Tofas Team

Tam Versiyon: Şahin,Doğan için FoLLowMEhomE,Beni eve kadar izle devresi fanatik tofaşcılara gelsin.
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Merhaba Holland Car Docc için bir Hollandalı bir arkadaşımın yaptığı Follow Me Devresini vereceğim benim devre kapsamlı ve çok karışık bu yüzden daha amatör bir devre vereceğim,Bu bir "Beni eve kadar izle.." devresidir ,amaç ve  fonksiyonu için genellikle yeni nesil otomobillerde bulunur. Farları, siz  motoru durdurduktan sonra yani kontağı kapattıktan sonra  sellektör kolunu çekince ilk 30 sn , iki kere çekince 60sn,üç kere çekince 90sn, dört kez çekince 120sn, 5 kez 150sn, 6 kez 180sn, 7 kez 210sn, 8 kez çekince 240sn'ye kadar belirli bir süre için farlarınızı yanık bırakır ve sonra kendiliğinden farları söndürür.
Bu da, evinizi bulmak kilidi vb anahtarı bulmak için ,karanlıkta düşmemek için size yani araç sürücüsüne zaman tanıyor.
                Bu devre,  herhangi bir araçta kullanılabilir.Önceliği Şahin,Doğan ,Kartal dır.
      Devremizde PIC18F2550 mikrodenetleyici ile yapılmıştır . Bu çip aslında çok RAM bellek, EEPROM, I / O portları, CPU ve dahil olmak üzere, tek bir yongada bulunan küçük bir mikrodenetleyicidir. Bu çipi satın aldığınızda, içi programsız boş geliyor,çipe hex kodunu yüklemeniz gerekir.

işte proteus çizimi şema
[Resim: followmehome.jpg]

Devrenin özellikleri:
- Beklemede sıfır güç tüketimi
- Tek düğme veya sellektör operasyonu, LED aydınlatmalı buton
- Zaman ilk 30 saniye katları 8 adımda 4 dakika ayarlanabilir
- Her zaman kademesi  LED parlaklık düzeyine göre izlenebilir,(isteğe bağlı)
- Zaman azalırken, LED parlaklık seviyesini azaltarak zaman durumunu gösterir


Devrenin Kullanımı:
Devre, ister ayrı tek bir buton ile çalıştırılır veya sellektor kolundan bir diyot yardımı ile paralel alınır. Motor kontağı kapatıldığında yani anahtarınız off iken çalışacaktır. 30 saniye farları açmak için bir kez basın. LED, çok az yanar. Tekrar basın 30 saniye ekleyin. LED biraz daha yanacaktır.,Siz bastıkça 30sn ve katları şeklinde toplam 240 sn ,Farlar seçilen süre sonra sönecektir.Eğer farları hemen söndürmek istiyorsanız, 2 saniye basılı tutmanız yeterli.

baskı devre çizimi..
[Resim: followbaski.gif]
Açıklamalar:
PAD1 sürekli +12v'dur, PAD2 ise şase. Bu iki PAD girişi beslemedir. kontak AÇIK olduğunda, güç kesilir ve cihaz KAPALI moda geçer.Butona basılınca, K1 rölesinin bir paleti şaseye bağlıdır, diğer paleti + 12V olduğundan,anlık çeker ve mikrodenetleyici yi çalıştırır. Voltaj regülatörü PIC 18f2550 için  7805 + 5V sağlar . PIC çalışmaya başlar ve +5v u sabitlemek için  K4 rölesini çektirir. Daha sonra 30 saniye zamanlama başlar ve far rölesine +12v  güç sağlayan, röle K3 zamanlama rölesi çeker. Farlar yanmaya başlar, Kullanıcı tekrar bastığında, basma katlarına göre ve 4 kontaklı röle K1  vasıtasıyla PIC'e komut gönderilir. PIC her komutta iç zaman sayacına 30 saniye (maks. 8 kez) ekler.Zaman sayacı 0 olduğunda PIC' kendini kapatır, dolayısıyla  işlem biter farlar söner hepsi bu kadar.kontağı açarsanız yine hemen sönecektir.

- pushbutton:buton takacaksınız ve ya sellektor kolundaki switchin + - kutup konumuna göre çevirip diyot ile sellektör koluna takacaksınız.
- contact:kontağa çekilecek +12v
- to headlight relay: far rölesine çekeceksiniz
- Led1 Red kırmızı besleme +5v ledi
- Led2 Green yeşil Far rölesine enerji gittiğini gösteren led
- to indicator led sizin bağlayacağınız azalarak kademeli sönecek zaman gösterge ledi bağlanması isteğe bağlı
- Pad 5-6-7-8-9 PIC programcısı kablosunu bağlamak içindir,board üzerinde programlanabilir Bir PICKit2 uyumlu programcı gerektirir. isterseniz entegre sökülü ikende programlarsınız.
-(Pad5=-, Pad6=+, Pad7=VPP, Pad8=clock, Pad9=data),
devreyi yapmak isteyip özel mesaj atan üyelere pic yazılımını ve diğer çizimleri gönderebilirim proteusta açabilirsiniz.


ARTIK TEŞEKKÜR VE 5 YILDIZI ÇOK GÖRMEZSİNİZ HERHALDE BAŞARILAR. Heart  Wink UÇANTENİKE
Hocam eline koluna sağlık ben bir proje gerçekleştirdim uzun zamandır kullanıyorum destek alarak atmega8 ile güzel bir modül elde ettim far sensörü+follow me home olarak çalıştırıyorum tümleşik olarak sizden follow me home bekliyordum fakat bu şekilde değildi merkezi kilit tetiklemeli yapmanız mümkünmü? yani kapılar açıldığında ya da kapandığında çalışacak kontak açıldığında sıfırlanacak Benim çalışma videom bu zamanında kalitesiz bir telefonla çekmiştim sizden bunun sadece follow me home olanını istesek çok makbule geçer
(18.03.2015, 14:19)Falcon417 yazdı: [ -> ]Hocam eline koluna sağlık ben bir proje gerçekleştirdim uzun zamandır kullanıyorum destek alarak atmega8 ile güzel bir modül elde ettim far sensörü+follow me home  olarak çalıştırıyorum tümleşik olarak sizden follow me home bekliyordum fakat bu şekilde değildi merkezi kilit tetiklemeli yapmanız mümkünmü? yani kapılar açıldığında ya da kapandığında çalışacak kontak açıldığında sıfırlanacak Benim çalışma videom bu zamanında kalitesiz bir telefonla çekmiştim sizden bunun sadece follow me home olanını istesek çok makbule geçer
Yukarıda verdiğim devre günümüzde üretilen Linea model, Doblo model ,Fiorino, Punto araçlarda kullanılan Follow me Home Devresi ile birebir aynı özellikte ve aynı çalışma mantığı tüm diğer markalarda da dünya standardı olarak kullanılmaktadır. Yani gerçek Follow me Home budur.
Sizin istediğiniz Türk işi action yani yeni icat taleptir yapılması basittir. Transistörlü zaman gecikmesi ile duran bir devreyi kapıdan gelen eksi tetikleme sinyalini kullanarak,veya uzaktan kumandadan gelen bir sinyali,yada merkezi kilit motorundaki konum değiştirme kahverengi ve beyaz kablodan ayrı ayrı tetikleme alıp isteğe göre devreye start verip belli zaman sonuna kadar,far rölesi yada sis ,yada sinyalleri yaktıra bilirsiniz ama bunun adı Follow me Home olmaz,
countdown lights, yada geri sayımlı dış aydınlatma olabilir. Devreyi çizip ayrı başlık altında vereceğim. başarılar Smile
Gerek yok o tür işlerin cümlesini yaptım yaparımda zaten bizim follow me home olarak beklediğimiz budur ben sizden bu yönde destek istedim pic ile daha orjinal bişey yapmaktı amacım bu tür follow me home bizim işimizi görmez araca binerken ya da indikten sonra aydınlatmalarımız çalışsın karanlık ortamda başka araçların orjinali aradığımız bişey değil malesef
ok başarılar..