Tofas Team

Tam Versiyon: Karbüratör bantlama
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2
Arkadaşlar merhaba 91 model şahinim var çok şükür ayağımı yerden kesiyor işimi de görüyor.Sormak istediğim soru karbüratörün ucunda aldığımda bant çekilmişti ama bant parçalanmış kopmuştu bende yeniden bantlarım araca fazla hava girişini engellemek için.

Hatam varsa düzeltin lütfen araca fazla hava girişini engelleyerek aracın çekişini artırmış oluyoruz bu mantıkla değil mi? peki bu bantı ön hava girişini tamamen kapatacak şekildemi çekmeliyiz yoksa yarım mı yada bir ölçüsü var mı? elimle orayı kapatınca rölanti yükseliyor komple kapatıp rölantiyi normal seviyeye getirirsem aracın yakıtına faydası olurmu yoksa kapatmamalımıyım?hız yapan birisi değilim yanlamamda aracımı normal kullanırım ama ayarını kısıpta rampada da kalsın istemem bunun için bir çözüm öneriniz varmı?Şimdiden değerli görüşleriniz için Teşekkür ederim.
bu arabanın hava filtresinin durumuylada alakalı biraz hava filtren doluysa az bantla yeni ise çok bantlaman gerek tamamen ayarla alakalı buradan tarifle olmaz diye düşünüyorum eger yakın zamanda gaz ayarı yaptırmadıysan git bi lpgciye hem hava filtreni değiştir hem bant işini hallettir hemde gaz ayarı yaptır bence.
Bantla havayı kısmış olmuyorsun tazyiklendiriyorsun bahçe hortumunun ucunu sıkmak gibi düşün akışı hızlandırıyorsun yine hava alıyor fakat sana tavsiyem şudur filtre kapağını yazlık konuma getir kapağın üstünde K ve Y harfleri vardır Y harfi ön uca gelince yazlık konumda yani hava akışı ön uçtan sağlanır arka ucu içerden bantla iyice kapat arkadan hava almasın ön ucada hortum yapıp sağ farın arkasına uzat bantlama yapmak zorunda kalmazsın emiş böylede düzenli hale gelir boru olarak lpgcilerin tankın üstünde boruları korumak için kullandıkları siyah gırtlak boru ideal oluyor yalnız dikkat et filtre kapağının kenar contası erimiş olmasın erimişse eğer kapağın etrafınıda bantla
geçengün usta benim araca bir ayar yaptı gerçi o niyetle gitmedim ama yag kaçırıyordu hava filtreinin hortumuna bant sardı öyle koli bandı falan değil sadece hortumun kelepçesinin olduğu bölümden hava almaması için araba gerçekten serileşti rampaları 2 ile normal çıkarken şimdi 3 istiyor araba ben gazı açtı zannettim ama açmamış karbüratörlü slx lerde durum nasıl acaba.
Elinle kapatınca bi yerden kaçak hava alıyordur. Aynı sorun bendede var çünkü. Düzene sokmazsan soğukken ısınana kadar düzensiz çalışıyor.

Discovery cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
aynen abi düzensiz çalışıyor titreye titreye 50 nc kamyon gibi aynı ısındımı düzeliyor ama şimdi baya düzene girdi eskisi gibi değil.
Bantlamaya her zaman karşıyım yaprak mikser takın en iyisi bu, size teknik bilgi 1.6 lt motor 3000 devirde dakikada 2400 lt 6000 de ise iki katı 4800 lt havaya ihtiyaç duyar , 3000 devirde dakikada da 41.6 lt gaz emer ( 100 km de 10 lt sıvı lpg tüketen 1.6 motor için )
bnım arac slx  motoru var  arac dengesiz calışıyor stop edıyor tupcuye gıttım sorun yok motor ustasına gıttım sorun yok olarak gözüküyor fakar rolante düzensiz  motor sıcakken bıle kırmızı ısıga yaklasırken debrej ve frene basınca rolante düşüyor stop edıyor  bunun nedeni bu bantlama işi olabilirmi  2 sene oldu o bantlı yer hiç oynanmadı 

şöyle bi yazı buldum bıraz uzun ama cok mantıklı  Big Grin Big Grin

HAVA FİLTRESİ NASIL ETKİLİ HAVANIN FAZLA MI GELMESİ GEREKİYOR!!!! 



önemli olan hava/yakıt oranıdır. bu oran ideale ne kadar yakınsa yakıt o kadar verimli kullanılır. 1300 cc olan favo ideal hava/yakıt oranı olan 14.7/1 karşımla maksimum gücünü verebilir. motorun hacmi sabit olduğundan, bu 14.7/1 değerlerinden birinin yükselmesi, göreceli olarak diğerinin düşmesini gerektirir. 

- mesela hava miktarını artırırsak, kendisine kalan hacim azalan yakıt da hem oransal ve hem de hacimsel olarak azalır. sonuçta aracın "çekişi düşer" 

-diyelim ki yakıt miktarını artırdık. benzer şeyler olur. şöyle ki, yakıtı ne kadar artırsak da 14.7 birim hava 1 birim yakıtı ideale yakın olarak yakar ve fazla yakıt çiğ olarak atılır. üstelik bir de fazla yakıtın hava girişini ideal karışıma göre azaltma durumu gözönüne alınırsa güç kaybının katlamalı olacağı açıktır. sonuç= "çekiş düşer" 

    her iki durumda da 1300 cc olan motorumuz 800 cc gibi davranmaya başlar. lpg' de ise ideal karışım oranı 15.2/1 olarak tesbit edilmiştir.(demek ki lpg nin hava ihtiyaci birazıcık daha fazladır, hava girişini bantlayan ustaların kulakları çınlasın). bu oranların karbüratör ile sağlanması biraz daha zordur. düşük devirlerde karbüratörlü araçlar 11.5/1 oranı ile başlayıp, üçbin devire doğru ideal oranı yakalayabilirler. (çabucak vites yükseltip aracını daima düşük devir kullanan arkadaşlara ithaf olunur) enjeksiyonlu araçlar ve özellikle ecu ile yönetilen sistemlerde ise her devirde ideal oranın yakalanması çok daha kolaydır. 

-muhtemel hatalar ve çözümleri: 

1- hava girişinin temel yolu filtreden geçer. kirlenen filtrenin geçirgenliği zamanla azalacağından verimli yakıt kullanımı da gitgide bozulur.(çekmiyor, çok yakıyor abi) her üçbin km' de değişmesi çok iyidir. işletme masrafı km başına devede kulak kalır ama yakıtta kendini elli kere amorti eder. 

2- karbüratör sonrası (= alt takoz, emme manifoldu) bölümlerde oluşan kaçak hava girişleri karışım oranlarının stabilitesini ve kalitesini düşürür. en sık olarak "boşa atınca istop ediyor abi" hastalığına sebep olur. çözüm olarak karbüratörü manifolda bağlayan takozdaki kaçaklar, fren destek ünitesi (= vestenhaus)ne giden hortumdaki patlaklar ve yine bu ünitenin diyaframındaki delikler giderilmelidir. 

3- önemli bir hata da gerek benzinde ve gerekse lpg' de uygun ayar yapılamamasıdır. genelde lpg ayarını yapan usta gaz teline asılıp motoru vınnn-vınnnn yaptırarak kulağının gelen sesi beğendiği noktaya göre ayarı yapıverir. sonra da "biraz kullan beğenmezsen bakarız" diyerek müşteriyi postalar. ideal ayar egzost CO oranına göre yapılmalıdır. ilk ayar 3000 devirde sabit
(04.03.2015, 23:18)124gtı yazdı: [ -> ]Bantlamaya her zaman karşıyım yaprak mikser takın en iyisi bu, size teknik bilgi 1.6 lt motor 3000 devirde dakikada 2400 lt 6000 de ise iki katı 4800 lt havaya ihtiyaç duyar , 3000 devirde dakikada da 41.6 lt gaz emer ( 100 km de 10 lt sıvı lpg tüketen 1.6 motor için )
Abi bizim arabalarda kara düzen motorlarda bant olmazsa olmaz dediğim gibi tek yol ön uca boru yapmak slx motordaki gibi tek yönden emiş sağlandığı zaman sıkıntı olmuyor yoksa mikseri nereye takarsan tak araba çekmiyor en yukarda yorumda yazdığım gibi yapılması gerek


Bu arada diğer yorum atanlar için söylüyorum konuya yardımcı olmak için yorum atın herkes bişey yazıp konuyu dağıtmasın
Motor hava almıyorsa bantlamaya gerek yok bence.Benim araçta bantlıydı,Karbüratörü söküp temizledim contalarını değiştirdim,kapak lastiğinide değiştirdim.Şuan ucu açık bantsız duruyor.Elini vurdunmu araç stop ediyor hava alan yeri kalmadı.bence hava alan yeri bulup sorunu kökten çözmek bantlamaktan iyidir.
Sayfalar: 1 2