerinde de indirimler yaparak bu tür araç seçimini teşvik ettiler.

Avrupa'da 1995 yılından bu yana katalitik konvertörsüz otomobil üretimi de yasaklandı. Avrupa'daki bu gelişmeler Türkiye'yi de etkiledi. Türkiye'de de 2000 yılından itibaren katalitik konvertörsüz araç üretilmeyecek. Ancak Türkiye'de birçok otomobil kullanıcısı katalitik konvertörünü söktürerek, çevre kirliliğine yol açıyor.

Neden söktürüyorlar?

Kurşunsuz benzinin kullanıldığı otomobillerde bulunan katalitik konvertörün görevi, sıcak hava yardımıyla reaksiyon oluşturarak, yanma sonucu ortaya çıkan kirli gazları ikinci kez yakmaktır. Çevre kirliliğini önlemek amacıyla geliştirilen bu sistem, Türkiye'deki bazı otomobil sürücüleri tarafından söktürülüyor. Katalitik konvertörün yerine egzoz susturucusu veya düz bir boru monte ediliyor.

Sökmek için 3 neden var

Katalitik konvertör üç nedenle sökülüyor. Katalitik konvertörün otomobilin beygir gücünü azalttığı gerekçesiyle sökülmesi en yaygın gerekçe. Bazı otomobil sahipleriyse, katalitik konvertör fiyatlarını pahalı buluyor. Bu yüzden arızalandığında yenileme yerine iptal ettirme yoluna gidiyor. Katalitik konvertörü söktürme gerekçelerinden biri de kurşunsuz benzinin yeterince yaygın olmaması.

Egzoz gazı havayı nasıl kirletir?

Egzoz gazında havayı kirleten üç ana zehir bulunuyor. Hidrokarbon (HC), silindirdeki yanma sonunda tamamen yanmadan atılan yanmamış benzindir. CO (Karbon monoksit) ve NO (Nitrojen oksit) silindirde yanma anında üretilir. Katalitik konvertörün işlevi doğayı kirleten bu gazları temizlemektir. Katalitik konvertörün ayırt edici özelliği, sadece kurşunsuz benzinlere ve geliştirilmiş yakıt enjeksiyon ve elektronik ateşleme sistemine sahip taşıtlarda kullanılmasıdır.

Parka dikkat

Katalitik konvertöründeki porselen filtre, benzindeki kurşun elementini süzemediği için normal veya süper benzin kullanılması kısa sürede katalizörün tıkanmasına, yüksek hararete ve çekiş gücü düşüklüğüne neden olur. Motor aşınmış ve yağ yakıyorsa, çıkan yağ dumanları için konvertör bir temizleme işlemi yapamaz.

Katalitik konvertörün iyi görev yapması ve yüksek sıcaklık elde etmek için katalitik konvertör, motora yakın monte ediliyor. Katalizör yatağı 300 - 400 dereceler arasında verimli çalıştığından, otomobil kuru otlar, çöpler ve kolay tutuşacak maddeler üzerine park edilmemelidir.

Periyodik bakım şart

Bir motorlu aracın çevreyi kirletmemesi için, katalitik konvertöre sahip olmasının yanı sıra, yağ yakmayan ve hava - yakıt karışımını iyi yapan bir motoru olması gerekir. Katalitik konvertörsüz araçların egzozundan çıkan gazları zararsız hale getirmek mümkün değildir. Bu tür araçlarda yapılabilecek tek şey, çıkan zararlı gazların oranını motorun performansını etkilemeden minimuma düşürmektir. Bunun için araç sahiplerinin periyodik bakımlarını düzenli olarak yaptırması gerekir.

EKZOZDA PATLAMA

Egzozda patlamanın meydana gelmesi, tüfek patlamasına benzeyen şiddetli bir ses çıkarır. Bu patlama, ateşlemenin değişik sebeplerle kesilmesinden ileri gelmektedir. Aşağıda bu sebepler önem sırasına göre belirtilmiştir.

1- Ateşlemenin birinci devresinde zaman zaman kesilme vardır. Bu halde ampermetre ibresi dinamo şarj ederken sıfırın sağına çok kaçarak fazla şarj gösterecektir.
2- Ateşleme birinci devresinde kısa devre vardır. (Ampermetre ibresi sola saparak dinamo şarj ederken deşarj gösterecektir).
3- Bobin içinde, ikinci devrede, yahut bobinle distribütör arasında kısa devre vardır.
4- Eğer egzozda bir kaç patlama duyulduktan sonra, muayyen bir süre hatta bir kaç gün ses duyulmuyor, sonra yine duyuluyorsa, kondansatör arızalıdır.
bilginin hiç bi zaman zararı olmaz abi..varsın kulağımıza küpe olsun..
(16.06.2010, 18:13)BaSKaN yazdı: [ -> ]Bizim genç tofaşçılarız artık heders ve abart,la ilgileniyor bunlara bakan yok.....
Performans parçaları olsa da ustası yapmadıktan sonra verim düşer. Egzozu büyütüp performans alırken büyük Amerikan araçları gibi yakmasın sonra.Big Grin

aslanz61

ben geçen egzoz taktım arabaya katalizörsüz enjeksiyonlu kartaldan çıkardık benim arabada pek ötmedi ama neyse otjinal egzozu söktük 2 sene önce takmıştık(son susturucu) zerre pas yoktu üzerinde çok şaşırdım.egzozcu arabayı hergün kullanırsan bişey olmaz araba yatarsa içinde gaz kalır o yüzden paslanır dedi