Tofas Team

Tam Versiyon: Motor modifiyesi ve piston
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2
Arkadaşlar bu motor modifiyesi ile ilgili bazı konuları çok merak ediyorum özelliklede hem yakıt sarfıyatını düşürecek hemde azda olsa performans arttıracak modifiyeleri araştırıyorum. Bizim motorlarınn kompresyonlarının neden bu kadar düşük oldugunu düsünmeye başladım ve bir gün sanayide bir broadway motoru dağıtmışlardı yanına gittim ve biraz inceledim orada enteresan bişeyle karşılaştım broadwayın pistonlarının üstundeki tolerans değeri 0,06 yani bizim motorlarınkinden düşüktü bunu ordaki ustaya sordum ve doğruladı hatta avrupa arabalarda bu değerlerin 0,05 -0,04 gibi daha düşük olduğunu soyledi. Piston ve gömlek arasındaki bu boşluğu vermelerinin sebebi ise pistonun gömleklerden daha fazla ısınması ve dolayısıyla genleşmesi ve bu genleşme anında motorun zarar görmemesi. Ancak bazı pistonlarda pistonun yapımında kullanılan maddeler yani metaller ısınma anında daha az genleşiyor ve piston gömlek arası toleransları daha düşük oluyor tabi buda pistonun sıkıştırma ve patlama anında daha az kompresyon kaçağı olmasına sonuç olarakta daha fazla güç ve aynı zamanda yakıt tasarrufu sağlayabiliyor. Buraya kadar bi yanlişim varmı bilmiyorum varsa beni doğru bilgilendirirseniz sevinirim. Şimdi sormak istediğim şey motor modifiyesi yaparken performans pistonu denilen pistonlar takılıyor bu pistonlardan kullanan arkadaşlar varsa bilirler bu pistonların pistonların özellikleri nedir ve bu pistonların gömlek piston arası toleransları diğer pistonlardan dahamı düşüktür. Bunu çok merak ediyorum. Teşekkürler.

Not : Aşağıda kendi arabamın rektefıyesinde taktığım pistonun resmi ve pistonun üzerinde toleran değeri yazıyor 0,07
[Resim: Piston.JPG]
bu konuda pek bi bilgim yok ama dikkat ediyorum genelde modifiye araçlarda 0.6 piston kullanılıyor sahibinden.com'da satılık modifiye tofaş sahiplerine mesaj atıp soralım bu durumu ne diyecekler bakalım Smile
Valla iyi fikir tanıdıgın varmı
Bi soralım bakalım etrafımıza ne diyecekler yazdıkların çok mantıklı bana göre
(21.04.2011, 20:37)Falcon417 yazdı: [ -> ]bu konuda pek bi bilgim yok ama dikkat ediyorum genelde modifiye araçlarda 0.6 piston kullanılıyor sahibinden.com'da satılık modifiye tofaş sahiplerine mesaj atıp soralım bu durumu ne diyecekler bakalım Smile


Acizane bildiğim kadarıyla aracın rektefiye edilmesi gerektiğinde silindilerin içide aşındığından daha büyük çapta bir piston takmak gerekiyor.Bunun piston yuvalarını biraz daha büyütüyorsunuz.En son rektefiyede 0.60 oluyor.Yada ilk rektefiyede performans için böyle ayarlatıyorlar.Bu süreden sonra gömlekleri değiştirmek gerekiyor bir sonraki rektefiyeye.Böylelikle hacmi artırmış oluyorsunuz eğer üst kapakda bir miktar taşlar yanma odasınıda daraltırsanız iyi bir sonuç elde debilirsiniz.

Kardeş benim öğrenmek istediğim şey gömleklerin honlanması sırasında gömlek ve pistonun arasına takılacak pistonun cinsine göre boşluk veriliyor bunun nedeni piston gömlekten daha çok ısındığı için daha çok genleşiyor bu genleşmeyi tolore edebilmek için bu boşluk veriliyor. Tofaşların orjinallerinde yukarıdaki resimdeki işaretlediğim yerde yazdığı gibi 0,07 mm boşluk veriliyor ama genleşme olayının daha az olduğu dolayısıylada piston gölek arası toleransın daha düşük olduğu pistonlar olduğunu duydum tofaşlar için böyle bir piston varmı? uygulayan varmı ?
(05.05.2011, 17:46)namusait yazdı: [ -> ]Kardeş benim öğrenmek istediğim şey gömleklerin honlanması sırasında gömlek ve pistonun arasına takılacak pistonun cinsine göre boşluk veriliyor bunun nedeni piston gömlekten daha çok ısındığı için daha çok genleşiyor bu genleşmeyi tolore edebilmek için bu boşluk veriliyor. Tofaşların orjinallerinde yukarıdaki resimdeki işaretlediğim yerde yazdığı gibi 0,07 mm boşluk veriliyor ama genleşme olayının daha az olduğu dolayısıylada piston gölek arası toleransın daha düşük olduğu pistonlar olduğunu duydum tofaşlar için böyle bir piston varmı? uygulayan varmı ?

Dediğiniz anladım Farklı alaşımda bir piston takılıp bu mesafeyi düşürüp kompresyon artırılabilir ama tabii böyle bir uygulama yapan var mı yada hangi tür aracın pistonları bu iş için uyuglanabilir onu bilmiyorum ama bir araba sanayiye uğrayıp unutmassam ustama sorayım sorduğumda tekrar cevap yazarım.
Tamam aga bekliyorum :uyku
Ustaya sordum o piston etek boşluğumış.O boşluğun kompresyona çok bir etkisi yok diyor eğer onu düşürürsen bu sefer daha ince yağ kullanmak gerecek diyor mesela şimdi 20-50 kullanırkan o zaman 5-30 yada 10-40 gibi yağlar kullanmak gerekirmiş motor performansına bir etkisi olmaz dedi.Çünkü Tofaş motorları yapı itibaritle onun için üretilmediği için farklı bir piston takıp onu sağlasan bile herhangi bir etkisi olmaz dedi.
anladım kardeş aydınlattığın için teşekkür ederim sanada zahmet oldu
Sayfalar: 1 2