Tofas Team

Tam Versiyon: Mercek Fara Geçiş
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2 3
Uygulamayı bu yıl başında yapmıştım.Sizinle paylaşmak istiyorum.Mercek far işi çok önceden aklımda olan bir projeydi.Fakat kafamda baya soru işaretleri vardı.Araçtaki farlar Ayfarın uzun-kısa ayrı ve camı desenliydi,bi-xenon mercek ve d1s/d2s xenon bu kadar yaygınlaşmamıştı pahalıydı ve tecrübem olmadığı için çekiniyordum. Orjinal gibi olmasını istediğim için otjinal fara mercek takacaktım.İlk önce mercekleri ve şeffaf far camlarını aldım. Mercek olarak Bosch D1S bi-xenon mercek aldım.
[Resim: do00o65.jpg]
[Resim: tXdH5mu.jpg]
Daha sonra Eser in şeffaf far camlarını aldım. Orjinal fara takacağım için elimde bir adet Mako far vardı.Onun camını çıkardım ve far tasını sökerek işleme başladım.Far tasını ben daha ince metalden bekliyordum ama baya kalın bişey çıktı. Elimde elektrikli alet olmadığı için işleme devam edemedim. Dremel benzeri aletlerden buldum ve onunla kesmeyi başardım ve ilk deneme. Smile
[Resim: tewHuB4.jpg]
Baktım iş güzel ilerliyor hemen bi tane daha Mako far aldım.Onu da ayrı şekilde arka kısmını keserek montajını bitirdim.Merceklerin sabitlenmeden önceki son hali.
[Resim: 0q8OG40.jpg]
Elimde d2s ampul olmadığı için bu aşamada deneyemedim.Merceklerin 4 köşesinden vidaları taktım ama tam olarak sabitlemedim.Camları da silikonlamadım.Çünkü ampul olmadığı için mercek sağa sola yatık takılmış olabilirdi.Oem D1S/D2S xenon kitlerin fiyatı uçuk olduğu için çin malı ürün almaya karar verdim.Forza D2S 8000k xenon kiti aldım.Aslında 6000k istiyordum ama satıcının elinde yokmuş ve çin malı D2S kit zor bulunduğu için almak zorunda kaldım.Araç üzerinde ilk denemeler. :ok
[Resim: i4heDjG.jpg]
[Resim: gPMzYHZ.jpg]
[Resim: LgRdEZh.jpg]
Far ayarı için düz bir zemin ve düz bir duvar olması gerektiği için tam ince ayarını yapamadım.Merceklerin düzlüğünü ayarladım mercek vidalarını iyice sabitledim ve gevşememesi için RTV conta ile güzelce sabitledim ve şeffaf silikonla camları yapıştırdım.
[Resim: xqItjDF.jpg]
[Resim: riARs7X.jpg]
İnce ayar için AVM otoparkına gittim mercekleri hizaladım.Bu arada fotolar ayardan önce çekildi hangi kafayla ayardan önce foto çektiğimi bilmiyorum. Big Grin Sol farı biraz daha yukarı kaldırdım ve sağ far ile hizaladım.
[Resim: Poj1Qd.jpg]
Bu da sellektör videosu

Bu arada ince bir ayrıntı.Bi-xenon mercekler perde hareketiyle uzun-kısa ayrımını yapıyor.Yani kısa farları da yaksak uzunları da yaksak ampulun parlaklığı değişmiyor sabit kalıyor.Sadece perde yardımıyla ışığın yansıtılacağı  alan artıyor ya da azalıyor.Xenonu kısa farlara bağlıyoruz, uzun farların kablosunu da merceğin perdesine bağlıyoruz yani uzundan elektrik gelince perde aşağıya iniyor. Bizim araçlarda uzunu yakınca kısa farları söndürdüğü için
far rölesine diyot bağlamamız gerekiyor.Bu sayede uzunlarda sıkıntı yaşamıyoruz.

Çok fazla işlemi anlatan fotolar yok ama elinizden bu tip işler geliyorsa çok kolay bi uygulama.Tek sıkıntı mercekleri hizalama ve sabitleme kısmı.Daha sonra araç askerlik vs olaylar derken araç yatışa geçti.Geldikten sonra ilk işim ampulleri 6000k ile değiştirmek oldu.Renk olarak 8000k çok güzeldi ama performans yoktu.6000k ya geçiş yaptım ve aydınlatma çok şahane oldu. Daha sonraki ampulüm kesinlikle Philips 5000k olacak.Gece yolculukları çok zevkli hale geldi.

Açıkçası askerlik olduğu için projeyi hızlıca bitirmek istedim.Bu yüzden farları ilerleyen zamanlarda tekrar açmayı düşünüyorum. Far taslarını orjinal halde krom bıraktığım için ışık sızmaları daha fazla belli oluyor ışık sızmalarını engelleyeceğim ve ayrıca muayene için park ampulü eklemem gerekiyor.Yoksa malesef park ampulü yüzünden farları sök-tak yapmam gerekecek. :cry2

Arkadaşlar videoda sıkıntı vardı başka yerde yükledim.
Eline sağlık güzel olmuş :ok
Eline sağlık diyot olarak ne kullandiniz
Teşekkürler hepinize.Diyot olarak 6A10 kullandım.
Peki hazir yapili mercekli siyah zeminli farlar var sinyalli.onlar alinir mi sizce 130 tl takimi ?
(21.10.2015, 22:24)mucahit44 yazdı: [ -> ]Peki hazir yapili mercekli siyah zeminli farlar var sinyalli.onlar alinir mi sizce 130 tl takimi ?

Alınmaz.Çin malı mercekler zamanla kararma yapıyor.Onu alacağınıza orjinal kullanın daha iyi.
uzunlar ve parkllar iptall yani dimi
(21.10.2015, 23:04)Hüsami yazdı: [ -> ]uzunlar ve parkllar iptall yani dimi

Hayır uzunlar iptal değil.Mercek hem kısa hem uzun yapıyor.Videoda da görebilirsiniz.Sadece parklar iptal.Aslında yaparken aklıma gelmedi parklar için far tasına duy için delik açılırsa sıkıntı olmazdı.Fakat ben amerikan park kullandığım için aklıma bile gelmedi.
Guzel bir uygulama olmuş.6000k normal koşullarda mukemmel ama yagmurlu havada pek iyi aydinlatmıyo imkan varsa bence kışın 4300k olmalı. Vizede otomatik far yukseklik, far yıkama yoksa xenonla gecemiyosun.ancak merceğe normal ampul takarak gecebilrsin.
(22.10.2015, 01:05)ersın124 yazdı: [ -> ]Guzel bir uygulama olmuş.6000k normal koşullarda mukemmel ama yagmurlu havada pek iyi aydinlatmıyo imkan varsa bence kışın 4300k olmalı. Vizede otomatik far yukseklik, far yıkama yoksa xenonla gecemiyosun.ancak merceğe normal ampul takarak gecebilrsin.

Yağmurda deneme şansım olmadı ama dediğin gibi çok performans beklemiyorum.Bu kış beni çıkartır artık faha fazla çin malı ampule para vermek istemiyorum.En kötü sislerde sarı H3 kullanıyorum onu takviye yaparım. Smile Yaza doğru philips ampul alacağım. Vize için H7 ampuller hazır zaten onları takıp gideceğim ama park ampulü yok.  Big Grin  Parklara bişey uydurmalıyım ya da el mecbur sök-tak yapacağım.
Sayfalar: 1 2 3